recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

recenzija

11. 10. 2016  Asphyx - Incoming Death  (Century Media, 2016)
Če izpustite tole plato, se ne bojte, kajti na svetu obstaja zelo veliko drugih death metal plošč, ki so enako dobre ali celo boljše. A če vam Incoming Death prekriža pot, bo pot tudi nadaljevala z vami. Na to lahko računate brez težav!

Se spomnite, kako dobri in uničevalni so bili Asphyx na festivalu Metaldays nekaj let nazaj? Gotovo se, saj je šlo za enega tistih death metal nastopov, ki po eni strani ponudijo klasični in morda marsikomu že prežvečeni death metal, a po drugi strani ponudijo ''the'' nastop, torej nastop, ki poleg uspešne reprodukcije tega, kar dobite na ploščah, ponudi še energijo in pojavo benda, ki potem poveže skupaj vse točke in se kot rezultat izriše natančna, jasna slika, ki zadovolji vsako oko.

Tisti koncert me je bolj prepričal kot marsikatera Asphyx studijska ali live plata pred tem. Pa gre za enega klasičnih evropskih death metal imen, ki ga sledilci death metala izgovarjajo z velikim navdušenjem in ponosom. In prav ta koncert spet podoživljam, ko poslušam ploščo Incoming Death.

Z novo plato smo dobili to, kar so Asphyx sposobni ustvariti v letu 2016. Logični sklep, seveda, a skušam v bistvu povedati to, da je bend ostal zvest temu, kar je vedno bil. Medtem ko marsikateri bend deluje po principu, da ne ponavlja niti ene plošče dvakrat, so Asphyx eni tistih, ki na prvi posluh ponavljajo zadevo do onemoglosti, a v bistvu gre za natančen in prefinjen proces ločevanja zrnja od plev, rezultat pa naj bi bil vrhunski izbor komadov.

Vrhunski izbor Incoming Death vsekakor ni, saj pridevnik ''vrhunski'' pač ostaja rezerviran za marsikateri drugi bend, ki nasploh premika meje naprej. A ob Incoming Death bomo pripisali pridevnike in pridevniške zveze tipa ''uničevalno'', ''prejebeno'', ''močno'', ''mastno'', ''death-metal-as-fuck'', ''odlično''. Ker Incoming Death to je – prihod Smrti, ki svoj diabolični nasmeh okrepi z odličnimi death metalskimi riffi, ki seveda črpajo iz evropske death metal šole. Riffi se opirajo kot vedno na zapuščino Bolt Thrower, z morbidno melodiko švedske šole. Se pa strukture naslanjajo na klasično angleško in nizozemsko death metal šolo, kar pomeni, da so komadi nalezljivi in izredno poslušljivi, čeprav se tudi nagibajo k predvidljivosti.

Od otvoritvenega šusa do kasnejših komadov, ki se spet več kot očitno naslanjajo na srednje hitri tankovski napad kultnih Angležev Bolt Thrower, se Incoming Death lepo zažira v kožo in meso. Komadi so super razporejeni, tako da je plata več kot dovolj dinamična in zanimiva ter prijetna. Ne verjamem, da bo postala stalnica vašega dnevnega rituala, bo pa vsekakor postala ključni del vašega železnega death metal panteona.

Seveda Asphyx največ pridobijo s prehlajeno zvenečim in distinktivnim vokalom Martina van Drunena, ki dotično petje ponuja ali je ponujal povsod na enak način. A priznajmo si, da gre za enega tistih vokalov, ki izstopajo in zaradi katerih bend tipa Asphyx res zveni zakon. Pač, tu ne bo nekih presežkov, ki bi postali death metal klasike v stilu Cause Of Death, Transcend The Rubicon, Cursed ali Testimony Of The Ancients, a zaradi vokala bomo v sekundi vedeli, da se rolajo Asphyx.

Če izpustite tole plato, se ne bojte, kajti na svetu obstaja zelo veliko drugih death metal plošč, ki so enako dobre ali celo boljše. A če vam Incoming Death prekriža pot, bo pot tudi nadaljevala z vami. Na to lahko računate brez težav!

twitter facebook