recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

recenzija

16. 8. 2012  Doro - Raise Your Fist In The Air  (Nuclear Blast, 2012)
Super je slišati, da je Doro še živa in aktivna. A morda je čas, da vitalna gospodična končno posname nek album in nam ponudi nekaj več kot le ''teasing'', pa čeprav je tudi ta lahko jako všečen in ravno prav seksi. Vseeno – album, prosim!

Že več kot 25 let metalska bojevnica Doro navdušuje množice povsod po svetu s svojim, včasih kar klišejskim, ampak toliko bolj iskrenim heavy metalom. In medtem ko že četrto leto čakamo na naslednika albuma Fear No Evil, lahko prisluhnemo EP-ju Raise Your Fist, ki je izšel nekaj tednov nazaj.

No, včasih je resda bolje izdajati manjše doze kvalitetnega materiala, kot pa moriti z albumi, ki so sami sebi namen, a vseeno se zdi, da ne bi bilo slabo, če bi si Doro z ekipo svojih sobojevnikov že enkrat vzela čas za album. Namreč, Raise Your Fist sploh ni slab, a v štirih komadih res ne ponuja nič novega.

Zvesta svojem srcu in osebnosti je Doro ponovno posnela komade o osebni zmagi in boju, ki naše življenje očitno zaznamuje kot temna stalnica, a je hkrati možnost, da se izkažemo kot zmagovalci, še posebej v času, ko se vsak boj zdi zaman in ko je še tako velika zmaga kmalu izgubljena v prahu še večjih neviht, ki se kar nočejo umiriti. Takšna sta pač komada Raise Your Fist In The Air ter Victory, ki sta tudi temu primerna bojevito zveneča, ovita okrog klasičnih heavy metal melodij, bojevniškega monolitnega bobna in seveda Dorotejinega vokala, ki tudi po 25 letih ni niti malo izgubil na moči. Ja, Doro je kot Dio ženskega segmenta heavy metala, pa tudi tematika osebnega boja in vzpona nad ovirami, ki je omniprezentna v metalu že od samega začetka, ni tako zgrešena, ker res živimo v času uporov nad tirani in ker je pač to heavy metal, Doro style.

Na koncu se še enkrat vrne na začetek, saj poslušamo komad Raise Your Fist … v francoščini (Lève Ton Poing Vers Le Cie), ki še vedno zveni bojevito in seksi, a če je že imela dovolj placa na ploščku, bi raje dala ali kakšno priredbo ali pa morda še kak svoj komad (pa magari v francoščini). Dobro, vsaj ni izvedla Manowar in izdala isti komad v 17 jezikih!

Mogoče je izstopajoča točka EP-ja balada Engel, ki je nežna in močna hkrati (Doro 100%), nekako pa se tudi odmakne od skorajda klišejsko zvenečih prej omenjenih prvih dveh komadov. V tej točki morda ni odveč vprašanje: ''Zakaj so prav v heavy metalu, še posebej, če gre za tevtonsko verzijo le-tega, tako udarjeni na tiste tipične metal himne, ki so v tem slučaju zanimive samo zaradi njenega vokala, ker je vse ostalo res 'text-book' heavy metal?'' In medtem ko iščemo odgovor, morda tudi ob poslušanju novega Manowar albuma, lahko večkrat uživamo v res dobri baladi, ki ostala jokanja ostalih ženskih predstavnic v metalu danes, pelje gladko scat.

Super je slišati, da je Doro še živa in aktivna. A morda je čas, da vitalna gospodična končno posname nek album in nam ponudi nekaj več kot le ''teasing'', pa čeprav je tudi ta lahko jako všečen in ravno prav seksi. Vseeno – album, prosim!

twitter facebook