recenzije

Slipknot

We Are Not Your Kind

Dekadent

The Nemean Ordeal

Bad Religion

Age Of Unreason

Vltimas

Something Wicked Marches In

Behemoth

I Loved You At Your Darkest

Več izvajalcev

Menhir

Benighted

Dogs Always Bite Harder Than Their Master

Cryptopsy

The Book Of Suffering - Tome II

Aborted

Terrorvision

Embassy 516

Correlation

Kevlar Bikini

Rants, Riffage, and Rousing Rhythms

Zlobnik

Zlobnik

Nightbearer

Stories From Beyond (EP)

Carnation

Chapel Of Abhorrence

Grob

Metanoia

Immortal

Northern Chaos Gods

Dalstroy

Bite the Spirit

The Canyon Observer

NØLL

banner
banner

recenzija

2. 3. 2014  Sake - Getaway  (Geener Records, 2014)
Izdajo Getaway lahko dojamete kot nekakšno delovno uspešnost, le da gre tukaj za krajinsko in se imenuje Pulska uspešnost, pri kateri že vnaprej veš, da bo dobra.

Pa začnimo marec s skupinami in žanrom za prihajajoče tople mesece, in sicer v sklopu punk rock (in njegovimi pod žanrskimi) melodijami. Da se bomo še malce bolj približali soncu in morju vzemimo skupino iz sosednje Hrvaške, smer Pula, in njihovo že poznano skupino Sake z novim albumom Getaway.

Verjamem, da nisem edini, če rečem, da so pred poslušanjem moja pričakovanja precej enormna, ker sem v preteklosti že slišal za ogromno Pulskih skupin, katere so mi nudile potešitev znotraj glasbe  - v mislih imam Public Disgrace, Nulla Osta, Bolesno Grinje, Desinence Mortification, …. kar pa avtomatsko lahko predvidevam, da bodo Sake seveda med njimi (oz. so že).

Pa poglejmo album Getaway v pisni obliki skozi nekaj skladb.

Album odpre istoimenska skladba Getaway, kjer nam na samem začetku naši južni sosedje ponudijo nekakšno mešanico med punk rockom ter alternativnim rockom. Zadeva je že na prvo poslušanje precej nalezljiva. Srednje hiter tempo bobnov, poskočno plesni ritmi kitar in pa pristen ter izredno prepričljiv vokal, ki malce spominja na Psycho-Path, le da je bolj divji. Mogoče se na momente vprašaš, ali je punk rock ali ni, ampak verjamem pa, da boste enakega mnenja, ko rečem, da je vseeno, ker je zadeva praktično super.

Za še boljši odziv pa nam po skladbi Getaway Sake ponudijo Lovebreed. Zadeva je sicer podobne narave, le da vključuje malce hitrejši ritem instrumentov, pri katerih je občutna izboljšava pri kitarah. Vokal v tem primeru ostaja na enakem mestu oz. ne odstopa od uvodne skladbe, kar pa niti ne pomeni slabost, ker nekako dvomim, da bi v drugačnem vokalu zadeva bila tako dobra.

Nekateri boste verjetno zadevo asociirali s skupino White Lung, ker se obe skupini glasbeno precej povezujeta in sta si žanrsko pri Lovebreed precej lični.

Pristen punk rock pa boste prejeli pri Righteous Man, kjer pa je vse skupaj precej bolj udarno in na tistem prepoznavnem punk rock mestu. In na koga se lahko obrnemo pri omenjeni skladbi? Mirne volje rečem The Distillers (seveda glasbeno in vokalno – ne bomo o detajlih).

Pri Jaded pa se Sake obrnejo na bolj nežno stran. V kompletu me spominja na skladbe od Analena. So pristne melodije, prijeten in prav tako melodičen vokal pevke, kar v celoti ponese na asociacijo na zgoraj navedene Analena.

Končni izkupiček albuma Getaway je pričakovan in kot sem rekel že na začetku, sem predvideval super skladbe in glasbene dobrote. Izdajo Getaway lahko dojamete kot nekakšno delovno uspešnost, le da gre tukaj za krajinsko in se imenuje Pulska uspešnost, pri kateri že vnaprej veš, da bo dobra.

twitter facebook