recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

recenzija

8. 1. 2014  Inhibis - Galora Wasteland  (samozaložba, 2013)
češnje

Magičen dan je bil to, ko sem zvedel za Inhibis. Zvezde so dajale pegice nebu, ko sem pod oktobrsko nočjo sedel v svoji sobi, ki je bila osvetljena s strani računalniških monitorjev. Na enem zaslonu se je risal Facebook chat, kjer sem bil ujet v intelektualnem pogovoru, ki je sestal iz strateškega pošiljanja Pusheen the cat animacij in pogovoru o pleši točno določenega skupnega prijatelja, katerega imena ne bom izpostavil. ''Jovo na novo'', sem si rekel, ko je vmes crknil računalnik in sem ga moral ponovno prižgati. Pogovor se nadaljuje. Na drugem zaslonu se vrti že večkrat omenjen E. T. The Porno, ki mi je pomagal, da sem lahko obdržal pozornost skozi pogovor.

Vmes mi je Nik, ki je sicer basist pri The Canyon Observer, omenil, da je tudi mlajši cvet njune matere, ki ga je zasejal njun oče, basist v bandu, in sicer v Inhibis. Ker si želim Nikove topline, sem si rekel, da jih bom preveril in da bo recenzija končana v roku enega tedna. No, en teden po oktobru, januarja, je tukaj pred vami recenzija.

Prvi vtis je bil presenetljiv. Ko sem videl na Inhibis strani napis 'post/stoner/desert trio', je bila prva misel itak 'o super, še en Kyuss rip-off' in ob tem sem dobil še rahel travmatični flashback na Vista Chino. Slišal sem svoje kričanje v temi. Ampak večkratno poslušanje deklice Galora Wasteland me je pomirilo in poslalo moje predsodke v pičkumater, kjer bodo počakali na druge priložnosti, ker jih bo še ogromno.

Wasteland v naslovu je še kako primeren. Album, EP, al' kaj kurac je že to, zveni kot kup zblojenih glasbenikov okoli tabornega ognja sredi pustinje, ki si delijo svoje zgodbe, želje in druge gej stvari. Skozi poslušanje so se mi v obeh možganskih celicah risali zapuščeni tehnološki kompleksi in večne pustinje.

Vsak glasbilij ima tule svoj unikaten pečat. Kitara žre ojačevalce in kdaj iz sebe spusti takšne masivne, umazane in nizke dele, da mi ne ostane drugega, kot pa da se spomnim večernih uric, ki jih kdaj preživim z urednikom. Kdaj šepeta iz ozadja, kdaj je bolj kot ne tiho s kakšnim piskom tu in tam, večinoma pa poganja stampede buldožerjev.

Bas je tukaj poseben tič. Hihi, tič. Predstavlja več kot samo dno kitari, ampak dosti časa bezlja po svoje in dodaja glasbi dodatno dimenzijo (sicer nimam pojma, kaj naj bi 'dodatna dimenzija' v glasbi pomenila, ampak sem opazil to besedno zvezo v dosti drugih recenzijah in mi zveni kul, čeprav imam občutek, da tudi ostali, ki to uporabljajo ne vejo ravno, kaj to pomeni :< ). Bas điter in nebas điter si na nadvse seksi način izmenjavata glavne vloge in namesto, da bi bila ena drugi senca, sta obedve enakopravni, kot … *

Vokali so pa tule cela pizdarija, ki se mi je najbolj vtisnila spomin. Prijetno zblojen in raskav vokal, ki večino časa zveni perfektno zraven glasbe. In kolikor Inhibis prehajajo med zasanjanimi, hrupnimi, lepimi, grdimi, ogabnimi, lepimi, češnje, masivnimi deli, tako z njimi prehaja/napreduje vokal. Tu bi še izpostavil atmosferične back-vokale na Hot Rotten Robot, ki vedn pošljejo mravljince faking povsod! Tu se še kot gost na vokalih pojavi Hopsy, ki ga drugače poznamo iz kultnih Litostrojska Darkbluz Experiment in mogoče še kakšnih bandov, ampak jih ne bom omenjal, ker so opazno kurčevejši.

Zraven so tudi bobni. Dobri so. Več pa ne bom pisal, ker jebeš bobnarje.

Skratka, cela skupina pokaže kar prikupno mero domišljije in samosvojosti, vse skupaj pa je zavito v sumljivo čist, a vseeno umazan zvok. In recenzija ni pretirano pozitivna zaradi tega, ker bom potem dobil usluge od Nika.

Ok … je.

*tu sem raje pustil prazno. Za karkoli, kar mi je prišlo na misel, da bi napisal tule, bi me obtožili rasizma, seksizma ter vprašljivega poznavanja slovnice in potem me vsi trije prijatelji** ne bi več marali.

**navidezni

twitter facebook