recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

recenzija

18. 3. 2013  Vuyvr - Eiskalt  (Throatruiner Records, 2013)
Če spadate med tiste, ki se držite le black metal skupin kot so Mayhem, Burzum, … potem tukaj nimate kaj iskati in odkrivati tople vode in vam hkrati svetujem, da se raje obrnite na nov Darkthrone album. Če pa ste eni izmed tistih, ki jih čas ni povozil in imajo odprte roke tudi za novo dobo black metala potem pa vam svetujem, da si Eiskalt obvezno poslušajte, ker vam bo album ponudil več kot le samo black metal izdelek.

Zadnjih nekaj let smo priča kar precejšnjemu navalu novih black metal skupin (od Wolves In the Throne Room pa vse do Deafheaven), katere poskušajo nekako najtemnejšo zvrst predstaviti širši publiki.

In kako ta predstavitev zgleda?

Zgleda primerno današnjim časom. Recimo, nekateri se še spomnite (drugi ste prebrali na internetu) razcvet drugega vala black metala, kjer so Darkthrone, Burzum, Mayhem, …. ponujali robustno igranje inštrumentov, črno-bele slike iz gozda, čaščenje satana iz vseh strani (no, stric Varg malo manj, v bistvu sploh ne) in vsega, kar še spada poleg. Skratka, takrat je black metal res deloval kot povsem podzemna zvrst in ni ravno vsak poslušal omenjene skupine. Če v bistvu pogledamo pod drobnogledom, zvrst praktično niti ni bila namenjena širši publiki.

Dobrih 20 let kasneje pa je zadeva povsem drugačna. Black metal je praktično postal popularen. Popularen v smeri, da se z njim ubadajo povsem normalni in mimoidoči ljudje, ki so vse prej kot black metal.

Mnogi od vas boste temu rekli hipster oz. ne pravi black metal, ampak kakorkoli, osebno me niti ne zanima, kdo je bolj ''tr00'' in sem daleč od tega, da se bom omejeval samo na določeno obdobje black metala.

20 let po kultni Darkthrone izdaji Under a Funeral Moon, pa nam na Throatruiner Records ponujajo kratkolaso black metal novost, katera sliši na ime Vuyvr.

Okvirno nam švicarski Vuyvr (člani skupine segajo v ostale skupine, kot so Rorcal, Impure Wilhelmina, Elizabeth, Knut) ponujajo black metal, ampak ker se v novodobnih časih skupine ne morejo držati le enega žanra, se tudi Vuyvr ne držijo le black metala.

Prvenec Eiskalt nam ponuja precejšnjo raznolikost med skladbami. Na njem se najde ogromno nekakšnih mešanih pod žanrov.

Pa če jih nekaj omenimo…

Betryers Of the North nam ponuja hitro, dobro ''sproducirano'' igranje black metala. Razločni inštrumenti in glasni ter  zlobni vokali. Ampak tisto, kar recimo dodobra popestri album, je tisti dodan vmesek HCja, katerega ni noben pričakoval. In takoj po prvem poslušanju dobimo asociacijo na skupine, kot so Hexis ter Young And In the Way, katere vključujejo v svojo black metal norišnico elemente crusta ter HCja.

Po drugi strani imamo pa recimo skladbo Dead Trees Will Wander At Night, kjer poleg kakovostnega black metala prejmemo še post rock poslastico in zadeva kaj kmalu začne dišati po Deafheaven in skladbi Violet.

In ko se že nekako navadimo na moderno preigravanje black metala, nas po drugi strani tukaj presenetijo skladbe, kot so Disfigured by Hatred, Weapons Made for Grace ter War of 100000 Centuries, pri katerih nas Vuyvr presenetijo z obilico prepoznavnosti, po načelih skupin prvega vala black metala, kot so Hellhammer ter Celtic Frost (kar je po svoje zanimivo, kajti obe skupini prihajata iz Švice), kjer v skladbe vključujejo nekakšen punk pridih in staro šolo obrnejo na povsem modern način.

Definitivno poslastica za nove poslušalce in privržence black metala.

Album Eiskalt je definitivno tisto kar mnogi iščejo/iščemo. Je poln energije, poln zlobe, hiter in pa seveda hladen kot se za black metal spodobi.

Če spadate med tiste, ki se držite le black metal skupin, kot so Mayhem, Burzum, … potem tukaj nimate kaj iskati in odkrivati tople vode, hkrati vam svetujem, da se raje obrnite na nov Darkthrone album. Če pa ste eni izmed tistih, ki jih čas ni povozil in imate odprte roke tudi za novo dobo black metala, potem pa vam svetujem, da Eiskalt obvezno poslušajte, ker vam bo album ponudil več kot le samo black metal izdelek.

twitter facebook