recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

recenzija

30. 7. 2012  Kreator - Phantom Antichrist  (Nuclear Blast, 2012)
Od albuma Violent Revolution se Kreator držijo neke kvalitete, ki jo ohranjajo. In to se kaže tudi na novem izdelku Phantom Antichrist.

Kreator v tem stoletju novih albumov ne izdajajo pogosto. Na vsakega je bilo potrebno čakati 4 leta, le na aktualnega dobra 3 leta. Da Kreator niso zadnja leta albumov delali prehitro, je bilo le dobro. Glasba je bila na vsakem albumu spodobno dodelana in premišljena. Od albuma Violent Revolution se Kreator držijo neke kvalitete, ki jo ohranjajo. In to se kaže tudi na novem izdelku Phantom Antichrist.

Album ni bil posnet na nekakšen sodoben analogen način kot Hordes of Chaos, temveč digitalno kot Violent Revolution in Enemy of God. A za razliko od Enemy of God Phantom Antichrist ne zveni preveč sterilno, temveč se ponaša s spodobnim modernim in močnim zvokom. Za vse je kriv vedno bolj priznani producent Jens Bogren (Opeth, Paradise Lost, Katatonia).

Kreator tudi Phantom Antichrist ponudijo za njih značilne udarne thrash metalske skladbe, prepojene z mnogimi melodijami, za katere skrbi kitarist finskega porekla, Sami Yli-Sirniö. Kljub temu da album ponudi lepo zbirko udarnih skladb ter kakšno umirjeno skladbo, je treba Kreator priznati, da niso pokazali nič pretirano novega. Pravzaprav eksperimentiranje jim ni šlo preveč dobro od rok, namreč še enega albuma v stilu Endorama si res ne bi želeli. Je pa zato veliko skladb z sing along refreni, še posebej pri skladbi From Flood into Fire, kjer je prisotno večglasno petje, kar spominja na kičastost Manowar. Vodja skupine Mille Petrozza je tudi tokrat poskrbel za dober nabor riffov, obenem tudi vokalno premore jezno kričanje, a pri soliranju je vse prej kot izviren. Tu se namreč bolje izkaže kitarist Sami, ki ima prijetne, dodelane melodične solaže (pogosto se mu tu očita, da se preveč drži soliranja »skandinavske šole«), kljub temu da se je tudi on začel malce ponavljati. Ritem sekcija Ventor/Speesy je tako kot prej udarna. Tu si recimo preverite skladbo Civilisation Collapse, ki kar sili k gibanju poslušalca.

Originalna člana Mille Petrozza in Jürgen 'Ventor' Reil sta letos zabeležila 30 let obstoja skupine in po vseh teh letih ne deluje, da bi bila utrujena. Kreator so še vedno hitri in udarni kot leta 1985, ko se debitirali na sceno z albumom Endless Pain. Vsekakor so Kreator tudi danes še vredni pozornosti v poplavi starega in prebujenega thrash metala.

Avtor:
twitter facebook