recenzije

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

banner
banner

recenzija

23. 1. 2017  Srd - Smrti Sel  (On Parole Productions, 2017)
Smrti Sel je prvenec, ki mu je vredno posvetiti čas.

Leta 2014 je EP izdala glasbena entiteta z imenom Terrorfront, in sicer je šlo za EP Terror Arise, ki je izšel prek založbe Mater Tenebrarum. Terrorfront je bil glasbeni izraz Gorana Slekovca, ki je ob sebi za potrebe live nastopov zbral ekipo ljudi in tudi odigral nekaj kar uspešnih koncertov. A potem je Terrorfront poniknil, black metal pa smo v sledečih letih povezovali predvsem z imeni Somrak, Samomor, Ater Era, Grimoir, Bleeding Fist, Dekadent, Cvinger in podobnimi. Nato pa je septembra lani kot strela z jasnega udaril YouTube posnetek komada Kupa Trpljenja, pod katerega je bilo zapisano ime izvajalca, to ime pa je Srd.

Ob posnetku smo izvedeli nekaj informacij – da je to prvi okus prihajajočega albuma Smrti Sel, da je plod sodelovanja med Srd in producentom Tilenom Sapačem (ki je med drugim sodeloval z ekstremneži Vulvathrone in Dickless Tracy), med predvajanjem posnetka pa smo uzrli del grafike, za katero se je kasneje izkazalo, da verjetno pripada naslovnici, ter biblični citat, vzet iz Razodetja. Ob posnetku je završalo, saj nihče ni vedel, kdo so Srd, od kod prihajajo, kaj ponujajo. Nobene Facebook strani, nobenih novic, nič. Tudi glasbeno je bil zanimivo poslušati in brati mnenja metalskega življa. Ni šlo za drevo-objemajoči black metal v slogu Wolves In The Throne Room, ni šlo za punkovsko obarvani Darkthrone klon, prav tako ni šlo za mardukovsko čaščenje ultrahitrih ritmov in nehumenega dretja, ki pripoveduje o grozotah vojne, hkrati pa nismo dobili nekakšen hipsterski progresivni black metal zvarek, ki bi nas spomnil na nove Enslaved. Šlo je za svojevrsten black metal izraz, ki je mogoče že prisoten drugod po svetu, a v Sloveniji vsaj do zdaj ni bil tako očiten. Založba ga je nerodno poimenovala black'n'roll, a o tem pozneje. Šlo je za, če pač že ne najdemo boljšega izraza, Srd.

Srd je Goran Slekovec in album Smrti Sel je njegov izraz, tako kot je nekoč bil Terrorfront. Goran je odgovoren za vokale, bobne, kitarske in bas linije, aranžmaje, besedila, le v enem komadu se mu kot gost na vokalu pridruži B. iz Inexistenz. Smrti Sel je torej delo enega človeka, ''one-man-black-metal'', ki pa ne spominja niti na tipične predstavnike omenjenega žanra, kot sta ameriška Xasthur ali pa Leviathan. Resda zdaj že lahko vsaj v »live« oziru Srdu rečemo bend, ki ga okrog Gorana dopolnjujejo basist Miha, bobnar Timo ter kitarista Dominik in Benjamin, a za potrebe pričujoče recenzije se bomo držali tega, da je album plod enega človeka, torej, en sam glasbeni in besedilni izraz.

