recenzije

The Canyon Observer

NØLL

Within Destruction

D E A T H W I S H

AmenRa

VI

Carpenter Brut

Leather Teeth

Watain

Trident Wolf Eclipse

Vasko Atanasoski

Pazi kuče

The Stone

Teatar Apsurda

Brujači

Ladanje

Panikk

Discarded Existence

Stuntman

The Scourge (7'' Flexi EP)

Morbid Angel

Kingdoms Disdained

Midnight

Sweet Death and Ecstasy

All Pigs Must Die

Hostage Animal

Dying Fetus

Wrong One To Fuck With

Neocaesar

11:11

Venom Inc.

Ave

Paradise Lost

Medusa

Več izvajalcev

Split

banner
banner

recenzija

26. 5. 2015  Melechesh - Enki  (Nuclear Blast Records, 2015)
Album ni zgolj še eden v vrsti, ampak umetnina, s katero poskuša skupina prodreti v srž svojega pogleda na svet in podati tudi refleksijo svojega lastnega ustvarjanja.

Melechesh so svetovljanski skupina, ki že dobri dve desetletji skozi svojo unikatno muziko obuja mitske pripovedi antičnega bližnjega vzhoda. S svojo mešanico heavy metala ter orientalskih ritmičnih in melodočinih vzorcev so predvsem v zadnjem desetletju postali precej prepoznavni, čeprav niso edina težkometalna zasedba, ki s svojim muziciranjem briše (namišljene) kulturne meje med zahodom in vzhodom. Začetke benda lahko najdemo v metropolitanskem Jeruzalemu, stičišču kultur vzhoda in zahoda ter žarišču nenehnih zgodovinskih konfliktov, ki se je kmalu izkazal za precej neprijazno okolje in skupino takorekoč prisilil v nomadizem. Najbrž prav ta izkušnja daje pomemben kontekst njihovemu ustvarjanju. Njihova godba ne ponuja orientalizma - “zahodnjaškega” pogleda, ki bi poskušal prikazati klišejsko podobo mističnega orienta - ampak ustvarjalno združevanje in medsebojno oplajanje različnih glasbenih tokov. Na njihovih pološčah je bilo vedno dovolj prostora tako za kopico headbangerskih riffov kot za ambientalne eksperimente s tradicionalnimi akustičnimi inštrumenti.

Novi album nosi monumentalni naslov ENKI. Ime se nanaša na staro sumersko božanstvo modrosti, magije in ustvarjanja, gopodarja zemlje in oceanov, stvaritelja sveta in človeka, v Babilonu poznanega kot Ea. Naslov torej napeljuje na nekakšno temeljno pripoved, na osnovno konceptualno os, ki preči celotni ustvarjalni opus skupine. Album ni zgolj še eden v vrsti, ampak umetnina, s katero poskuša skupina prodreti v srž svojega pogleda na svet in podati tudi refleksijo svojega lastnega ustvarjanja. Njihova glasba, za razliko od večine ekstremnih metal zasedb, ni zaprisežena zgolj uničenju in propadu, ampk se, ravno nasprotno, odpira vitalnosti in življenju ter v ustvarjanju išče osnovno gibalo bivanja. Melechesh ne rušijo zgolj geografskih in kulturnih meja, ampak tudi ločnice med oddaljeno preteklostjo in mitskimi metaforami ter sodobnim, razrediščenim svetom, ki je v nenehnem gibanju in v katerem ne iščemo več univerzalnih zakonov in absolutnih resnic.

Melechesh skupaj s Keep Of Kalessin, Tribulation in Embryo v četrtek, 28. maja nastopajo v ljubljanskem klubu Channel Zero!

twitter facebook