recenzije

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

banner
banner

recenzija

25. 2. 2017  Lords Of Black - II  (Frontiers Music, 2016)
No, tole pa je power metal kot se šika!

Ko sem prvič na hitro skozi ušesa spustil tole ploščo, se mi je najprej za uho 'zataknilo' pevčevo petje. Zvenelo je dobro in zelo znano. Po ponovnem poslušanju sem bil že prepričan, da sem glas prepoznal in se vprašal, mar ne gre za skupino, v kateri poje Rick Altzi iz Masterplan. No, kakor koli, moje uho je storilo napako - v skupini namreč ne poje dotični pevec, marveč. Glej si ga no, Ronnie Romero, ki istočasno razteguje glasilke tudi pri njihovih ekscelencah Rainbow (!). Ne glede na to precej kasnejšo ugotovitev se mi je v zavesti vedno bolj brisala podobnost petja med omenjenima pevcema in se mi je v mislih vedno bolj utrjevala misel: »Tole je pa res pravi powermetalski balzam za ušesa!«  

S čim imamo torej opravka?

Lords of Black (v nadaljevanju: LOB) igrajo zelo koheziven, pripoveden in instrumentalno do potankosti izbrušen in izdelan power metal, ki se zaradi instrumentalnih bravur dviga nad klasično spevni in lahko poslušljivi sabatonovsko ali blind guardianovsko zveneči power metal. Besedilno gledano gre za power metal, ki vsebino črpa iz čustvene samorefleksije in ne iz svetov fantazije, vesoljskih zarot ali zgodovine. Zaradi kakovosti petja, igranja in več kot primerne obdelave zvoka se v krasoti vseh delov, ki ga sestavljajo, kot ognjeni feniks dviga nad sivino povprečnosti powermetalskega ustvarjanja.

Glede na dva odstavka hvale plošči, sem dolžan izpostaviti vsaj nekaj pesmi, kar ne predstavlja prav lahke naloge, upoštevajoč dejstvo, da so, hm, kako naj rečem, kar vse pesmi res dobre. Izjemo predstavlja pesem Innuendo, ki je priredba pesmi skupine Queen. Ker se sam ne morem opredeliti za ljubitelja in poznavalca glasbe navedene skupine, sodbo o izvirnosti in kvaliteti izvedbe priredbe prepuščam v presojo drugim poslušalkam oz. poslušalcem. LOB se Rainbow poklonijo s precej okultno in že kar malo epic doom metalsko zvenečo 'klasiko' Lady of the Lake.

Od avtorskih pesmi so mi najbolj povšeči: (moja absolutna zmagovalka na plošči)  Mericless, ki je raznolika, razgibana, smiselno povezana in mojim ušesom ravno prav hitra. Drugo mesto zaseda Tears I Will Be, pri kateri glasba in petje ustvarjata napeto atmosfero od začetka do konca pesmi. Pesem se zelo spogleduje z oznako powermetalske balade, saj ima vse elemente, ki jih mora imeti dobra balada, vendar se zato, ker je tako polna energije, da slednja prevlada nad njeno zelo močno čustveno dimenzijo, preprosto ne pusti začutiti kot balada. Tretje mesto je osvojila pesem Insane – zelo spevna in žalostno zveneča pesem, kjer mogočnost čustev ustvarja odlično dopolnjevanje barve petja ter palete glasbe. Kombinacija obojega na res plastičen način za čutilo sluha naslika stanje besnega brezupa  ob izgubi. »What's forever for, without youLOB so na ploščo dali tudi t. i. 'klavirsko' akustično verzijo pesmi, katere moč izražanja čustev se niti na daleč ne približa moči, katera krasi normalno, tj. metalsko verzijo pesmi. Častno četrto pa pripada pesmi Cry No More. Slednja je nekoliko žalobna, a še vedno powermetalske sile polna pesem, (govori (malce izlizana tema) o (še eni) zmagi heroina nad đankijem), pri kateri posebej v ušesih ostane cvileči kitarski akord, ki kot ostra in zarjavela britev skozi celo pesem reže po ušesnih bobničih. Petje v določenih trenutkih pridobi barvo glasu apostila Ronnija Jamesa Dia.

Plošča II zasedbe Lords of Black je študijski primer kakovostnega power metala, ki ni power metal zaradi svoje klišejske epskosti, melodičnosti in enostavne spevnosti, marveč je power metal zaradi neznanske moči glasbenega in vokalnega izražanja.

Tole nam pripeljite v Slovenijo, tole moramo slišati in videti v živo!

 

twitter facebook