Torej - Smrti Sel ponuja 39 minut avtorskih komadov in enega coverja kultnega GG-ja Allina. Že prva dva komada, Prologue in Deathreign 40-45, kažeta, da je Srd refleksija modernega black metala, v tem oziru, da je  nadvse nepredvidljiv. To bi seveda bila kontradiktorna izjava ob prej zapisanem dejstvu, da Smrti Sel ne spominja na tipične black metal izdelke imen a la Marduk, Wolves In The Throne Room ipd. Zato raje povejmo drugače – Smrti Sel zveni klasično, celo zgodnje black metalsko, le z boljšim zvokom, kateremu se ni moč izogniti v letu 2017, in s počasnejšimi, celo bolj – pa vem, da je to blasfemija, kadar govorimo o black metalu - zagruvanimi ritmi. Taki ritmi seveda niso tipični v black metalu, a če pogledamo določene trenutke kultnih Celtic Frost, Nattefrost, Satyricon, Darkthrone ipd., niso tudi nič nenavadnega. A vrnimo se k Srdovem prvencu. Atmosfera je temam albuma primerno hladna in surova in kljub čistosti zvoka obuja reminiscence na zgodnji, a bolj drugi val skandinavskega black metala. Minus klaviature in blast beat. A za razliko od recimo Darkthrone klasike Transilvanian Hunger, Smrti Sel ponuja komade, ki so med seboj predvsem različni.

Prologue je kot zapisano počasen, morbiden in repetitiven, nato pa udari hitrejši Deathreign 40-45, ki spominja na recimo Dimmu Borgir klasiko Mourning Palace ali pa Marduk hit The Blond Beast, čeprav je prevladujoči kitarski riff nezavedni poklon angleški death metal šoli, saj nas spomni na Bolt Thrower, a ritmični razvoj komada spomni na vsem znane Norvežane in Švede. In gre v uho! All Into Nothing je ponovna vrnitev v agonično počasnost, ki black metalsko temačnost izrazi s hladom, brezupom in morbidnostjo, katero gradita Goranov vokal in bolni kriki guest vokalista, B.-ja iz Inexistenz. Naj vam ne bo nerodno, če se boste spomnili na bolj nečloveške trenutke predvsem Mayhem vokalista Deada in tega, kar je lahko on ustvaril s svojimi glasilkami. Vmes imamo totalno ''boli-me-kurac'' priredbo I Kill Everything I Fuck kultnega GG-ja Allina, s katerim Srd mogoče – to lahko spekuliramo glede na osrednjo pozicijo komada v repertoarju avtorskih komadov na plošči – izraža, kaj si Goran oziroma Srd v resnici misli o vsem, kar bo povedano o albumu, oziroma o tem, kar bo povedano o bendu nasploh. S tem res dobi tudi totalne ''fuck off and die'' točke, ob čemer poznavalec seveda lahko pomisli na kasnejše Darkthrone ali pa na Taake ipd. Potem pa vžge, po mnenju pisca te recenzije, najboljši komad na plošči, Kupa Trpljenja.

Kupa Trpljenja je dejanska sinteza vsega, kar je pri Srd izjemno dobrega – komandirajoč, militantno rušilen ritem, ki se spreminja v podrobnih niansah in večkrat gradi napeto dinamiko ter kljub počasnosti spominja na ''vibe'', ki ga oddaja Satyricon klasika Fuel For Hatred. Omenjeni bobnarski marš je podrejen enemu bolj nalezljivih death black riffov, ki jih je bilo moč slišati v zadnjih letih in ki tudi ustvarja sliko pretresljive zgodbe, ki je kriči Goran. Kupa izliva izjemen vokalni izraz, ki je enoličen v svojem kričanju, a surov v svoji izraznosti – ta vokal ne skriva ničesar; kar slika, je črno, nezlagano in nagravžno do amena. Goran je že vedel, zakaj ga je prvega ponudil življu Slovenije in sveta, ki ni pričakoval Srda.

