recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

recenzija

29. 1. 2014  Cripple Bastards - Nero In Metastasi  (Relapse, 2014)
Italia di Merda!!! Italia di Merdaaaaaa!!!

Naj vas ne zavede citat – takega mnenja nimam niti o Italiji niti o Cripple Bastards niti o albumu Nero In Metastasi.

Preprosto se mi je ob poslušanju najnovejšega albuma te kultne italijanske grindcore zasedbe film odvrtel v sredo devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko smo pri kolegu Gujdeku v njegovem ''kevdru'' na kasetniku poslušali grajndačino, pankačino in metalačino. No, resda nisem tam toliko visel kot drugi pripadniki posavske underground scene, ampak sem vedno poslušal zgodbe o kultnih feštah in tu pa tam tudi sam preživel kak večer ob poslušanju kaset z grinderji in noiserji Patareni, Anal Cunt, Hermit, DTW, Strobodeath, Štefka's Vomit, Anonimni Alkoholiki, Hiatus, ŠZB … in mnogimi drugimi, med njimi tudi Cripple Bastards, ki so me pritegnili ne samo zaradi imena in dejstva, da so člani benda bili – pazi ovo! – Giulio the Bastard, Alberto The Crippler in Michelle (itak, da je slednji bil bobnar!), ampak zaradi furioznega sounda in izvajanja grindcora. Ste kdaj poslušali njihov prvenec Your Lies In Check in recimo otvoritveni komad Being Ripped Off? Takega krika agonije in jeze nisem slišal še nikoli, pa sem do takrat pri svojih 14 letih že slišal cel kup brutalnežev iz bratove death metal kolekcije.

Mislim, Giulio The Bastard in Seth Putnam iz AxCx sta bila the shit.

Potem so tu bili hiti Your Lies In Check, Asti Punx, Authority?, Images Of War Images Of Pain (na koncu koncev je tudi eden prvih družbeno kritičnih 7'', kar sem jih videl na lastne oči, bil od CB Sexist Society – Must Destroy It!), njihov koncert v Krškem leta 1998 (pred begunskim domom!) skupaj s Štefka's Vomit, pa je sploh bil eden najboljših, kar sem jih videl.

Mislim, da pomen Cripple Bastards govori tudi sam zase – brez tega benda verjetno ne bi bilo Dickless Tracy, ki smo med drugim skinili komad Radije Volim od CB.

No, zdaj ko sem dal to vse iz sebe, seveda ne morem mimo temačnejšega obdobja CB, ko je Giulio iz kritične stance (kritiziranje vojn, korupcije, seksizma …) po izjavah, fotkah in besedilih sodeč prišel v pozicijo, kjer so se njegove izjave lahko zlahka jemale na razne, še posebej negativne načine – izjave in mnenja v zvezi z vojno na balkanskih tleh. Mislim, da je to tudi bil eden od vzrokov, zakaj so ta bend poslali v kurac v Kranju leta 2002, ko so morali – mislim, da okrog prvega maja – nastopiti v Bazenu, pa so jih tam kar lepo izžvižgali in obmetavali s piksnami. No, mogoče je vzrok bil drugi …

Vmes so se CB po moje kar dolgočasno predstavljali z bolj moderno death grindersko zvenečim albumom Desperately Insensitive, kjer so – tako kot recimo Extreme Noise Terror pred njimi – postali bolj death kot grind, to pa ob boku recimo Misery Index, Dying Fetus, Phobia, Pig Destroyer ipd. počeli res bolj kot ne dolgočasno.

In zdaj smo končno v letu 2014 – tu je najnovejši, sodeč po infotu založbe Relapse 5. Studijsi album zasedbe, ki v 18 komadih pokaže, da niti Giulio niti ostali trije člani niso izgubili svojo grind moč. Tole je odličen prikaz moči tega benda, ki pod vodstvom (pazi tole!) producenta Fredrika Nördstroma (ja, tistega, ki je kriv za zvok At The Gates – Slaughter … albuma, Dimmu Borgir, In Flames itd.) zveni mogoče moderno, ampak ne preveč spolirano, manj ostro ali pa kakorkoli bedno. Dejansko je Fredrik v svojem Fredman Studios očitno poskrbel, da je jeza italijanskih grinderjev res prišla do izraza.

Nero In Metastasi je poklon CB obdobju med letoma 1989 in 1992 ter prikaz, da fantje s svojim deathgrindom oz. bolje grindcorom danes zvenijo močneje kot večina sodobnikov in da brez težav lahko napišejo 18 (!) komadov, ki so kratki in brutalni ter hitri, ne da bi pri tem zveneli ponavljajoče se, dolgočasno ipd. Mislim, v komadih najdete starinske sledove Napalm Death, Cripple Bastards obdobja 1995, Assück, Terrorizer ali pa celo hardcorovcev Negazione, Intense Degree ipd., hkrati pa se opazi kaotično, ampak natančno strukturirana moč bendov a la Phobia, Cretin in celo The Red Chord. Šus v glavo, ampak šus, ki temelji na pristnosti izražanja besedilnih sporočil in na dinamiki komadov, ki so lahko počasni, hitri, brutalni, pankerski, metalski, grinderski …

In tu se spomnim, kako so mi šle pokonci dlake, ko sem prvič – še v OŠ slišal komad Italia Di Merda! Uf! In to izpostavljam, ker so VSI komadi v italijanščini! In Giulio tu zveni stokrat bolj iskreno kot prej.

Kaj pa besedila? Zdravje in bolezen kot metafori vpliva človeškega in družbenega delovanja na posameznika (npr. When you talk I think of passive smoking and I have one less reason to feel alive), potem bolezenska stanja nasploh, zanimiv je pogled na bende, ki se danes reformirajo kot gobe po dežju (npr. Thrilled to see your current quotation // bottled corpse paid to unleash the last weak breath // and I wonder how much would they pay // to get you up on those crutches and push your ass back on stage), ena pesem je celo zanimiva predstavitev pesmi Jama hrvaškega pesnika Ivana Gorana Kovačića (They slithered, they slid over me, they slowly subsided and those dead laughed, cried, screamed and invoked, stretched out their arms furiously) ipd. Besedila v angleškem prevodu izpadejo res prejebeno, ampak interpretacija v italijanščini je toliko bolj pristna in efektivna. Zakon!

Po mnogih letih je tole bilo čudovito srečanje s Cripple Bastards, ki še po 25 letih kažejo moč in utelešajo dejstvo, da so nekatere stvari z leti lahko samo še boljše!

Forza Bastardi!!! Izide čez slab teden!

twitter facebook