recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

recenzija

25. 11. 2012  Soundgarden - King Animal  (Republic Records, 2012)
King Animal je ''comeback'' skupine Soundgarden, sem pa prepričana, da nekateri zagotovo ne bodo mogli preboleti dejstva, da to ni ravno album Superunknown, a vseeno pa naj se ti osebki zavejo, da možje niso več v svojih 20-ih ali 30-ih, ampak 50-ih, in glede na leta, je blagodejno slišati dobro glasbo tistih, ki še verjamejo v obstoj grunga.

Dobrih 20 let nazaj so obstajale 4 grunge skupine. Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden ter Alice In Chains. Seveda so si tragedije med seboj vrstile, vse od smrti Cobaina in Staleya, pa vse do razpada Soundgarden .... in tako so obstali le še Pearl Jam, z njihovim karizmatičnim pevcem Eddijem (če ne štejemo ponovnega združenja Alice In Chains par let nazaj).

Pota Soundgarden so se mešala in tako je nekaj časa bobnar Matt Cameron bobnal pri Pearl Jam, Kim Thayil je svoje kitarske ritme posojal več skupinam (med njimi tudi Jello Biafra ter Sunn O))), …) in pa ikona skupine Chris Cornell, ki je delal na svojem solo projektu ter ne tako priljubljeni skupini Audioslave.

V tem času, ko so vsi člani ubrali svojo pot, smo vsi malce kar pozabili na Soundgarden, in če se nam je zahotel grunge, smo poslušali stare izdaje vseh 4 skupin.

Nato pa pride leto 2010 s precej razveseljivo novico, vsaj za tiste zveste oboževalce, da so Soundgarden ponovno združeni in bodo znova zavzeli velike odre. Super novica, ampak žal se okoli Slovenije niso nikoli vrteli, ampak nič hudega, tudi to je bilo skozi čas pozabljeno.

Kar pa zagotovo ne more v pozabo, pa je dejstvo, da nam Soundgarden, celi dve leti po ponovnem združenju, ponujajo nov album imenovan King Animal .. in to brez dodatnega propagiranja ter naznanjanja.

Album se začne z ironičnim naslovom Been Away Too Long, kar povsem drži, in že takoj pri uvodnem preigravanju zaslišimo tisti pogrešani zvok skupine, ki nam je v preteklosti ponudila precej klasik, kot so Black Hole Sun, Fell On Dark Days, ….

Pri uvodnih skladbah je, kot že omenjeno, čutiti tisti Soundgarden zvok, ampak moram poudariti, da ne pričakujte epskega sprehajanja kot pri Superunknown, ali pa bolj ''metalskega'' prizvoka kot pri Badmotorfinger, niti ne bo toliko eksperimentiranja kot pri Down On the Upside - King Animal je preprost in bolj osredotočen samo na alternativno in grunge stran preigravanja.

Kar bo, vsaj po moje, prevzelo vsakega poslušalca, so skladbe kot so A Thousnad Days Before, kjer dobimo močan priokus psihadeličnega rocka in lahkotnosti preigravanja glasbe. Po drugi strani pa imamo precej melodičen in speven Non-State Actor, kjer Cornell pusti močan vtis vokala, katerega smo bili vajeni že v preteklosti.

King Animal je ''comeback'' skupine Soundgarden, sem pa prepričana, da nekateri zagotovo ne bodo mogli preboleti dejstva, da to ni ravno album Superunknown, a vseeno pa naj se ti osebki zavejo, da možje niso več v svojih 20-ih ali 30-ih, ampak 50-ih, in glede na leta, je blagodejno slišati dobro glasbo tistih, ki še verjamejo v obstoj grunga.

Avtor:
twitter facebook