recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

recenzija

18. 3. 2013  Gehenna - Gehenna  (A389 Recordings, 2013)
Po končanem poslušanju mi kot prvo pride na misel, da bi od samega začetka zadevo lahko recenziral na povsem enostaven način in sicer, black metal? Check. Punk? Check. Mike Apocalypse? Check. Negativne misli? Check. A389? Check. Rezultat…. 100 % Gehenna, 100 % kakovost in pa 100 % zakon album.

Če sklepam po imenu potem lahko rečem, da gre za vrhuncev začetka letošnjega leta in vi  bi se morali v tem času to že zavedati, kajti tukaj gre za Gehenna.

Da prav ste me razumeli, gre za skupino, katero pooseblja noben drug, kakor Mike Apocalypse o katerem ste si oz. si lahko marsikaj preberete na internetnih straneh (najbolj zanimiva zgodba meni osebno je, ko naj bi Mike z nožem napadel oboževalca na koncertu – malo dvomljivo, ker deluje možakar precej pozitivno in to lahko tudi lahko razberete pri intervjuju).

Kakorkoli že, ne glede na to kaj bremeni v preteklosti Mika Apocalypsa, mi se bomo bolj ali manj osredotočali na glasbo in pa izdaje neprecenljivo dobre skupine Gehenna.

Kot rečeno vam je skupina v preteklosti že bila predstavljena v obliki intervjuja, poleg intervjuja pa ste si lahko prebrali tudi recenzijo Lands of Sodom ter split izdelek z Integrity, tako da vam je stil in vse kar se vključuje v skupino sedaj že znano.

In sedaj najnovejši izdelek Gehenna.

V istoimenski album nas popelje skladba Covet Thy Crown, katero, moram priznati nisem pričakoval.

Zakaj je temu tako, je verjetno ''krivo'' dejstvo da sem se bolj nagibal k umazanem pridihu black metala tukaj pa nas spremlja tisti umazan pridih punk žanra – instrumentalno seveda.

Ker vokalno je zadeva še vedno na tistem mestu, ki ste ga slišali nazadnje. Težak nejasen lajež, ki te spremlja od prve sekunde (prvih nekaj sekund, ga dobimo  brez inštrumentov – pa tudi tam ne razločimo o čem je govora) pa vse do zadnje.

Okvirno bi lahko rekel, da je odigrano precej pozitivno, v smislu recimo če skupine ne bi poznal, ampak se to po končanem poslušanju kaj kmalu konča kajti po Covet Thy Crown sledi ledena Our To Devour.

Osebno si upam trditi, da je Ours To Devour ena izmed najboljših, če ne najboljša skladba temačnega benda Gehenna.

Po prvem poslušanju je nekako nisem mogel razčleniti, po drugem pa se vse skupaj nekako razdeli recimo v dva dela.

Pri prvem delu dobimo nekakšno počasno in ledeno tavanje v smeri zgodnjih Darkthrone (asociira me uvod pri skladbi Ablaze In the Northern Sky) in pa hkrati mogoče malenkost Celtic Frost.

Druga polovica pa se čisto znori v smeri skladbe Possessed, ampak seveda bolj čisto, kjer se čuti dobra produkcija.

Vokal se v celotni skladbi spreminja iz ledene depresije v čisto zlo. Neprecenljivo.

Zaključek albuma pa nam popestri Bite It. (Alternate Version), v drugih besedah povsem druga zgodba predhodni skladbi.

Bite It je že na samem začetku popolnoma drugačna od vsega, kar sem do zdaj slišal od Gehenna, kajti gre za bolj poskočno punk'n'roll zadevščino.

Pri poslušanju omenjene skladbe definitivno vsak poznavalec dobi občutek Turbonegro in kaj kmalu tudi realnost, kajti Mike Apocalypse je znan po temu, da spada v sklop Turbojugend in verjetno ne bi bilo čudno, da bi namesto Bite It prejeli priredbo skupino Turbonegro.

Če bi mi kdorkoli skladbo pokazal brez omembe skupine, bi ciljal na vse možne skupine samo na Gehenna ne.

Po končanem poslušanju mi kot prvo pride na misel, da bi od samega začetka zadevo lahko recenziral na povsem enostaven način in sicer, black metal? Check. Punk? Check. Mike Apocalypse? Check. Negativne misli? Check. A389? Check. Rezultat…. 100 % Gehenna, 100 % kakovost in pa 100% zakon album.

twitter facebook