recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

recenzija

3. 3. 2013  Light Bearer - Silver Tongue  (Halo of Flies Records, 2013)
Album Silver Tongue nam v dobri uri in 20 minut ponudi atmosferično tavanje med žanri post metal, sludge metal, crust, hardcore, doom metal, drone,ambient, pri katerih mnogi od vas ne bodo razočarani in jih bo album kaj kmalu prevzel (nekatere od nas je že pri prvi izdaji).

Tokrat bomo (ponovno) recenzijo predstavili na drugačen način, in sicer na način obrazložitve, kajti tukaj gre ponovno za skupino, za katero verjamem, da je mnogi od vas ne poznajo.

Št. 1, uvod ter predstavitev skupine.

Nekaterim od vas zadeve ni potrebno predstavljati posebej in že veste, kam tukaj veter piha, ostalim pa bom zadevo poskušal razložiti na najkrajši način.

Torej, v vrstah skupine Light Bearer najdemo nobenega drugega, kakor pevca in super uma sedaj že razpadle skupine Fall of Efrafa Alexa Bradshawa. Kdo ali kaj so Fall of Efrafa in kdo sploh je Alex Bradshaw?

Pa se ustavimo še tukaj in zadevo razložimo še na krajši način...

Fall of Efrafa je bila skupina, ki je že pred prvo izdajo oznanila, da bo po treh epskih izdajah (Owsla, Elil ter Inle –trilogija znana kot The Warren of Snares) nehala delovati in tega so se tudi držali. Stil preigravanja je bil bolj ali manj osredotočen na mešanje med žanri, kot so crust, post metal, doom metal, black metal, post rock, HC, .... skratka sklop podzemnih žanrov.

Še vedno pa je tukaj odprto vprašanje, kdo je Alex Bradshaw?

Alex Bradshaw oz. Alex CF je, kot že omenjeno, bil super um pri Fall of Efrafa, njegova besedila bi v trenutnih časih marsikomu šla v nos, še posebej desničarsko usmerjenim političnim fanatikom.

Bradshaw je skozi glasbo nekako vlil in odpiral že zaprta politična vprašanja in jih poskušal deliti z množico. Seveda lahko marsikdo v tem trenutku reče, da gre za povsem povprečna crust besedila, ampak temu ni tako, kajti vsak, ko bo prebiral Fall of Efrafa besedila, se bo kaj kmalu zavedal resnice.

Po razpadu prej omenjene skupine pa se je Bradshaw bolj ali manj osredotočil na Light Bearer in ideologij božanstva, zlobi in literaturi. (Poleg Light Bearer je tudi aktiven v crust skupini Momentum).

Št. 2, predhodne izdaje.

Skupina je v svoji kratki zgodovini izdala en celovečerec, imenovan Lapsus (2011), kateremu je dobro konkuriral EP Beyond the Infinite: The Assembly of God (2011) in tudi split album z Northless iz lanskega leta.

Št. 3, področje glasbe.

Po vsakoletni izdaji pa smo tokrat priča izdaji Silver Tongue, katera pa je ponovno konceptualna. Če sem prej omenjal konceptualne izdaje skupine Fall of Efrafa, je sedaj čas, da povem, da se tudi pri Light Bearer vse skupaj vrti v sklopu, imenovanem Æsahættr Tetralogy, in izdaja Silver Tonuge spada v št. 2 oz. zaplet zgodbe.

Če gremo po vrsti in se najprej ustavimo pri besedilih albuma.

Tema albuma se bo vrtela o Luciferju (nosilcu oz. prinašalcu luči – Light Bearer), kjer se čuti močan pridih Miltonove Paradise Lost knjige in pa tudi Pullmanove His Dark Materials trilogije.

Poleg Luciferja pa bo govora tudi o človeku, v bistvu celotni filozofiji človeka, kako je skozi čas napredoval in si izoblikoval mnenje/vizijo o tem, da obstaja nad nami mož z belo brado, ki mu mnogi pravijo bog. Zelo zanimivo!

Laično gledano album v celoti močno spominja na albume Fall of Efrafa, po drugi strani pa niti ne. Recimo, ko zadevo preučimo podrobneje, vseh 6 skladb deluje povsem na drugačen način, Light Bearer je bolj spiritualen, bolj osredotočen na religijo in um človeka.

Uvod Beautiful Is the Burden nas najprej popelje v povsem ambientalno usmerjeno preigravanje ištrumentov, katero traja dobrih 5 minut in potem zaslišimo kanček melodičnih kitar in za tem emocionalni vokalni napad, ki te kar vleče v notranjost vse bolečine.

Agresivno preigravanje mešanja med crust/post metal žanri traja dobrih 8 minut, tako da se zadeva spremeni šele pri 13 minuti, kjer smo priča post rock vmeskom in prijetnim ritmom, ki trajajo 2 minuti in potem se nadaljne 3 minute zadeva ponovno vrne v crust/post metal vode.

Podobno preigravanje dobimo tudi pri skladbi Silver Tongue, kjer je precej podobnosti z uvodno skladbo Beautiful Is the Burden, kjer pa zadevo začinijo z malenkost drone vložki.

Zaključna skladba nam ponudi neverjetno ogromen spekter nepredvidljivih žanrov.

Recimo, če smo že omenjali post metal/crust/HC/post rock, ... nas tukaj doleti recimo sklop vsega na kupu (nič čudnega, saj skladba Silver Tongue traja 20 minut).

Št. 4, zaključek oz. čas je neskončen.

Album Silver Tongue nam v dobri uri in 20 minut ponudi atmosferično tavanje med žanri post metal, sludge metal, crust, hardcore, doom metal, drone,ambient, pri katerih mnogi od vas ne bodo razočarani in jih bo album kaj kmalu prevzel (nekatere od nas je že pri prvi izdaji).

Naj vas prevzame epsko potovanje prinašalca luči.

twitter facebook