Album zaključi resnično dolga priredba Gregorčičevega epa, Soči. Začetni kitarski uvod podkrepi na trenutke nerodno citiranje s čistim vokalom, ob katerem marsikdaj zbode v uho misel, da je Goran slabo preučil, kako bi Gregorčiča spravil v tričetrtinski ritem. A hkrati s tem dobimo pristnost posnetka in black metalsko jebivetrstvo ob dejstvu, da nekaterih stvari pač ne moreš oziroma ti ni treba narediti brez napak. Po parih minutah, ki iskreno, kar parajo živce, udari Goranov krik, nerodnega recitiranja je konec, bobnarski ritem pa se edinkrat na plati podredi, čeprav nerodnemu, blastbeatu. A le-ta se spet umakne tistemu, recimo temu prevladujočemu Srd ritmu, zaradi katerega je verjetno dobil naziv ''black'n'roll'', karkoli naj bi to že sploh bilo, in ki potem dominira v večjem delu pesmi. No, če je tok reke Soči nepredvidljiv in če sama pesem izraža več plasti tako čustev kot refleksije narave, potem je Goran tukaj zelo uspešno ''ujel'' in predstavil to dejstvo. Nepredvidljivosti je kmalu konec, saj se kljub spremembam vokalnih linij in besedila, komad kar vleče. In nato, ko že upaš, da bo konec, se spet, ''jovo-na-novo'' vrne, opali šamar in ti sesuje upanje, da bo konec, a kmalu in na srečo le dokončno zaključi komad. Prav ob tem se skriva pogojni minus albuma – zdi se namreč, kot bi nekateri deli predvsem daljših pesmi bili ponovljeni ali podaljšani samo zato, ker so lahko, ne pa z nekim namenom popestritve besedila ali zvočne dinamike. Mogoče bi to v bodoče lahko Srd popestril s solažami, a namen Tolpe ni Goranu narekovati, kako naj oblikuje svoj izraz. Lahko pa omenim, da v pesmih je mesta za kakšno dobro solažo, kam več pa ne grem. Tu pa tam se sliši, da je Goran prvenstveno kitarist in da temu primerno zanemari ritem – boben je namreč dostikrat precej grdo prisoten in neroden ter trd, bas pa je skorajda res podrejen zgolj kitari.

A Smrti Sel je prvenec, ki mu je vredno posvetiti čas. Je poln zelo svetlih trenutkov, ki pa jih mogoče zasenčijo občasne temne lise v obliki prej omenjenih minusov. Vsekakor pa boste ob poslušanju jasno vedeli, kdaj se vrti kateri komad. Tukaj ni strahu, da bi po treh komadih rekli ''A je še vedno prvi komad?!'', saj ima vsak komad svojo, sebi lastno in neponovljivo podobo. Preden pa zaključimo, pa osvetlimo še dejstvo, da je polovica avtorskih komadov – Soči, Kupa Trpljenja in naslovni Smrti Sel – napisanih in odpetih v slovenščini. In kot so že na Hrvaškem dokazali Muka, v Srbiji pa The Stone, je slovanski jezik v metalu močno izrazno orožje, njegov zahodnoslovanski derivat, slovenščina, pa kljub svoji navidezni mehkosti, nič kaj ne zaostaja za bolj surovima srbščino in hrvaščino. Sliki, ki ju slovenščina riše v odličnem naslovnem komadu Smrti Sel in sploh odličnem singlu Kupa Trpljenja, sta prav zaradi materinščine še toliko bolj pretresljivi, impresivni in srce parajoči ter gnus vzbujajoči. V slovenskem black metalu je to do zdaj uspelo predvsem zgodnjim fazam Dekadent, ko so bili znani kot Vigred, a Srdu to uspe mnogo bolje. Kupa Trpljenja in Smrti Sel sta odlična dokaza, zakaj Goran v intervjujih pravi, da bo slovenščina v naprej njegov prevladujoči izrazno sredstvo sporočanja in tudi prava pokazatelja moči ter potenciala Srda.

Smrti Sel je torej svež kužni veter na slovenski black metal sceni, sama zasedba pa vsekakor kaže velik potencial prebiti se tudi kam ven. V času, ko je black metal šel tako daleč, da si res underground, če zveniš kot zgodnji Bathory, Darkthrone, Emperor in Master's Hammer, ter je bolj primerno, da kopiraš Deathspell Omega, Oranssi Pazzuzu, Behemoth, Wolves In The Throne Room, bog pa ne daj, da bi kopiral Immortal, Dark Funeral ali Marduk – no, v teh časih je Smrti Sel glasnik pozitivnih črnih sprememb in ponovnega odkrivanja zapuščine preteklosti, Srd pa gotovo mogočno stoji kot nekdo, ki se lahko podpiše kot ''true-fuckin'-black-metal''.

twitter facebook