recenzije

Watain

Trident Wolf Eclipse

Vasko Atanasoski

Pazi kuče

The Stone

Teatar Apsurda

Brujači

Ladanje

Panikk

Discarded Existence

Stuntman

The Scourge (7'' Flexi EP)

Morbid Angel

Kingdoms Disdained

Midnight

Sweet Death and Ecstasy

All Pigs Must Die

Hostage Animal

Dying Fetus

Wrong One To Fuck With

Neocaesar

11:11

Venom Inc.

Ave

Paradise Lost

Medusa

Več izvajalcev

Split

Integrity

Howling, For The Nightmare Shall Consume

Get The Shot

Infinite Punishment

Eighteen Visions

XVIII

Bloodbound

War of Dragons

banner
banner

recenzija

18. 7. 2017  Frowning - Extinct  (Black Lion Productions, 2017)
»Gre za spodoben funeral doom, ki ima vse možnosti razviti se v pojem odličnosti.«

Frowning je glasbeni projekt glasbenika s psevdonimom Val Atra Niteris, ki je očitno zelo aktiven v glasbenem ustvarjanju, saj poleg petja in igranja vseh instrumentov pri Frowning sodeluje še pri meni neznanih black metalcih Haimleiden ter pri black/doom metalcih Ad Cinerem. Val Atra Niteris s projektom Frowning ustvarja polnovredni funeral doom.

Extinct je polno uro in še malenkost dlje dolga druga plošča Frowning, ki jo sestavljajo štiri avtorske pesmi in funeral doom interpretacija mrtvaškega marša Frédérica Chopina. Ploščo krasi čar, da so dejansko slišni prav vsi inštrumenti; produkcija je natančno razdelana do take mere, da je mogoče zaznati, da se čistost oz. zamazanost zvoka posameznih instrumentov v različnih delih določenih pesmi prilagajata (po mojem mišljenju uspešnim) prizadevanjem po ustvarjanju natančno določenih različnih občutkov.

Od vseh pesmi na plošči me je, v pozitivnem pomenu prispodobe, najbolj po ušesih udarila interpretacija Chopinovega Marche Funèbre – globoko zatohli orgelski intro ob zvokih dežja in oddaljenega grmenja nakaže glasbeni tok pesmi; udar groma, glasen, kot bi grom udaril v neposredni bližini poslušalca, sproži igranje električnih kitar in počasnih bobnov, ves potek pesmi pa kot reka žalosti na neverjetno adekvaten način vodijo zvoki igranja orgel. Frowning izpeljejo interpretacijo pesmi na tak način, da nisem prepričan, ali je Chopin pesem zložil za funeral doom izvedbo ali pa je funeral doom pisan izvajanju tovrstnih koračnic klasične glasbe! Težko, mogočno, vzneseno – prekrasno.

Buried Deep je 20 minut dolga pesem, ki riše črno-belo podobo molitve žalujočega nad grobom. Kljub občutku zatrtosti, ki veje iz glasbe, orgelske melodije in gregorijansko zveneči glasovi v ozadju žarčijo atmosfero upanja in luči na koncu tunela obupa. Gre za v funeral doomu netipičen koncept, ki zaradi katarzičnosti, ki jo nudi, prekrasno učinkuje pri čutenju pesmi. Približno v zadnji četrtini pesmi postane zvok tako čist, da sem dobil občutek, kot bi mi kitare jokale na ramenih. Edina stvar, ki mi preprečuje napisati, da je pesem paša za ušesa, je petje. Growli so, tudi potem, ko sem precej zvišal jakost zvoka, zveneli kot nezadovoljno renčanje starega in utrujenega brezzobega psa in so zato pesmi odščipnili precejšen kos čarobnosti.

Encumbered by Vermin zveni zaradi dobro slišnega vibrirajočega basa ter odmevanja pevčevega globokega renčanja (ki v tej pesmi zveni za spoznanje razločneje) precej strašljivo; v ušesa pade tudi zanimiva 'igra' inštrumentov, ko kitarski akord nadaljuje hrumenje zvoka, ki ga povzroči počasno bobnanje.

Pri Nocturnal Void počasni cvileče tuleči kitarski akordi začrtajo osnovno atmosfero pesmi – občutek osamljenosti v joku žalosti. V prvem delu pesmi je pevčevo renčanje še precej nerazumljivo, potem pa v nekem trenutku growl postane razumljivejši; petje postane zanimivejše, growl začne zveneti kot šepet. Navkljub izboljšanemu vokalnemu delu, ki pokaže v kakšno odličnost bi se pesem lahko razvila pa pri slednji umanjka, na plošči sicer vseprisotna, zanimiva in bogata glasbena komponenta.

Val Atra Niteris ima žilico za ustvarjanje funeral dooma – instrumentalnemu delu glasbe ni veliko za pripomniti, koncepti in ideje, ki jih vnaša v glasbo so brez vsakega dvoma zanimivi in zgolj preveč nerazumljivo in brezizrazno petje mi preprečuje, da bi zapisal, da gre za nadstandardno funeral doom ploščo.

Izhajajoč iz zapisanega je moja ocena, da gre za spodoben funeral doom, ki ima vse možnosti razviti se v odličnost. 

twitter facebook