recenzije

Slipknot

We Are Not Your Kind

Dekadent

The Nemean Ordeal

Bad Religion

Age Of Unreason

Vltimas

Something Wicked Marches In

Behemoth

I Loved You At Your Darkest

Več izvajalcev

Menhir

Benighted

Dogs Always Bite Harder Than Their Master

Cryptopsy

The Book Of Suffering - Tome II

Aborted

Terrorvision

Embassy 516

Correlation

Kevlar Bikini

Rants, Riffage, and Rousing Rhythms

Zlobnik

Zlobnik

Nightbearer

Stories From Beyond (EP)

Carnation

Chapel Of Abhorrence

Grob

Metanoia

Immortal

Northern Chaos Gods

Dalstroy

Bite the Spirit

The Canyon Observer

NØLL

banner
banner

recenzija

11. 4. 2014  Adramelech - Psychostasia  (Xtreem Music, 1996/2013)
Še en davno izgubljeni dragulj finske death metal scene, ki ga je bilo vredno izkopati.

Adramelech, kvartet, ki se je v finskem undergroundu zapisal v devetdesetih letih prejšnjega stoletja (in so ga mnogi označevali kot mlajšega brata kultnih Fincev Demigod), sem prvič srečal leta 1999, ko mi je kolega posodil 3'' CD The Fall, ki je vseboval res dobre, a žal le tri komade.

Death metal, ki ritmično in vokalno spominja na Incantation, z močno dozo melodike, ki si jo je sposodil verjetno od Bolt Thrower in zgodnjih Amorphis, me je presenetil predvsem z zelo čistim zvokom, ki ga od finskih death metal bendov – vsaj tistega časa – nisem bil vajen.

Šele sčasoma sem prek brata prišel do albuma Psychostasia, ki ga je bend v resnici izdal še pred letom 1997 in ga potem reizdal najprej prek neke, meni neznane založbe, nekaj časa nazaj pa ga je v nebo ponovno pognal Xtreem Music oz. Dave Rotten, ki je že v devetdesetih prek svoje tedanje založbe Repulse Records močno delal na promociji tega finskega kvarteta.

Kar me je veselilo, je to, da Psychostasia zveni tako dobro kot The Fall (ki itak vsebuje tri komade tega albuma) in ki ponuja dobrih 10 komadov, ki od tistih, ki so se predstavili na 3'', ne odstopajo niti po zvoku niti po kvaliteti.

Morbiden, masiven death metal je tako prevladujoča karakteristika plošče, ki je na  srečo ravno prav dolga in ponuja ravno dovolj komadov, da se je ne morete nasititi. Potem pa ponudi še nekaj live pesmi, kakšno besedilo in še kak booklet priboljšek.

Če že imate originalno verzijo Psychostasie ali pa prvi re-release, tegale CD-ja ne potrebujete (razen, če hočete LP-verzijo, ki je tudi izšla prek Xtreem Music). Če pa še nimate in se vaše death metal želje gibljejo v evropskem, prvinsko surovo, a vseeno jasnem zvenečem death metal miljeju, potem je tole CD, ki ga enostavno morate imeti.

twitter facebook