recenzije

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

banner
banner

recenzija

1. 12. 2013  Ponor - Ovo Je Kraj  (samozaložba, 2013)
Jeza, agresija in pa apokaliptičen vokal, kateri asociira na Dwida Helliona iz Integrity.

I: Exit Senata Fox & Amok

Se spomnite Hrvaških skupin Senata Fox ter Amok? Verjetno se, ker obe skupini so nam v preteklih letih ponudile albume, ki so nam zavrele kri v žilah in nam ponudile eno samo destrukcijo skozi HC/punk/crust/…. žanr.

Verjetno sedaj že veste, kaj bo sledilo in, kar sklepate je res. Ponor sestavljajo člani obeh skupin in žanr v katerem se vrtijo je HC in ostali pod žanri HCja.

II: Enter Ponor

Četverica se je združila dobre dve leti nazaj in je v tem času pridno kreirala skladbe in rezultat tega je seveda izdaja Ovo Je Kraj, katerega pa odpre skladba Koja Je Tvoja Cijena.

Uvodne akustične kitare nam takoj prinesejo mrzlo asociacijo na HC skupine iz 90-ih. Mogoče sem to samo jaz, ampak zadeva je lična Disembodied uvodu – akustični del, ker ostalo je bistveno hitreje in močno spominja na Rise And Fall. Jeza, agresija in pa apokaliptičen vokal, kateri asociira na Dwida Helliona iz Integrity.

Od začetka do konca skladbe ena sama milina brez minus točk.

Za skladbo Koja Je Tvoja Cijena pa nam Ponor postrežejo s Kao Otrov. Kot prvo nas objame mraz skozi zatohle ritme kitar po black metal načelu. Ena sama bolečina in depresija, ki se hitro prelevi v znano področje ''zmetaliziranega'' HCja in kričečih vokalov. Vsak, ko bo zaslišal tisto norenje bo kaj kmalu lahko povezal vse skupaj in dognal, da je zadeva precej lična izdaji 2012 skupine Amok. Ni sedaj tako udarna, ampak je njena struktura bolj osredotočena na hitrosti in spominja na prvi val hitrih metalcore skupin.

Kar pa za skladbo št. 3 Sve Što Znaš, niti ne morem trditi, ker gre ponovno za dobrote a la Rise And Fall. Je prekletstvo v dobrem pomenu besede, katerega se ne moreš naveličati in si želiš še in še.

Album resnično vsebuje vrhunske skladbe, ampak nekatere mogoče malce bolj izstopajo in ena izmed njih je definitivno Tvoj Bog.

Moreč vokal, ki ga objame crust igranje inštrumentov in pa bes, ki prihaja iz vseh strani. Ni sedaj odkrivanje tople vode oz. da so Ponor odkrili nekaj posebnega znotraj crust žanra, ker realno gledano niso. Je pač tisti čar oz. tista iskrica, ki zaneti tvoj notranji ogenj in ti naježi kožo pri določenih delih mračnega igranja in hladnih besedil.

III: Ovo Je Kraj

Za konec sem ostal brez besed. Po slišanem se težko definiram oz. težko najdem kakšno besedo, ki bi lahko opisala album (mogoče zakon, ampak bi izpadlo preveč nezanimivo). Namesto besede, da bi vam predstavil album lahko uporabim stavek, ki bo v celoti razložil album in sicer, gre za top 5 izdajo letošnjega leta. Enough Said…

twitter facebook