recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

recenzija

12. 12. 2013  A Hero Build - Prospects  (Giljotina Records, 2013)
Prospects je dobrota, ki skriva v sebi marsikaj in ne samo enolično preigravanje inštrumentov brez duše, … edina minus točka albuma je pa to, da na njej najdemo le 5 skladb – žal.

Prvo srečanje s skupino je vedno malce težko, ker vsi vemo, da te raznorazni opisi o skupini lahko zavedejo in si po poslušanem album oz. nekaj skladbah povsem razočaran, ker ne gre za tisto, kar si prebral oz. skupina pri opisu to zatrjuje, da preigrava.

Skratka večina od nas ve, da ni vse tako enostavno kot izgleda in tako se previdno tudi približam albumu Prospects, Belgijske skupine A Hero Build.

Njihov opis mi pove, da gre za punk rock/HC skupino, kar recimo je, in ni zavajajoče, saj vidimo, da je album izšel preko Slovenske založbe Giljotina, katera pa se bolj ali manj ukvarja s punk rockom in tukaj je mogoče zadeva že malce bolj bližje opisu.

Ampak iz izkušenj ne moremo vse verjeti na prvo ''žogo'', tako da si album poglejmo podrobneje.

Album Prospects odpre skladba Choke.

Dvom v opis in skupino me v nekaj sekundah zapusti, ker že v prvih trenutkih prejmemo igranje oz. melodičnega HCja, ki asociira na recimo Defeater. Dobre pol minute igranja melodičnega HCja pa zadeva preide na povsem sončno stran punk rocka in skate punka.

Definitivno pozitivno presenečenje, kar pri uvodnih sekundah ni bilo ravno za pričakovati in se recimo nadgradi, kot rečeno, v smeri hitrega punk rocka, po načelu skupin kot so Lagwagon, Satanic Surfers in pa tudi Bad Religion.

Je povsem take narave, kot jo pričakujemo pri zgoraj navedenih skupinah, le da še dodamo kombinacijo spevnega ter kričečega vokala, kova melodičnega HCja.

Konkretno dober uvod.

In če je že uvod konkretno dober, potem veste, kaj lahko sledi pri skladbi št. 2 Exit. Mogoče sem se večkrat ponavljal in ste vajeni, da se pri drugi skladbi zadeva lahko nadgradi na bolje ali pa pade v ''sranje'' in se vse skupaj samo še stopnjuje iz slabega na slabše. No v tem primeru smo na tisti pozitivni strani, ker zadeva po uvodu preide na še boljše oz. po domače povedano - je boljša kot uvodna.

Exit nam uvodno ponudi klasičen punk rock kitarski segment, ki smo ga slišali že vsepovsod, je pač tisto kar vsaka punk rock skupina ponudi pri vsaj eni skladbi. Ampak poudarek ni na kitarah, temveč na bobnanju in vokalu.

Pri uvodnem kitarskem segmentu zaslišimo, kako iz ozadja prihajajo hitri bobni, ki so zdaleč od običajnih in ti popolnoma dvignejo energijo. In potem še mešan kričeč ter jezno govoreč vokal, ki ga dopolnjujejo besedila o osebnem stanju ter soočanju s preteklostjo. Srhljivo dobro.

Tretja po vrsti, imenovana Prospects, pa nam prikaže skupino v bolj nežnejši luči. Inštrumenti so tehnično dovršeni in se lahko primerjajo z marsikatero svetovno znano skupino. Vokal pa za razliko od prvih dveh skladb preide na teritorij prepevanja. Je nežen, čustven in bolj izpoveden. Mogoče malce manj interesanten kot predhodnik Exit, a še vedno dober.

Predzadnja skladba Reason, pa nam prinese instrumentalno ponovno bolj udarne ritme in pa speven vokal. Reason bi najlažje opisal, kot mešanico skladbe Exit ter Prospects. Instrumentalno se bolj nagiba k Exit, vokalno pa Prospects.

Za zaključek pa nam A Hero Build postrežejo še s skladbo Why Wait.  Je nekakšna sončna punk rock zadevica, ki se ponovno pomeša z HCjem in je kot toplo slovo, ki ti po poslušanju ostane v glavi in si jo prepevaš še nekaj časa – in vsi vemo o čem je govora, ker ni človeka, ki si nebi žvižgal, momljal, prepeval, … skladbo, ki mu nevede ostane v glavi.

Prospects je dobrota, ki skriva v sebi marsikaj in ne samo enolično preigravanje inštrumentov brez duše, … edina minus točka albuma je pa to, da na njej najdemo le 5 skladb – žal.

twitter facebook