recenzije

Slipknot

We Are Not Your Kind

Dekadent

The Nemean Ordeal

Bad Religion

Age Of Unreason

Vltimas

Something Wicked Marches In

Behemoth

I Loved You At Your Darkest

Več izvajalcev

Menhir

Benighted

Dogs Always Bite Harder Than Their Master

Cryptopsy

The Book Of Suffering - Tome II

Aborted

Terrorvision

Embassy 516

Correlation

Kevlar Bikini

Rants, Riffage, and Rousing Rhythms

Zlobnik

Zlobnik

Nightbearer

Stories From Beyond (EP)

Carnation

Chapel Of Abhorrence

Grob

Metanoia

Immortal

Northern Chaos Gods

Dalstroy

Bite the Spirit

The Canyon Observer

NØLL

banner
banner

recenzija

6. 4. 2014  Unru & Sun Worship - Split  (An Out Recordings, 2014)
Je album raznolikosti in ustvarjalnosti, ki v svoji obliki lahko tvega padec na osnovi tipičnega black metala in tradicionalnih poslušalcem tega žanra.

Nemčija, dežela motene zgodovine, zaradi katere je še vedno stigmatizirana v določenem obdobju (ni potrebno omenjati leta oz. obdobja), a je kljub defektnim voditeljem in arogantnemu ozadju še vedno dežela, katera nam je dala Friedricha Nietzschea , Karla Marxa, Thomasa Manna,…

Če izključimo Beethovna, Bacha, Wagnerja, Mozarta, … je Nemčija tudi glasbeno precej podkovana, kar nam pove tudi dejstvo, da iz Nemčije prihajajo Heaven Shall Burn, Acme, Secrets Of The Moon, Endstille, … in spisek bi se seveda v nedogled tudi nadaljeval, ampak verjamem, da ste dojeli, kaj sem vam s tem hotel povedati.

Iz podzemlja dobre glasbe pa tokrat na plano prideta dve skupini, ki pa se primarno ukvarjata z black metalom novega časa oz. z dodatki, katere bolj obožuje ''hipster'' stran žanra.

Unru kot Sun Worship se besedilno ukvarjata z negativnimi aspekti vsakega posameznika in se ne obračata na čaščenje temnih sil ter satana samega. Gre za novo dobo, v kateri black metal funkcionira več kot le povprečno oz. dobro, in to dejstvo nam lahko potrdi deljeni album zgoraj navedenih skupin.

Prva stran pripada skupini Sun Worship in skladbi Remembrance. Pri samem začetku poslušanja mi um ''sproducira'' asociacijo ''atmosferičnega'' black metala pomešanega s post rockom in skupine, kot so Ash Borer, Krallice, Winterfylleth, Wolves In The Throne Room …. in malenkost Godspeed! You Black Emperor.

Konstrukcija 12-minutne skladbe Remembrance se deli na osnovo Krallice, melodičnih segmentov Wolves In The Throne Room, surovost Ash Borer ter dobro produkcijo skupine Winterfylleth.

Za dober dodatek še uvrstiš post rock malenkost Godspeed! You Black Emperor, in to je praktično to za omenjeno skladbo.

Je robustno, grobo, a še vedno melodično in polno odtujenih pridihov.

Druga stran oz. druga skladba pa pripada skupini Unru in skladbi Von der Flüchtigkeit des Todes.

Omenjena skladba se od Sun Worship povsem razlikuje. Pozabite vse, kar se ovija okoli Sun Worship, ker tukaj gre za bistveno drugačen pristop in igranje (a še vedno v sklopu black metala).

Von der Flüchtigkeit des Todes se časovno sicer odvije v 9 minutah in v tem primeru lahko pričakuješ nekakšno podobnost s prvo skladbo, ampak temu pravzaprav ni tako, ker Unru se bolj obračajo na ''lo-fi'' igranje stare šole.

Je mešanje starega black metala po načelu Mayhem ter Darkthrone, ki vključuje določene segmente crust in punk žanra, primernega za skupine, kot so Doom ter Discharge, hkrati pa vsebuje tudi zastrašujočo ambientalno ozadje, ki pa ni primerljiva z nobeno skupino (razen filmsko – precej motena grozljivka).

Skladba je definitivno odvisna od trenutka stanja poslušanja, ker recimo ob sončnih dnevih je zadeva daleč od tistega, kar si hočem zavrteti in je bolj osredotočena na hladne zimske noči, kjer najbolj pridejo do izraza tisto ozadje, ki te dobesedno zmrazi.

Poleg obskurno zastrašujočega ozadja pa se dobro sprehajajo tudi inštrumenti, kjer se iz hitrega stanja igranja zadeva povsem ustavi na ''doom'' hitrost in kričeč vokal dobi večji poudarek.

Je priporočljiva, a hkrati tudi ne, in kot rečeno, je povsem odvisna od trenutka in stanja poslušalca.

Če ste eden izmed tistih, ki radi eksperimentirate med prvim Bathory albumom ter ponosnim Discharge norenjem.

Obe skladbi nam vsaka na svoj način pokažeta glasbeno agonijo, ki pa se ovija okoli skrivnostnega black metala.

Je album raznolikosti in ustvarjalnosti, ki v svoji obliki lahko tvega padec na osnovi tipičnega black metala in tradicionalnih poslušalcem tega žanra.

twitter facebook