recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

recenzija

3. 4. 2016  Sabaton - Heroes On Tour  (Nuclear Blast, 2016)
Dragi ljubitelji glasbe Sabaton, raje kot da kupujete tovrstne plošče, pojdite na njihov koncert, saj bo doživetje garantirano neskončnokrat boljše.

Sklepe žolčnih metalskih simpozijev na temo, ali so Sabaton dober metalski band (ki brez večjih naporov razproda velike dvorane na veliko veselje zadovoljnih organizatorjev in obiskovalcev koncertov, v nasprotju s številnimi 'kultnimi', über kvalitetnimi in mega zakon bandi, ki si štejejo za uspeh, če publika skupaj s člani predskupin napolni prvo vrsto pred odrom v Channel Zero in so prepričani, da so odigrali super koncert, kljub temu, da se zavedajo, da je vse skupaj zvenelo, kot bi človek poslušal pihanje v vuvuzelo skozi odtočno cev žleba) na stran, moram že na začetku priznati, da nisem ljubitelj live albumov. Po mojem mišljenju so tovrstne plošče v glavnem taki ali drugačni 'venčki ta najboljših', obogateni s tišjim ali glasnejšim šumenjem, ki le zelo redko prispeva k stimuliranju užitka ob poslušanju. Kot edino svetlo izjemo med live albumi lahko izpostavim zgolj A Real Live One od Iron Maiden.

Torej, Heroes on Tour sestavljata dva DVD-ja in zvočni posnetek koncerta iz Wackna. O DVD-jih ne bom pisal, saj ju nisem imel prilike gledati, o izboru pesmi pa lahko že takoj napišem, da gre za politično korekten 'best of'. Politično korekten zato, ker na listi manjka ena njihovih zimzelenih pesmi - Attero Dominatus, katere refren govori o tem, da gori glavno mesto države, v kateri se nahaja Wacken – torej Berlin. Veliko večino ostalih pesmi je bilo moč slišati na katerem od njihovih koncertov. Ali daje plošči to, da je posneta v metalskem romarskem središču, kakšno posebno vrednost? Za najbolj zaprisežene ljubitelje skupine zagotovo, saj se sliši številna grla, poleg tega drži, da so live albumi posneti v Wacknu nekaj posebnega; meni nepozaben je Tunes of Wacken od Grave Digger, na katerem pevec Chris Boltendahl ter večina publike pokažejo, kaj pomeni zborovsko petje nemško naglašene angleščine (in težave z izgovarjanjem črke r).

In pesmi? Že zgolj ob poslušanju (ne da bi kaj videl) je očitno, da je celoten nastop zaigran od prve do zadnje note in od prve do zadnje pevčeve povezovalne besede. Kdorkoli je urejal zvok na plošči, je naredil skropucalo, na katerem se ponekod odlično in jasno sliši publika, ponekod pa dobi poslušalec občutek komornega vzdušja, saj se publiko sliši zelo po tiho oz. kot iz daljave. In ja, wackenska publika me je ponovno razočarala. Namesto imena skupine ali katere od pesmi, ki jo želijo slišati, so se navzoči očitno skozi celoten koncert drli Noch ein Bier. S tem so pokazali, da prej kot na metalski festival sodijo na kako zagovedano veselico v kakšni vasici v dolini tihi od godu patrona lokalne fare nekje v Alpah na Bavarskem, na kateri poteka orgija ob harmoniki, vriskanju, hihitanju natakaric v narodnih nošah, mukanju krav in cviljenju pujsov. Edini pesmi, ki sta se mi zdeli dobro odigrani in posneti, sta Carolus Rex in Art of War. Vse ostalo zveni, žal, povprečno.

Moje končno mnenje je, da gre za izdelek, ki je posnet v strogo komercialne namene in morda za res najbolj zaprisežene oboževalce njihove glasbe. Sabaton so brez dvoma odlična skupina za nastope v živo, vendar njihovi nastopi vedno izpadejo bolje in intenzivneje v zaprtih dvoranah kot na odprtih festivalskih odrih. Skladno s tem trdim, da je tale njihova wackenska plošča slabša od live plošče, ki bi bila posneta v dvoranah, kakršni sta Kino Šiška in zagrebška Arena, saj na takih koncertih ostaja njihova glasba ujeta med stenami in se kot ognjena krogla od sten odbija med publiko in jo žarči z energijo.

Zato pa, dragi ljubitelji njihove glasbe, raje kot da kupujete tovrstne plošče, pojdite na njihov koncert, saj bo doživetje garantirano neskončnokrat boljše.   

twitter facebook