recenzije

The Canyon Observer

NØLL

Within Destruction

D E A T H W I S H

AmenRa

VI

Carpenter Brut

Leather Teeth

Watain

Trident Wolf Eclipse

Vasko Atanasoski

Pazi kuče

The Stone

Teatar Apsurda

Brujači

Ladanje

Panikk

Discarded Existence

Stuntman

The Scourge (7'' Flexi EP)

Morbid Angel

Kingdoms Disdained

Midnight

Sweet Death and Ecstasy

All Pigs Must Die

Hostage Animal

Dying Fetus

Wrong One To Fuck With

Neocaesar

11:11

Venom Inc.

Ave

Paradise Lost

Medusa

Več izvajalcev

Split

banner
banner

recenzija

26. 3. 2017  Znich - Slova Ziamli (EP)  (BMA Group, 2016)
»Znich še vedno igrajo hkrati inovativen in pristen folk metal, ki bi Svarunovi noči dal veliko več pogansko metalskega žara kot so ga lani po obnašanju prepotentni, glasbeno pa povsem impotentni Voloh. Organizatorji super prireditve Svarunova noč, upam, da vas doseže beseda pričujoče recenzije!«

Spoštovana bralka oz. spoštovani bralec, pomisli in povej, koliko beloruskega metala poznaš! Ne želeč komurkoli delati krivico menim, da bo za večino med nami odgovor »bore malo« najverjetnejši približek resnici. Ta odgovor velja tudi zame, saj z izjemo Znich ne poznam prav nobene skupine iz te vzhodnoslovanske države. Nekaj več kot trinajst let nazaj sem slišal njihovo ploščo Zapaviety aposzniaha starca, katero si še dan današnji tu in tam predvajam, saj izžareva občutek čistega in prvinskega folk metala. Skupina je potem za nekaj časa izginila z mojega ušesnega radarja. Resnici na ljubo, so pred EP-jem Slova Ziamli zadnjo ploščo izdali že kar davnega leta 2011.

EP Slova Ziamli ponuja pet pesmi, katerih skupna dolžina znaša četrt minute manj kot 23 minut folk metalskega zadovoljstva. EP odpre pristno folk metalsko zveneča pesem Dunayu, pri kateri najavo folka že uvodoma nakažeta igranje akustične kitare ter flavte. Ustvarjeno glasbeno zasnovo prevzamejo električne kitare, bobni ter klaviature, ki folk osnovi dodajo metal esenco. Čisti vokal v kombinaciji z growlom, ki čisti vokal spremlja iz ozadja, pesmi dajeta dodatno dinamičnost in spevnost. V enem delu pesmi imamo priliko slišati solidno kitarsko soliranje, v drugem nas s 'solom' presenetijo dude! Etno oz. folk instrumenta – dude in flavta ostajata, razen v prej omenjeni izjemi, v ozadju in puščajo metalu primat, tako da pesem res zveni pripovedno folk metalsko. Edina pomanjkljivost pesmi predstavljajo na koncu nekoliko preveč simfonično-metalsko zveneče klaviature. Golas je ambientalno zveneči instrumental, ki k igranju za folk metal 'klasičnih instrumentov' doda še nekaj precej svetoskrunskega – sample! V tej maniri navedeni novi pristop k igranju folk metala povsem razvije najudarnejša, naslovna pesem, Slova Ziamli. Pesem udari z elektronskimi sampli, preko katerih zaigrajo najprej flavta, nato pa še kitare, bobni in klaviature. Folk/pogansko pesem očetnjavi zveni zaradi prepletanja folk, elektronskih in metalskih elementov udarno, zanimivo in inovativno. Na podoben način je zaigrana tudi naslednja pesem, Zorka, pri kateri dodatno energičnost in atmosfero ustvarjajo elektronsko sintetizirani deli folk 'viž'. Pri zadnji pesmi, Payasy dude in flavte prevzamejo nekoliko dominatnejšo vlogo, še vedno pa imajo prvo vlogo metalski gradniki glasbe: growl vokal ter električna kitara in bobni. V nekem trenutku metal postane preveč 'napumpan' s klaviaturami in začuti se, da bi se glasba lahko prelevila v kakšen brezvezni simfonični metal, vendar na srečo dude in električne kitare pesem pravočasno potegnejo iz brezna nazaj v folk metal. 

Znich torej še vedno igrajo izvrsten folk metal, oplemeniten z elektronskimi elementi. Pohvalno je, da njihov folk metal ostaja prvinski, torej metalski v osnovi in bistvu, h katerem so dodani folk elementi ter kot tak ne zapada v trivialnost bakanalij gasilskih veselic, ki slavijo vodko, slivovko, stanja klinične alkoholne kome v transičnem sežiganju možganskih celic s harmoniko. 

twitter facebook