recenzije

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

banner
banner

recenzija

7. 7. 2013  Locrian - Return To Annihilation  (Relapse Records, 2013)
Return To Annihilation vsebuje tisto kar smo po eni strani od Locrian pričakovali – svetle točke preigravanja čudnih zvare ''motečih'' žanrov. Po drugi strani pa bodo oboževalci občutili, kako so se Locrian spustili v deželo teme in obskurnosti oz. v drugih besedah - vsak oboževalec bo občutil, kako je umreti skozi slušalke, ker Return To Annihilation vam prinaša počasno tavanje v smrt.

Tri leta nazaj nam je trio iz Chicaga ponudil album The Crystal World, pri katerem so nekako postali ''popularni'' in so širši publiki predstavili zmes večih žanrov v enem albumu (se pravi black metal, post rock, doom metal, drone,shoegaze,dark ambient,  noise,…).

Instrumentalno se je zadeva recimo dodobra približala skupinam, kot so Horseback ter recimo Menace Ruine oz. za tiste, ki žanr ne poznate, bi lahko rekel, kot bi Brian Eno sodeloval z Vargom ter njegovim Burzum projektom. Vokalno pa je zadeva bolj ali manj bila osredotočena na psihotične krike, ki so zmrazile mnogo oboževalcev.

V obdobju 3 let niso mirovali in so sledili svojemu receptu in izdajali albume, katere so dodobra ustarhovale njihove oboževalce in nove poslušalce.

In kaj se je od The Crystal World pri Locrian spremenilo?

Praktično nič, ker gre za preverjeno ustvarjanje glasbe kot poprej, kar pomeni, da se srhljiva groza samo še nadaljuje – ampak to govorim okvirno in laično, ker podrobneje se je vse skupaj malce bolj poglobilo v jezeru obupa.

Če najprej v celoti povzamemo vokal Terneca Hannuma, ki svoje kričečo moreča dejanja na albumu še bolj popestri.

Primer.

Npr. pri predhodnih albumih smo slišali precej napete black metalsko usmerjene krike, ki so bili podobni večini skupin. Mogoče vokalno je bilo dobro oz. je bilo pač votlo in po načelih black metala. Bolj ali manj smo se v preteklih izdajah ozirali na instrumentalne segmente. Tokrat pa me je vokal pozitivno presenetil, ker je Hannum začel bolj uporabljati tiste predele grla, ki mejijo na rob obupa in nase opozorijo že na začetku. Bolj ko se poglobiš v album, bolj te vokalno zadeva ponese v melanholijo in predele uma, za katere do sedaj praktično niti vedel nisi in te zanimanje vleče v globine neprepoznavne teme.

Vokalno je Return To Annihilation super nadgradnja in precej boljša od izdaj do sedaj, kaj pa instrumentalno?

Locrian so se pri omenjenem Return To Annihilation še bolj osredotočili na temačno dejanje, in sicer je zadeva bolj black metal usmerjena. Pa ne samo recimo instrumentalno, ampak tudi bolj po mišljenju.

Pri 15-minutni skladbi Obsolete Elegies dobimo mešanje med drone ter noise žanrom, ampak se atmosfera celotne skladbe bolj nagiba k black metalu. Je drone po načelu Sunn O))), vendar se čuti tudi pridih Burzum glasbe (recimo Hvis Lyset Tar Oss).

Po drugi strani pa imamo tukaj skladbe, kot so Eternal Return, ki vključujejo recimo post rock žanr, ki pa se tudi preoblikuje v nadnaravno moč preigravanja prej omenjenega drone ter black metala stila.

Kot bi zmešal Deafheaven ter Sunn O))).

V celoti je zadeva precej težka, mogoče jo bodo najbolj razumeli tisti, ki so v preteklosti oboževali Horseback kreacije (v vednost: Locrian ter Horseback so nam v letu 2012 že postregli skupno kolaboracijo – išči arhiv) oz. tisti, ki radi slišijo v svojih slušalkah in zvočnikih precej težke in težko razložljive ritme.

Return To Annihilation vsebuje tisto kar smo po eni strani od Locrian pričakovali – svetle točke preigravanja čudnih zvare ''motečih'' žanrov. Po drugi strani pa bodo oboževalci občutili, kako so se Locrian spustili v deželo teme in obskurnosti oz. v drugih besedah - vsak oboževalec bo občutil, kako je umreti skozi slušalke, ker Return To Annihilation vam prinaša počasno tavanje v smrt.

twitter facebook