recenzije

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

banner
banner

recenzija

4. 5. 2014  Leechfeast & Marnost - Split  (Burina Records, 2014)
Nekonvencionalno igranje neortodoksnega eksperimentiranja skozi glasne inštrumente.

Kdor je v preteklosti prebral recenzijo albuma Hideous Illusions skupine Leechfeast in si nato  še zavrtel album, ve, da je zadeva daleč, daleč, daleč, …. od nežnih melodij in spevnih vokalov, ker se je vse skupaj v celoti zvrtelo v izredno težkem, temačnem in pa zatohlem vzdušju…. In seveda smo vse to oboževali.

Dve leti po izidu albuma Hideous Illusions pa nam Leechfeast ponujajo novo kreacijo s pomočjo čeških eksperimentalnih black metalcev Marnost.

Prvo polovico albuma nam ponudijo Leechfeast, ki izvedejo skladbo Miasmata. Kakšnega težkega pričakovanja in odkrivanja tople vode tukaj ni, gre za tisti recept iz preteklosti, ki smo ga slišali že pri Hideous Illusions, kar pomeni, da lahko pričakujete dobro mešanico odličnih žanrov.

Torej 7-minutno tavanje skozi počasno glasbeno umiranje se vrti okoli pogube doom metala, teže sludge metala, jeze crusta in pa malček melanholije kakovostnega black metala.

Sicer so uvodne 3 minute instrumentalno povsem v vzdušju Black Sabbath (prva leta oz., ko so vsi bili na heroinu), kjer se vokalno zadeva odvija v šepetu in se potem razvije v krike agonije.

V nadaljevanju oz. od 3. minute dalje pa bi lahko rekel, da se vse skupaj sliši, kot bi Ash Borer igrali doom metal in se vseeno soočali z dejstvom, da gre za izredno podobnost s skupino Thou. Mogoče malce težko dojemljiv opis, ampak me boste razumeli, ko si boste zadevo zavrteli.

Druga stran split albuma pa se obrne v smer black metala, in sicer prav tako skozi eno skladbo, ki pa jo kot rečeno odigrajo češki Marnost.

Ne vem ali smo kdaj omenjali, ampak pri Marnost gre v bistvu za projekt članov HC/crust/scremo skupin, kot so Gattaca, Remek, ter Dakhma, pri katerem pokažejo svojo ljubezen do najtemnejšega žanra.

Kot rečeno, Marnost odigrajo eno skladbo, ki pa nosi ime Lidé Si Kupují Pečené Kaštany,  in se odvije v sklopu 7 minut (ne nisem se zmotil, obe skupini imata skladbo dolgo 7 minut).

Omenjena skladba ima močno podobnost s sokrajani Smutečni Slavnost, ki se obrača na nekonvencionalno igranje neortodoksnega eksperimentiranja skozi glasne inštrumente.

Do 4. minute je Lidé Si Kupují Pečené Kaštany povsem v drone vodah, pri kateri kakšne težke razlage nimam, razen tega, da gre za nežnejšo verzijo Sunn O))) skladb.

Od 4. minute dalje pa čisto po načelu umazanega in podzemnega black metala. Vokal zlovešč in prav nič razločen (mogoče zaradi češkega jezika?!) instrumenti pa povsem divji. Sicer pričakovano, a še vedno v sferi, kjer ne veš, kaj pričakuješ. Ni ravno za vsakdanje poslušanje je pa med tistimi skladbami, ki hitro prejmejo kulten status.

Za obe skupini oz. obe skladbi lahko rečem, da gre dovršeno perfekcijo počasno/hitrih žanrov, ki so v zadnjih nekaj letih postali brezčasni. Ne bo vam žal, če vam zadevo toplo priporočam in vas usmerim na bandcamp strani obeh skupin, kjer si boste obe skladbi lahko ''zlovdali'' brezplačno.

twitter facebook