recenzije

Watain

Trident Wolf Eclipse

Vasko Atanasoski

Pazi kuče

The Stone

Teatar Apsurda

Brujači

Ladanje

Panikk

Discarded Existence

Stuntman

The Scourge (7'' Flexi EP)

Morbid Angel

Kingdoms Disdained

Midnight

Sweet Death and Ecstasy

All Pigs Must Die

Hostage Animal

Dying Fetus

Wrong One To Fuck With

Neocaesar

11:11

Venom Inc.

Ave

Paradise Lost

Medusa

Več izvajalcev

Split

Integrity

Howling, For The Nightmare Shall Consume

Get The Shot

Infinite Punishment

Eighteen Visions

XVIII

Bloodbound

War of Dragons

banner
banner

recenzija

11. 10. 2016  Oathbreaker - Rheia  (Deathwish Inc., 2016)
Rheia je The Stand Stephena Kinga.

Pa smo ga dočakali. Nov album belgijskih Deathwish Inc. varovancev Oathbreaker. Se še spomnite tiste direktne brce v zobe z naslovom Eros|Anteros, ki je izšla pred tremi leti, takrat pa ni bila dovolj zanimiva za recenziranje na kakšnih hipstersko intelektualnih portalih? No, Rheia je, kot kaže, dovolj dober izdelek, da si za opis ne zasluži le hvalnic, temveč tudi lovorike, sestavljene iz naključno izbranega SSKJ besedišča, ki ga je moč največkrat opaziti na propagandnem toaletnem papirju, ki ga prejmete brezplačno ob vhodu na kakšno razstavo. Oziroma "razstavo". 

Ampak, mi smo po duši metalci; umazani, plešasti, še bolj pa iskreni. Mi ne vemo, kaj pomeni besedna zveza "sonično ogledalo dishamonične človeške notranjosti", za besedo "diptih" sem moral pogledati v SSKJ, ki je na srečo prosto dostopen na spletu, kajti drugače bi sedaj le nemo strmel v zaslon, vsake toliko pokimal z glavo, da bi samemu sebi naredil utvaro, da vem, kaj sploh berem. "Etos emocionalnega hardcorea" so besede, ki nikoli ne bi smele stati skupaj, zatorej jih tudi mi ne bomo uporabili, kajti nočemo, da izpadete navadni plebejci. 

Torej, Rheia. Oathbreaker so nas v zadnjih parih mesecih dražili bolj kot moja mati očeta z ločitvenimi papirji; komaj jih je dočakal, od sreče pa je izgubil še tisto malo las, kar jih je imel. Se je to zgodilo tudi nam ob Rhei? Vsesplošna glasbena poznavalska smetana album hvali v nedogled. Po prvih 4 slišanih komadih, ki so me sezuli, sem tudi sam bil mnenja, da bo tale plošča enostavno album leta. 

Pa ni. 

Iz svojih hardcore začetkov so prešli v malo bolj black metal vode (tisti black metal, ki dandanes igra na Coachelli in podobnih javnih lokacijah, primernih za pijano izgubo nedolžnosti, ki jim američani rečejo festivali). To samo po sebi ni slabo, kajti cenim bende, ki lahko spremenijo svoj zvok, istočasno pa se jih enostavno prepozna. Primer tega je komad Second Son of R., ki je iskreno močan šus v genitalije. Direktno, iskreno in brez "bullshittanja" so nam ponudili nekaj novega, obenem pa veš, da so to Oathbreaker. Vendar pa Rheia v svoji dobri uri ne zdrži takšne dinamike in zanimivosti, kot je ponuja uvodni komad.

Na albumu se nahaja 9 komadov. Second Son of R., Being Able to Feel Nothing, Stay Here, Needles in Your Skin, Immortals, to so začetni komadi, ki ponujajo vse. Agresijo, hitrost, jezo, umirjenost in nasploh razgibano dinamiko, ki se kasneje porazgubi. Iskreno povedano, če na albumu ne bi bilo zadnjih 4 komadov, bi tole bil gladko album leta. Kratko in jedrnato. Tako pa so ga razvlekli skorajda v nedogled in pri zadnjih 4 komadih že komaj čakaš, da ga bo konec.

Svetla točka albuma je vokalistka Caro Tanghe, ki je skozi umirjene komade pokazala, kaj vse zmore njen glas, a kaj, ko je takšnih komadov preveč. 

Ne bom dolgovezil z utrujanjem o "tempu", "uglasitvi" in podobnih bedarijah, ki jih še glasbeniki ne razumejo. Album Rheia je dober. Ni album leta, ni pa slab. V mojih ušesih bi veliko bolje deloval, če bi se zaključil s komadom Immortals, tako pa so dodali nepotreben balast. Nekako kot Stephen KingOathbreaker so The Stand od Stephena Kinga, jebemu. Vsi hvalijo to stvar kot Kingovo najboljšo stvaritev, a iskreno gledano ima zadeva veliko preveč kvantitete, da že skorajda pozabi na kvaliteto.

Skorajda.

Ne pozabite, da boste lahko najboljše komade iz albuma Rheia slišali v živo že čez dva meseca v Gali Hali, na odru pa imajo sedaj še enega člana več. Potrdim lahko, da je njihov koncert vreden ogleda. 

Avtor: Jovo
twitter facebook