recenzije

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

banner
banner

recenzija

6. 6. 2016  Brainstorm - Scary Creatures  (AFI Records, 2016)
»Brainstorm v nasprotju s powermetalskimi kanoni na ploščo tudi niso uvrstili nobene balade, kar niti ne preseneča, glede na to, da skupina odstopa od vseh klišejev in tudi to njihovo glasbo dela drugačno in zelo zanimivo.«

Ko me kdo vpraša, katera powermetalska skupina je po mojem mnenju najbolj podcenjena, kot iz topa izstrelim Brainstorm. Nemci so posneli številne res dobre plošče, med katerimi prednjačijo Liquid Monster, Soul Temptation in Metus Mortis. Njihovi nastopi v živo so razred zase – gledal sem jih že vsaj deset in večkrat in niti eden nastop ni bil slab. Skupina spontano komunicira s publiko (pri tem pa ne zapravlja igralnega časa z deljenjem publike na dva dela in bebastimi tekmovanji, kateri del glasneje zapoje določen napev ter abotnimi izjavami pevca – pri petju katerega dela publike je imel večjo erekcijo, kot to počno mojstri zapravljanja igralnega časa, odsluženi brezidejni prdci Helloween), jo z malo truda podžge k sodelovanju, da vse od sebe in ustvari nepozaben powermetalski žur.

Njihovim ploščam vedno rad prisluhnem, četudi, roko na srce, niso vse tako vrhunske, kot so zgoraj omenjene tri. Skladno s tem sem si s precejšnjo mero radovednosti in pričakovanja zavrtel tudi njihov enajsti album, Scary Creatures. Plošča deluje podobno kot sprehodi po lastnem umu, kjer se ti po vsakem sprehodu (v našem primeru poslušanju) odkrije nekaj novega. Zato tudi razkrije vso svojo lepoto samo tistim možganom in ušesom, ki so pesmim sposobni posvetiti toliko časa in pozornosti, da se jim slednje lahko razodenejo v lepoti podrobnosti, ki jih v prejšnjem poslušanju (še) niso opazili. Na tak način so se mi je v spomin najbolj vtisnile štiri pesmi s plošče. Udarna in srednje hitra Scars in Your Brain s super slišnimi in lepo zvenečimi kitarskimi akordi ter refrenom, ki hitro zleze v spomin; v prav tako udarni How Much Can You Take se odličnemu petju pevca Andyja pridružijo še ostali člani. Ob dobro zveneči glasbi je v tej pesmi ravno petje tisto, ki ustvarja glasbeni presežek. Scary Creatures ima pompozen začetek, ki pesem odpre z zvokom pihal in nekoliko sintetiziranim growlom v ozadju. Začetek, ki daje občutek, da želi naslikati doživljanje shizofrenije oz. glasov v glavi. Pesem se razvija klasično 'brainstormovsko,' dokler ne začnejo malo čez sredino klaviature posebej ustvarjati odličen občutek napete atmosfere v tišini, katero kot 'nevihta v glavi' pretrgajo bobnanje v kombinaciji s kitarskim igranjem in soliranjem. Tudi pri The World to See efekti – tokrat zvoki bitja srca v kombinaciji z drugimi zvoki – ustvarijo občutek dramatičnosti. Kitarsko igranje naznani sunek energije. V zadnji tretjini pesem okrasijo kitarske solaže, ki ne delujejo le kot okras, ampak ji dajo dodano vsebinsko vrednost. Tej, dobri in udarni pesmi morda umanjka le malenkost spevnejši refren, da bi jo lahko označil za najprepoznavnejšo pesem plošče.    

Tudi pesmi, ki jih nisem posebej izpostavil, niso slabe, prej bi rekel, da jim je zgolj treba posvetiti kakšno poslušanje več, da se odkrije njihov čar.  

Scary Creatures sicer res ne morem postaviti ob bok uvodoma navedenim najboljšim ploščam, vendar to nikakor ne pomeni, da je plošča slaba. Najbolj me veseli spoznanje, da Brainstorm še vedno imajo in izkazujejo impulz glasbene kreativnosti ter so sposobni ustvariti zanimiv power metal, ki izstopa iz glasbenih gabaritov slavljenja zelenih dolin po katerih letijo zmaji, opevanja zarot vesoljskih piramid in samorogov ali čaščenja tankov. Brainstorm v nasprotju s powermetalskimi kanoni na ploščo tudi niso uvrstili nobene balade, kar niti ne preseneča, glede na to, da skupina odstopa od vseh klišejev in tudi to njihovo glasbo dela drugačno in zelo zanimivo. Zaradi vsega navedenega se vedno do slej, se še vedno veselim kakšnega njihovega koncerta pri nas ali kje v bližini. Brainstorm!

twitter facebook