recenzije

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

Sodom

Out of the Frontline Trench

hudic

Ne Ergo Dimittas

warkings

Reborn

gaerea

Unsettling Whispers

Challenger

Turned to Dust

Voidsphere

To Call / To Speak

Rammstein

Untitled

Fvneral Fvkk

Carnal Confessions

Korn

Nothing

banner
banner

recenzija

25. 11. 2011  Hypocrisy - Hell over Sofia - 20 Years of Chaos and Confusion (DVD)  (Nuclaer Blast, 2011)
Nič res posebnega, a obenem ravno dovolj zanimivo, da gledalcu ne postane dolgčas.

Hm, kje naj pričnem? Kak poseben uvod se na tem mestu zdi skorajda nesmiseln, saj Hypocrisy verjetno poznate vsi, o paradoksalnosti vodje tega benda pa se je pred kratkim na nekem drugem mestu že razpisal Primož. No, Hell over Sofia – 20 Years of Chaos and Confusion je točno to, kar pove naslov: je jubilejna izdaja ob dvajsetletnici Hypocrisy in obsega live posnetek koncerta, ki ga je bend odigral v Bolgariji leta 2010 ter uro in pol dolg dokumentarni sprehod čez zgodovino tega benda. Gremo po vrsti.

 

Koncertni del izdaje je kanoničen kot je le lahko. Vizualno se ne zgodi nič posebnega; gre za – če okrajšam celotno zgodbo – s profesionalno opremo profesionalno posnet koncert (bolj ali manj profesionalnih (tu – verjamem – so mnenja močno deljena) glasbenikov). Nobenih resnih ekscesov v obliki poskakujočih jošk, analnih sond, ugrabitev vesoljcev ali česa podobnega. Zgolj reference na kunilingus med Johnnyjem Deppom... pardon Petrom Tägtgrenom in drugimi člani benda ter nič več. No, set-lista, ki zajema trinajst komadov in dva venčka, je solidna in pokriva bolj kot ne celotnih 20 let ustvarjanja benda, žal pa je obenem tudi sama precej kanonična. Kot je kanonična tudi ta recenzija... Zakaj se mi zdi, da so vsi posnetki koncertov isti? Kako naj potem napišem kaj originalnega? No, Hell over Sofia vsebuje tudi videospot za skladbo Weed Out the Weak, ki je tipičen 'band igra na odru' spot. Smo že videli kakšnega.

 

Nekoliko bolj zanimiv je dokumentarec, ki je za razmere Nuclear Blast dokumentarcev kar nekam nadstandardne kvalitete. Gre dejansko za posnetke pričevanj Petra in ostalih zdajšnjih ter bivših članov Hypocrisy (od katerih nekako najbolj izstopa prvi Hypocrisy vokalist Masse Broberg, ki je pozneje brundal v Dark Funeral) o tem ali onem obdobju tega benda, le te pa prekinjajo (načeloma) krajši arhivski posnetki. Informacije, ki jih bend poda o svojih začetkih in podobnem so sorazmerno zanimive (razen verjetno za najbolj 'die hard' poslušalce), prav tako pa je tudi lepo gledati retrospektivna pričevanja v sproščenem (in pijanem) vzdušju, ki doprinese k marsikateremu lapsusu, besedni igri ali čem podobnem. Nič res posebnega, a obenem ravno dovolj zanimivo, da gledalcu ne postane dolgčas.

 

Live album/DVD/dokumentarec v obravnavi je pravzaprav soliden izdelek in skoraj obvezen zbirateljski material za oboževalce Hypocrisy, samo prosim ne pričakujte česarkoli drugega od jubilejne izdaje. Praznovanja redko nudijo možnost za kak artistični presežek. Toda trenutki tišine in bolečine na drugi strani pa...

Avtor:
twitter facebook