recenzije

Mgła

Age Of Excuse

Slipknot

We Are Not Your Kind

Dekadent

The Nemean Ordeal

Bad Religion

Age Of Unreason

Vltimas

Something Wicked Marches In

Behemoth

I Loved You At Your Darkest

Več izvajalcev

Menhir

Benighted

Dogs Always Bite Harder Than Their Master

Cryptopsy

The Book Of Suffering - Tome II

Aborted

Terrorvision

Embassy 516

Correlation

Kevlar Bikini

Rants, Riffage, and Rousing Rhythms

Zlobnik

Zlobnik

Nightbearer

Stories From Beyond (EP)

Carnation

Chapel Of Abhorrence

Grob

Metanoia

Immortal

Northern Chaos Gods

Dalstroy

Bite the Spirit

banner
banner

recenzija

5. 9. 2011  Origin - Entity  (Nuclear Blast, 2011)
Prejšnje plate Origin lahko primerjamo z uničujočim meteorskim dežjem - kamor pade, pač pade, pa uniči. Entity je asteroid, ki gre v eno točko in uniči popolnoma vse.

Pred izidom smo lahko brali, da je bend iz Kanzasa (zdaj vem, zakaj je Dorothy spizdila od tam), Origin, prestopil k založbi Nuclear Blast. Pri tem so na veliko in kar jezno pisali, da bo grafika novega albuma enostavna (in to v takem tonu, da bi človek pomislil, da jim je Orion Landau prej delal samo zdraho, kar je zdaleč od resnice) in da glasba ne bo več streljala vsevprek, celo nakazovali so kontrolo kaosa, kot je pri Origin še ne pomnimo in človek več niti ni vedel, kaj naj pričakuje.

Kar je tudi dobro, saj od prvega komada dalje postane jasno, da Origin kljub zelo ozkogledem ''udri, razbij, trrr, dupli pedalci, krul krul, cvilimož solaža 500 na sat'' žanru še vedno znajo iti naprej in v širino. In to je v bistvu samo potrditev tistega, kar je nakazoval zadnji komad na plati Antithesis, ki je zvenel strukturno jasno, smiselno in epsko dolgo!

Če je v prvem komadu jasno, da kitarist Paul Ryan še vedno ne more brez overdosa kave in da so njegove linije in piskanja bolj podobni zabavi norega znanstvenika, ki je ušla nadzoru, ob tem pa mu seveda sledi človek hobotnica Mike Flores na basu in ... v bistvu še ena hobotnica, če ne celo kraken na bobnih, John Longstreth, dobi z vmesnimi deli kar nekaj izustov tipa ''Koji kurac?!!'' Mislim, da prvič v zgodovini slišim del, kjer folk lahko gre HEY! HEY! HEY! in ne ''BLEEEAAAAARGH!'' Od drugega komada dalje pa plata vse bolj kaže na to, da so fantje šli v ekstreme, a kar naenkrat so to ekstremi tipa prenajedel sem se čokolade, kar je fajn, čeprav ni zdravo, ne pa ekstremi tipa pojedel sem stare žeblje in mi je totalno žal.

Entity je organizirani kaos. Če sledijo nehumano hitri deli, jih takoj potolče smiselen, masovni, počasni del. In obratno. In plata je res poslušljivo dinamična, razgibana, zanimiva in dejansko vsak komad pusti jasno sled, ne pa, da vam na koncu ostane samo zmazek v možganih.

Gotovo se sprašujete, če nov vokalist vestno nasledi prejšnjega? Da in to še več - kruljenje in kričanje je jasno, udarno in ubijalsko.

Vrhunec pa plata doseže v komadu Saliga, kjer lahko vsak slovenske gore list ljubi refren, ker zveni kot Slo-vee-nii-jaaaaaaaaaargh!!! Šalo na stran - to je definitivno eden najbolj zanimivih in najmočnejših komadov kvinteta iz Kanzasa.

Dorothy, jebat ćemo te, vrištat ćeš ...

twitter facebook