recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

recenzija

15. 1. 2012  Funerus - Reduced To Sludge  (Ibex Moon Records, 2011)
Z naslovom Reduced To Sludge veš, da te čaka težka in počasna pot v dokončno uničenje. In seveda, Funerus natančno vedo, kako se to dela.

Funerus je entiteta ameriške ''underground'' death metal scene, bend, ki je pod vplivom temačnega in masivnega zvoka kakšnih zgodnjih Incantation, Rottrevore, celo demo časov Mortician, Derketta in ostalih, uspel ujeti s smradom in smrtjo prepojeni duh Vzhodne obale, ki je v ameriškem death metalu pomenila nekakšno Meko pravega, ''evil'' oz. mrtvaškega death metala.

Samo poglejte logo - kakšen Rottrevore ''worship''. In to v najboljšem primeru besede.

A logo še nikoli ni naredil benda. Prav tako ne zgolj lokacija, iz katere bend izhaja. Štejejo, seveda, ljudje in od originalne postave (bend izvira že iz leta 1990, zamenjal pa je kar nekaj članov) je ostala le basistka (danes tudi vokalistka) Jill McEntee. Bend je izdal par demo posnetkov, ostal kult s tem, da niso po letu 1993 verjetno bili nič kaj aktivni in zares zaživel šele, ko sta se našla John McEntee (Incantation) in Jill (danes sta poročena). Bend je seveda zagon dobil tudi z bobnarjem Kylom Severnom (ki ga danes več ni v bendu) in nastal je prvi studijski album Festering Earth, ki je izšel leta 2005. Kakšna lekcija v brutalnost, masivnosti, morbidnosti ... Neverjetno naravno in bolano zveneča plošča, še posebej, če pomislimo, da je nastala leta 2005, ko je Pro Tools že zdavnaj postal ''household name'' in ko je v death metalu veljal triptih ''hitreje-bolj tehnično-bolj brutalno''.

Nekaj let kasneje in z novim bobnarjem (Sam Inzerra iz Morpheus, Morpheus Descends, Mortician itd.) so Funerus posneli Reduced To Sludge, dostojnega naslednika in svojem imenu primerni album, ki resnično vse uničuje s svojim prvovrstnim sludgy death metalom.

Od prve note dalje vam je jasno, da gre za dinamično ploščo, ki se skozi zvočne pokrajine lahko giblje hitro ali počasi, a giblje se konstantno. Kot horda zombijev ali strupena megla. Evaporacija blast beatov, ki se pomeša z vojno meglo down-tempo ritmov (torej, miks med Incantation in Bolt Thrower) okuži Johnove bolane kitarske riffe, ki pa se vseeno ne znajo toliko spraviti stran od blasfemične zapuščine Incantation. Bas je malce bolj jasen, a kljub temu težak (vsekakor pa bolj poslušljiv kot na predhodni plošči) in zanimivo je, da tako Jill kot John oba imata kar podoben ton oz. barvo krulečega vokala. Na trenutke ne veš, katerega poslušaš, a to niti ni pomembno.

To je po eni strani super, saj pomeni, da jasno poslušate besedila o temu, kako posameznik zaradi bolezni ali česa podobnega postane parodija in groteskna podoba svoje nekdanje moči in slave. Artikulacija besed je zelo dobra, sporočilo pa - ob seveda morbidni glasbeni podlagi - več kot dovolj jasno: iz prajuhe si prišel, v gnojnico se boš pretvoril. Z naslovi komadov, kot so npr. The Comfort In Depression, Bedpan Commando, Time Of Death, Leatherface itd. vam je jasno, da so Funerus več kot dovolj prisotni v tej sedanjosti, v tem trenutku. To je Amerika, kjer ljudje počasi umirajo po tem, ko se vrnejo iz vojne. To je Amerika, v kateri ljudje zaradi pomanjkanja zdravstvenega zavarovanja postajajo žrtev najmanjše, malce inficirane rane. To je Amerika, ki kljub vsej slavi spominja na poljsko bolnišnico prve svetovne vojne. A vseeno Reduced To Sludge vsaj direktno ni družbeno kritična plata. Je pač death metal izdelek, ki se objema z estetiko grdega za voljo mračnih tem kot takih. Jasno je, da se ne ubadajo zgolj s psihičnimi problemi, saj je propad fizičnega telesa in s tem duha prva stvar na tapeti. Če veš, da se Jill preživlja kot medicinska sestra, ti je jasno, od kod prihaja inspiracije za tekste.

Mogoče plata na trenutke celo preveč spominja na Incantation (minus blasfemija), a ob pomanjkanju nove ustvaritve blasfemičnih temačnežev, to niti ni taka slabost. Če pa si jih zarolaš, slišiš, da Funerus niso hipsterski in trendi sludge, niso atmosferični ameriški black metal in niso klon Nile ali All Shall Perish. So prvinski in surovi. Funerus so Funerus in album popolnoma in v vseh pogledih ustreza nazivu Reduced To Sludge.

Odlično!

twitter facebook