recenzije

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

Sodom

Out of the Frontline Trench

hudic

Ne Ergo Dimittas

warkings

Reborn

gaerea

Unsettling Whispers

Challenger

Turned to Dust

Voidsphere

To Call / To Speak

Rammstein

Untitled

Fvneral Fvkk

Carnal Confessions

Korn

Nothing

banner
banner

recenzija

2. 2. 2012  White Wizzard - Flying Tigers  (Earache, 2011)
Album bi priporočil vsem heavy metal fanom, naveličanim neprestanega poslušanja Iron Maiden, Judas Priest in podobnega. Mislim, da je Jonu uspelo, mladim old school fanom je serviral pravi heavy metal.

''U! Poglej to naslovnco! To morm poslušat!'' – Ja, tudi na tak način se da odločiti za poslušanje plošče, po, vsaj za moj okus, odličnem artworku. Tako je bilo v primeru, ko sem zagledal naslovnico albuma Flying Tigers skupine White Wizzard. Prelep Curtissov P-40 s poslikavo ust morskega psa na nosu me je privlačil kot magnet kovino.  

Najprej nekaj o skupini. V Los Angelesu jo je formiral basist Jon Leon, ki je edini res stalni član banda. Sam pravi da je hotel mladim old school metalcem, ki jih je videval na poletnih festivalih, ponuditi nekaj novega in svežega, v nasprotju s takrat (2007) prevladujočim »screamo metalom«. Torej, kvaliteten prvinski heavy metal. Trenutno so ostali člani še vokalist Mike Gremio, ki je nadomestil Andersona po snemanju plošče, kitarist Cory Nagatochi in bobnar Giovanni Durst. Skupino od samega nastanka pestijo kadrovske težave in stalne menjave pevcev, ki se vračajo pogosteje kot Lesi.

Pa preidimo k bistvu, zdaj že ne več tako zelo novi plošči, Flying Tigers. Gre za drugi studijski izdelek, ki je nasledil leta 2010 izdan album Over The Top. Pogled na hrbtno stran ovitka nam razkrije da nas čaka 12 pesmi v skupnem trajanju približno ene ure. Prvih nekaj pesmi vsebinsko ni ravno presežek poetike, glasbeno pa so nezmotljivo navdahnjene od skupin iz obdobja NWOBHM, konkretneje Iron Maiden. Slišati je mnogo vplivov, lahko bi rekli celo skopiranih riffov. Fight to the Death in Night Stalker sta klišejska komada s teksti, ki vsebujejo besede in besedne zveze dragon, of steel, I will stand my ground. West LA Nights je povsem glamersko navdahnjen, tako z besedili kot riffi. Ta pesem me je zelo razočarala, ker nima čisto nobene globine, po drugi strani je tudi LA nima, tako da so verjetno dosegli svoj namen. Več sem pričakoval tudi od naslovne pesmi Flying Tigers, ker sem pač fanatik na leteče stroje iz druge svetovne vojne, zato tako navdušenje nad naslovnico. Pesem bi se vsebinsko dalo primerjati z Aces High skupine Iron Maiden, vendar jim to ni uspelo najbolje. Flying Tigers so bili prvi prostovoljni piloti iz ZDA, ki so bili poslani na Kitajsko, da bi jo obvarovali pred napadi Japonske vojske, ker pa so za to prejemali plačilo v višini 750$ mesečno, z bonusom 500$ za vsako sestreljeno letalo, so v nekaterih virih označeni kot plačanci. Dovolj bluzenja, hotel sem samo povedati, da so slabo izkoristili izbrano tematiko.

Smo ravno na polovici albuma in zaenkrat se vse zdi zelo medlo, ampak, albuma še ni konec. Začne se venček 6 komadov, ki bi jih lahko brez težav uvrstil na kakšno konceptualno ploščo.  V ta del nas popelje pesem Fall of Atlantis, v kateri ponovno slišim vpliv Iron Maiden. Riffi in vokalna linija so nekoliko bolj orientalsko obarvani, tako kot celoten preostanek albuma.  Tematsko se dotaknejo nezemljanov, biblijskih nadlog, pohlepa po moči in denarju in v zadnjem komadu (Starman's Son) tudi vprašanja o obstoju boga ali druge višje sile. Ta del albuma mogoče malo deluje kot prog ali pa se to trudi biti, meni je všečno, celo toliko, da je bandu uspelo zbrisati grenak priokus prve polovice albuma in ga narediti poslušanja vrednega.

Album bi priporočil vsem heavy metal fanom, naveličanim neprestanega poslušanja Iron Maiden, Judas Priest in podobnega. Mislim, da je Jonu uspelo, mladim old school fanom je serviral pravi heavy metal.
 

twitter facebook