recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

recenzija

26. 7. 2012  Before The Dawn - Rise of the Phoenix  (Nuclear Blast, 2012)
Rise of the Phoenix ni presežek za melodičen death metal, vendar je osvežitev kljub kakšni prežvečeni ideji.

 

Finska zasedba Before the Dawn se je v svoji karieri izkazala s šestimi albumi, ki so žanrsko vpletali gothic in melodični death metal. Po lanskoletnem albumu Deathstar Rising se je v skupini zgodil preobrat. Skupino je zapustil dolgoletni basist Lars Eikind, ki je skrbel za spevne vokale, ki so Before the Dawn delali posebne. Vodja skupine Tuomas Saukkonen se je odločil, da ne bo iskal novega pevca za nežne vokale, temveč bo skupina preprosto igrala nekaj v stilu At the Gates, Dissection in zgodnjih In Flames, kar si je Tuomas že od nekdaj želel. Več o tem si lahko preberete v intervjuju tukaj.

Torej, zgodil se je preobrat. OK, bodimo klišejski, feniks je vstal iz pepela. Po intru Exordium album »eksplodira« s Pitch-Black Universe. Godba je hitrejša, mogoče v refrenih ni lepega vokala, so pa zato melodične kitare. Pravzaprav Before the Dawn niso šokirali s spremembo stila, ker bi se ob počasnih delih dalo vleči vzporednice s prejšnjimi izdelki. Album se prikupi z nekaterimi prijetnimi hitrimi in melodičnimi skladbami. Dandanes pristnih At the Gates zgledov ni veliko, namreč zaradi prilagajanja ameriški sceni je vse preveč podobno zavoženim In Flames. Album na čase deluje s kakšno skladbo razvlečen, namreč čuti se, da je bil narejen hitro.

Rise of the Phoenix ni presežek za melodičen death metal, vendar je osvežitev kljub kakšni prežvečeni ideji. Vsekakor je preobrazba skupina več kot sprejemljiva ne glede na »trademark«, ki je bil ustvarjen s prejšnjimi šestimi izdelki.

*Before the Dawn bodo letos nastopili na glavnem odru Metalcampa.

Avtor:
twitter facebook