recenzije

Vitriol

To Bathe From The Throat Of Cowardice

Mgła

Age Of Excuse

Slipknot

We Are Not Your Kind

Dekadent

The Nemean Ordeal

Bad Religion

Age Of Unreason

Vltimas

Something Wicked Marches In

Behemoth

I Loved You At Your Darkest

Več izvajalcev

Menhir

Benighted

Dogs Always Bite Harder Than Their Master

Cryptopsy

The Book Of Suffering - Tome II

Aborted

Terrorvision

Embassy 516

Correlation

Kevlar Bikini

Rants, Riffage, and Rousing Rhythms

Zlobnik

Zlobnik

Nightbearer

Stories From Beyond (EP)

Carnation

Chapel Of Abhorrence

Grob

Metanoia

Immortal

Northern Chaos Gods

banner
banner

recenzija

28. 1. 2019  Več izvajalcev - Menhir  (Geenger Records, 2018)
Gre za tipično in hkrati netipično izdajo sludge/stoner žanra.

Menhir, se kot album (ne kot stoječi kamen) predstavi skozi 6 skladb dveh skupin. Govora je seveda (za tiste, ki ste album že slišali) o Srbskih In from the Cold ter Nula (originalno Нула), kateri se gibljeta v žanrskem vrtincu sludge ter stoner žanra.

In from the Cold

Ker imajo po ''bontonu'' starejši prednost, prve 3 skladbe predstavijo In from the Cold. Prva skladba The Unknown Lives… album odpre skozi uvodno atmosfero minimalizma, ki se kaj hitro prebije v NOLA sludge teritorij oz. definitivno instrumentalen navdih zasedbe Crowbar, kar se hitro tudi nadaljuje pri skladbi št. 2 Vraćam se dole.

Omenjena skladba instrumentalno nadaljuje recept iz uvodne, a svoj Crowbar navdih/vzor, … nadgradi še skozi vokal. Ampak! Da ne boste prehitro navdušeni - pri Vraćam se dole za priredbo skupine Bjesovi, ki je v original izvedbi povsem drugačna (osebno priredba je precej boljša).

Za zaključek prve polovice albuma pa In from the Cold ponudijo še skladbo 2 Live 4. Ok, če sem bil pri predhodnih dveh navdušen nad Crowbar preigravanjem se pri 2 Live 4 zadeva ''malce'' obrne. In sicer je vse skupaj precej bolj ''temačno''. V skoraj 10 minutah je moja prva asociacija Unearthly Trance, druga Cough tretja pa Graves At Sea (pa tudi Rwake bi še lahko dodal).

Celostna podoba se vleče skozi atmosfero psihadelike post metal žanra, in vreščečih vokalov. Čeprav je osebno 2 Live 4 najboljša skladba na albumu je mogoče nekateri ne bodo (boste) sprejeli, kot predhodni dve.

Nula (Нула)

Na drugi strani albuma pa nas pričakujejo Nula. Pri njihovi polovici bom zajel vse 3 skladbe (Trošenje tela, Silazak u prah, Usnuo/Savršen/Sam) v nekaj stavkov.

Nula, kot In from the Cold preigrava sludge/stoner metal a se občuti malce bolj spolirano igranje. Kitarski ritmi so malce težji, vokali bolj energični celota pa bolj ekspresivna. Kljub temu, da mi je 2 Live 4 od In from the Cold vrhunska, so Nula izvedli v primerjavi z Vraćam se dole ter The Unknown Lives,… boljše.

Menhir je definitivno nuja za vsakega poslušalca tune low/play slow slogana. Gre za tipično in hkrati netipično izdajo sludge/stoner žanra. Ena izmed boljših izdaj lanskega leta.

 1.In from the Cold - The Unknown Lives - I Invoking Drums of War II Lair of the Leptyrcon       

2.In from the Cold - Vraćam se dole

3.In from the Cold - 2 Live 4

4.Nula - Trošenje tela

5.Nula - Silazak u prah

6.Nula - Usnuo / Savršen / Sam

twitter facebook