recenzije

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

banner
banner

recenzija

20. 1. 2013  Livver - Fuck You Pay Me  (Prototype Records, 2012)
Album Fuck You Pay Me je dokaz, da se francozi vračajo na sceno, v bistvu so se že vrnili in bodo v prihajajočih letih samo še rasli.

Dobrih deset, za nekatere celo več let, so mi Francozi predstavljali ogromno screamo sceno. Ni bilo skupine pod tem žanrom, ki mi ne bi bila vredu. Vse od Amanda Woodward pa do Aussitot Mort (seveda jih je bilo malo morje, da se ne bo kdo ''jezil'' zakaj sem omenil samo ti dve).

Screamo je skozi leta seveda umrl in besedo screamo so skozi čas vzeli za svojo  grozni, komercialno pop usmerjeni bendi, ki niso imeli prav nobene veze s pravim screamom, in nekaj časa nisem celotni francoski sceni več sledil.

Minevali so časi, menjavali so se žanri ter skupine, in potem po čistem naključju (hvala Storm inside,13.brat in celotni primorski sceni) naletel na Stuntman. Skupina mi je ponudila svežino in kaj kmalu sem opazil, da se pod založbo Prototype Records skriva malo morje mathcore skupin.

Kakšna vezo ima potem screamo in mathcore? V tem priimeru veliko, kajti kar je včasih veljalo za francoski screamo, sedaj velja za francoski mathcore, tako da se praktično že vnaprej ve, da bo vse skupaj kvalitetno in poslušljivo.

Torej kot smo že omenjali, pri Stuntman, Bone, Dance, Sofy Major, …  gre tukaj okvirno za mathcore izdeleke, ampak tokrat z najbolj smešnim imenom skupine in pa hkrati albuma (roko na srce, kdo bi se spomnil boljšega imena albuma?!?!).

Fuck You Pay Me se začne s precej temačnim uvodom, kateri sliši na ime Black Winds. Seveda najprej zaslišimo temačno obarvane klaviature s spremstvom melodičnih kitar, ki se kar naenkrat spremenijo v totalno ''zmetaliziran'' HC, mešan z mathcorom. Prvi vtis je definitivno super in potem nadaljevanje ….

Prav tako super. Že ko misliš, da te bo skladba razočarala s kakšnimi neprimernimi vmeski, se motiš, kajti vse skupaj se odvije več kot dobro, za dodatek pa dobimo proti koncu skladbe dvojni vokalni napad.

Dvojne vokalne napade pa ne najdemo samo pri uvodni skladbi, omenjeni vokali sledijo tudi pri No More Friends, Inhale In Hell in pa tudi Frozen.

Instrumentalno pa je vse skupaj narejeno po principu prej omenjenih skupin. Seveda je malenkostna podobnost z Bone Dance, ampak hkrati je povsem različno. Recimo pri Bone Dance bomo dobili bolj osredotočeno temačno ''težino'', pri Livver pa je bolj poskočno in npr. bolj podobno Coalesce v svetlejših dneh oz. začetnih letih skupine.

Album Fuck You Pay Me je dokaz, da se francozi vračajo na sceno, v bistvu so se že vrnili in bodo v prihajajočih letih samo še rasli.

Na Prototype Records so nam ponovno ponudili kakovosten album, ki bo vsem ponovno predstavil celotno francosko sceno na način, katerega bi pa do sedaj morali poznati že vsi.

twitter facebook