recenzije

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

banner
banner

recenzija

18. 1. 2017  Tomcat - Something's Coming On Wrong  (On Parole Productions, 2017)
S to ploščo so si Tomcat pričakovane standarde za v bodoče sami postavili zelo visoko. Sprašujem se, kako visoko bo 'glavni maček na vasi' skočil z naslednjo ploščo; upam, da še višje.

Hja, na Profanityju je že tako, da v kolikor ti večinski hrvaški lastnik webzina naroči, da moraš napisati določeno recenzijo do takrat in takrat, je to najbolje storiti hitreje, kot so suhomesni izdelki Pika iz Vrbovca in džemi Podravke iz Koprivnice v Todorićevem Mercatorju pričeli izpodrivati suhe salame Krasa Sežana ter marmelade Ete iz Kamnika …Vseeno pa si štejem v čast, da sem bil jaz tisti, ki je dobil priložnost, da za webzine, na katerem večina recenzij 'zaudarja' po grindu, 'smrdi' po deathu ali 'pušča' postan vonj po sludgeu, recenzira pristni hard rock z dežele pod Triglavom.

Pa začnimo s testom!

Najprej vprašanja. Kaj vse mora vsebovati potencialna hard rock plošča, da si pridobi mojstrski naziv* hard rock? Optimalen odgovor je sestavljen iz desetih točk, in sicer:

prodorno petje pevca z markantnim glasom; (1 točka)

udarno zvenečo glasbo; (1 točka)

izkazovanje neomajnosti svojih stališč; (1 točka)

sposobnost močno izražati čustva skozi glasbo; (1 točka)

uporništvo in brezkompromisnost; (1 točka)

izražen neomajni duh svobode; (1 točka)

jasen prikaz znanja igranja instrumentov; (1 točka)

sposobnost prelivanja in spajanja petja z igranjem instrumentov; (1 točka)

rock'n'roll dušo;  (1 točka)

ustrezen image (1 točka).

In sedaj glasba.

Že po prvem poslušanju plošče sem lahko brez zadržkov zaključil, da gre za odlično sproduciran hard rock, v katerem se čuti, kar je pohvalno, duh hard rocka iz začetka 90. let (ob tem jemljem v ozir ves glasbeno produkcijski napredek, ki se je dogodil od takrat in je dandanašnji na voljo za uporabo tudi manj premožnim glasbenim skupinam). Pesmi niso predvidljive in klišejsko zložene. Katere stvari so mi ostale v ušesnem spominu kot najbolj všečne? Predvsem igranje kitar in spremljevalno petje (tako moško kot žensko).

Od vseh pesmi se mi je najbolj v spomin vtisnila (ne vžgala) Is it a sin, ki predstavlja hard rock v svoji optimalnosti - odlično odigrana glasba in petje (čeprav je na nekaterih točkah le nekoliko preveč grungersko zveneče) se perfektno poklopita in prepojita. Je pesem, ki sodi tako na žurko za valeto (manjšine) normalnih dijakov, kot ko se kam voziš ali ko si z dekletom na zadnjih sedežih avtomobila pred izvedbo 'velikega skoka'. To je to!

Ne vem povsem dobro zakaj, ampak pesem Rosemary me po ideji nekoliko asociira na klasiko My Michelle od G'N'R. Pesem je konceptualno povsem koherentna, a po strukturi zelo raznolika. Zdi se mi, da želi v svojem kratkem času trajanja povezati preveč različnih, vendar zelo močnih občutenj: od občutkov izražanja svobode in samoodločanja o svojem življenju do izražanja žalostnih posledic le-te. Z vidika ustvarjanja glasbe je to povezovanje dobro zastavljeno, vendar vidim manjšo težavo v tem, da se v pesmi zaradi tolikšne raznolikosti pretrga rdeča nit, ki jo skupina prične tkati na začetku pesmi. Iz vseh sporočil in idej, ki so vsebovane v njej, menim, da bi skupina lahko zložila dve enako odlični pesmi.

Skupina, ki igra pristni hard rock, mora znati zložiti tudi čustveno mogočno balado. Tomcat je to uspelo s pesmijo One left. Gre za balado, ki ti ne zleze v žile v prvi minuti, ampak terja še enkrat več časa (torej dve minuti), da se razvije in prelevi v čisti užitek že po prvem poslušanju. Prelepo žensko spremljevalno petje, ki se odlično dopolnjuje z vodilnim moškim, pokaže, da gre za pesem, ki bi bila lahko tudi žensko čustveno-izpovedna pesem.

Come Down sestavljajo spodoben rock n' roll začetek (katerem umanjka zgolj malenkost udarnejše igranje kitar), nekoliko grungersko zveneči vsadek in njemu sledeče zmagoslavno nadaljevanje v odlično zveneči hard rock. V kolikor je bila pesem zamišljena kot primer prikaza glasbene preobrazbe, je povsem dosegla cilj; osebno pa ne bi imel nič proti, ko bi bila cela zvenela tako, kot zveni v delu, ki sledi grungerskemu intermezzu.  

Glede na navedene pohvale kompoziciji in izvedbi igranja pesmi sem malenkost več pričakoval od pevca. Da ne bo pomote – ne poje slabo (če izvzamem meni nekoliko manj ljube sekvence, kjer me je njegovo petje malenkost preveč spominjalo na petje pevca Pearl Jam), vendar menim, da za žanr, ki ga igra skupina, vseeno nekoliko preveč nežno in blago ter premalo udarno in brezkompromisno.

No, pa glede na povedano, opravimo še 'body count' oz. točkovanje:

prodorno petje pevca z markantnim glasom; ½ točke

udarno zvenečo glasbo; ½ točke

izkazovanje neomajnosti svojih stališč; ½ točke

sposobnost močno izražati čustva skozi glasbo; 1 točka

uporništvo in brezkompromisnost; ½ točke

izražen neomajni duh svobode; ½ točke

jasen prikaz znanja igranja instrumentov; 1 točka

sposobnost prelivanja in spajanja petja z igranjem instrumentov; 1 točka

rock n' roll duša; 1 točka

ustrezen image 1 točka

No, po vsem povedanem in ob seštevanju točk lahko ploščo Something's Coming On Wrong ocenim s 7,5 točk. Upoštevaje oceno je očitno, da so Tomcat ponovno pokazali, da znajo. S to ploščo so si pričakovane standarde za v bodoče sami postavili zelo visoko. Sprašujem se, kako visoko bo 'glavni maček na vasi' skočil z naslednjo ploščo; upam, da še višje.

*Naziv hard rock opredeljujem kot mojstrski, saj ti pravi  hard rock z žarečim železom ožigosa dušo, kot npr. plošče, »blaženo bodi uho, ki sliši Njihovo besedo, blagoslovljeno bodi, kdor uzre Njihov obraz in čaščeno bodi Njihovo ime, na vekov veke, amen!« – Guns n' Roses in ne kot zveni prazno kot kakšen na Radiu Bob milijonkrat prelajnani  Nickelback. (op. M. L.).

PS: Bend in predstavitev nove plošče lahko doživite v živo v petek, 20. januarja v Orto Baru v Ljubljani. Na istem dogodku tudi založba On Parole slavi 15 let obstoja, poleg bodo igrali še Srd, Sarcasm, Brutart in Hellcrawler.

twitter facebook