recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

recenzija

23. 6. 2013  Echtra - Sky Burial  (Temple of Torturous Records, 2013)
Vizija, katero podajo Echtra na albumu Sky Burial, zna biti za nekatere srhljiva in pa moreča, ampak gledano iz vidika žanra ter ozadja filozofije skupine, je zadeva vrhunska.

Ironično gre tukaj za tretjo letošnjo izdajo, katera se imenuje Sky Burial (Inter Arma ter Reign Supreme, so prav tako imenovali svoj album Sky Burial) in naj me vrag, da lahko v letošnjem letu pričakujemo še kakšno.

I: What Matters Is To Live In The Present, Live Now, For Every Moment Is Now.

Sky Burial je tretji album (in en EP) atmosferičnih/folk/drone black metalcev imenovanih Echtra. Kot rečeno, so nam v preteklosti že ponudili epsko dolge komade... ,ampak gremo po vrsti.

Ime Echtra prihaja iz stare Irsko-poganske folklore, ki pomeni potovanje v drugi svet (onstranstvo) oz. potovanje po različnih svetovih.

Zakaj je ime pomembno?

Ime se navezuje na njihove izdaje, in sicer besedilno se skupina obrača na naravo (ironično prihajajo iz istega kraja kot Wolves In The Throne Room) in svoje ime, izdaje in besedila povezujejo med seboj.

Skupina v eni izdaji nekako ponazori potovanje v drugi svet skozi obliko narave, seveda se ne ponavljajo, ampak recimo nekako nadgradijo celotno zadevo pri naslednji izdaji.

Njihova prva kreacija iz leta 2004, imenovana Burn It all Away, je nosila 3 skladbe, katere so se imenovale I, II ter III in so bile nekakšen uvod v celotno ideologijo skupine.

Po 5-letnem premoru pa so nam Echtra ponudili EP in nadaljevanje njihove ideologije A War For Wonder, kjer smo bili priča dvema skladbama, ki sta, kot vse 3 na prvencu, imele tudi omenjeni dve čas trajanja 46 minut (se pravi 23 minut ena).

2 leti kasneje pa smo prejeli še album Paragate, na katerem pa smo našli prav tako dve skladbi in prav tako dolgi 46 minut in potovanje še ni bilo končano.

II: The Earth Has Music For Those Who Listen.

Letošnje leto pa smo recimo priča nečemu prav posebnemu, in sicer skozi vse albume smo bili priča potovanju, tokrat pa nas popeljejo v svet smrti in pa rituala.

Podrobneje...

Sky Burial je transformacija iz tistega potovanja v pogreb in smrt. Če veste v čemu je trik pri besedi Sky Burial, potem vam zadevo ni potrebno dodatno razlagati, za ostale pa je zadeva sledeča...

Pojem Sky Burial prihaja iz Tibetanskega rituala, kjer navzoči pustijo truplo na izbranem prostoru, kjer ga potem pokončajo plenilske ptice oz. ptice, ki posameznika ponesejo v drugi svet.

Besedilno smo sedaj zadevo nekako razčistili, kaj pa glasbeno?

Prva skladba na albumu, imenovana Sky Burial I, ti pri samem uvodu predstavi nekakšno srhljiv, nežen in omejen prostor, kjer je okvirno zadeva precej folk usmerjena.

Če ste eden izmed tistih, ki recimo čakate med skladbami, kdaj se bo začelo norenje, vam tole odsvetujem, ker recimo tukaj se zadeva kar precej časa preliva iz mirnih folk voda v tisto pričakovano black metal norenje.

Osebno precej naelektreno in neverjetno dobro.

Druga in zadnja skladba na albumu, imenovana Sky Burial II, pa nam prinaša vse prej kot nežnosti, kajti bolj je agresivna, bolj votla (v smislu black metala), bolj atmosferična in pa bolj dojemljiva v smislu prej omenjenih besedil.

Pri Sky Burial II prejmemo tudi na začetku omenjeni drone, kjer se nekako na sredini skupaj vlije v black metal žanr. Neprecenljivo.

III: It Is Like The Seed Put In The Soil - The More One Sows, The Greater The Harvest.

Vizija, katero podajo Echtra na albumu Sky Burial, zna biti za nekatere srhljiva in pa moreča, ampak gledano iz vidika žanra ter ozadja filozofije skupine, je zadeva vrhunska.

Glasba je definitivno epska, kot film ki bo poslušalca ponesel na potovanje in smrt, in po slišanem se bo marsikdo strinjal z menoj, če rečem, da je to vrhunec kariere.

twitter facebook