recenzije

Slipknot

We Are Not Your Kind

Dekadent

The Nemean Ordeal

Bad Religion

Age Of Unreason

Vltimas

Something Wicked Marches In

Behemoth

I Loved You At Your Darkest

Več izvajalcev

Menhir

Benighted

Dogs Always Bite Harder Than Their Master

Cryptopsy

The Book Of Suffering - Tome II

Aborted

Terrorvision

Embassy 516

Correlation

Kevlar Bikini

Rants, Riffage, and Rousing Rhythms

Zlobnik

Zlobnik

Nightbearer

Stories From Beyond (EP)

Carnation

Chapel Of Abhorrence

Grob

Metanoia

Immortal

Northern Chaos Gods

Dalstroy

Bite the Spirit

The Canyon Observer

NØLL

banner
banner

recenzija

12. 2. 2015  Dead Congregation - Promulgation Of The Fall  (Martyrdoom Productions, 2014)
Promulgation of the Fall je torej organska, odlično orkestrirana izkušnja, katere vihrave melodije gre doživeti.

Dead Congregation so ponovno zmagoviti. Kdor z albumom Promulgation of the Fall še ni seznanjen, lahko ohrani mirno kri, saj je bend z drugo ploščo postal še boljši. Na nek način je ironično, da sem že v uvodu recenzije izdal bistvo takoj, na prvo žogo, opisujem pa izdelek, ki je ravno nasproten.

Promulgation of the Fall namreč potrebuje pozornost in poslušanje, to pa zato, ker so Dead Congregation bend, ki še vedno piše albume. Dokaz za to je odlično tempiranje celotnega izdelka, ki se iz pesmi v pesem dviga in spušča, ali pa prehod med prvo skladbo in nosilko naslova, katere začetek po vzdušju mimogrede močno potegne na Deathspell Omega. Ravno spevnost tega dela pa priča k temu, da so skladbe obenem močne tudi same po sebi. Promulgation of the Fall ni plošča, ki bi meandrirala, pač pa gre za nabor optimiziranih skladb benda, ki je zelo očitno na vrhuncu.

To se vidi in sliši po tem, da Dead Congregation urno nizajo delce tam, kamor najbolj pašejo. Vsak rif se nadaljuje v drugačnega, počasnejšega ali hitrejšega, ki gradi napetost in jo potem razreši. Besedila so barbarska, a dobro spisana in ustrezajo groteskni, topi naravi death metala - lahko bi dejali, da so Dead Congregation na nek način dejansko deathmetalski ekvivalent kakim Deathspell Omega, ki iste motive filtrirajo skozi bridko estetiko intelektualne ostrine. Tudi glasbeno je Promulgation of the Fall bolj ritmična plošča, ki po glasbenem slovarju vsekakor spominja na Morbid Angel ali Slayer. Vseeno pa na koncu gre za samosvoj izraz, nov stavek, ki ga tvorijo znane besede.

Podobno gre trditi za jasno produkcijo, ki ohrani starošolsko distorzijo kitar, to zmeša z izjemno hitrim in klikastim bas bobnom ter večjim delom naravne baterije, kar je za današnje standarde death metala absurdno, saj ta po svojem nastanku zadnje čase v večini primerov bolj spominja na elektronsko glasbo kot pa rock.

Promulgation of the Fall je torej organska, odlično orkestrirana izkušnja, katere vihrave melodije gre doživeti. Za razliko od večine glasbe dandanes, ki poslušalca zgolj skuša zabavati (in ji ponavadi niti to ne uspe), so Dead Congregation resnično popotovanje skozi tone, ki se urno sprehajajo po temnih lestvicah. Ravno ko ti skrenejo v odlično načrtovano disharmonijo in se vrnejo na začetek, pa pot postane dogodivščina, katero močno priporočam vsem, ki od metala zahtevajo tisti kanček več.

twitter facebook