recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

recenzija

10. 1. 2021  Kryptonomicon - Morbid Return (EP)  (Punishment 18 Records, 2020)
»Glede na predstavljen način igranja upam, da bom imel čim prej priliko slišati še kakšno več avtorsko pesem.«

Black-thrash metal? Ja, to!!!

To je glasba, ki je uspela ohraniti in obraniti (za njihovo kasnejšo ponovno 'odkritje' in vključevanje v glasno) zlobo, ljudomrznost, mržnjo in jezo v skrivališčih semen blacka v časih, ko je poplava klaviatur in romantično gotskih vplivov prekrila večji del tistega, kar so nam ponudili pionirji drugega vala black metala. Ravno zaradi tega tovrstno glasbo čislam v vsej njeni neposrednosti, prvinskosti, jasnosti in nekompleksnosti. Deströyer 666, Toxic Holocaust, (dedje) Aura Noir … ja, gre za uživanje v poslušanju tako v živo kot na glasbenih aparaturah in zato se na meniju black-thrasha vedno razveselim novosti.

Tokrat so na meniju Kryptonomicon, skupina iz sosednje pokrajine Goriške v Italiji. Naslovi štirih hodov (pesmi – priredb): Outbreak of Evil, Bestial Invasion, Death Metal ter Baron Blood tokratne malice v obliki (in dolžini) EP-ja z optimizmom in pričakovanji dražijo ušesne brbončice.

Prva pesem je priredba podzemne klasike mojstrov Sodom, Outbreak of Evil. V primerjavi z originalom zveni še bolj podzemno in pridušeno, pač tako, kot mora zveneti black-thrash, glede na to, da ima pred seboj levi prilastek – black. Divje, rahlo rock & rollersko in primerno moshanju. Petje v angleščini, bolj slovansko kot romansko zveneče po izgovorjavi, je v primerjavi z originalnim Tomovim bolj death metalsko zamolklo in pridušeno.

Sledi priredba pesmi druge nemške thrasherske institucije, Destruction, pesmi Bestial Invasion. Pesem zveni, kot bi bila odigrana v kleti kakega bunkerja. Odigrana je tako, da zveni tisto, za kar so si Destruction vzeli vsaj malenkost časa, še bolj stisnjeno skupaj oz. skoncentrirano in se ustvarja vtis, da je vse skupaj odigrano hitreje kot v originalu. Petje se odlično vklaplja v zastavljeni način interpretacije pesmi.

Predzadnja pesem, Death Metal je priredba klasike skupine Possessed; pri slednji skupini uspe zgolj ustvariti občutek 'undergrounda' ne uspe pa ji niti približno pričarati vse čarobnosti, agresije in energije originala.

Za pesem Baron Blood nisem odkril, da bi bila priredba. Je spodobna, malenkost počasneje odigrana pesem, v kateri je tudi zaradi samega tempa mogoče občutiti nekoliko več strašljive atmosfere, vseeno ostaja zakoličena trdno v mejah black-thrasha.   

V kolikor bodo šli po pokazani poti in izdali tudi svoje avtorsko gradivo iskreno upam, da bom lahko Kryptonomicon, tako najprej zaradi zvrsti, ki jo igrajo, kot tudi zaradi pokazane kakovosti zelo imel priliko v živo slišati v Kadilnici of Death

twitter facebook