recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

recenzija

25. 9. 2013  Kreator - Dying Alive (DVD)  (Nuclear Blast, 2013)
Od Kreator DVD-ja človek ne more pričakovati nič drugega kot avdio-vizualno perfekcijo.

Nemški thrasherji Kreator so na sceni že dobrih 30 let in v tem času so se utrdili kot svetovno znani predstavniki thrash metala, po drugi strani pa so tudi z občasnimi eksperimenti pokazali, da so lahko drzni, inovativni in v večini primerov tudi uspešni tudi izven komfortne cone thrasha. Jebat ga – Endless Pain je prav tak kvlt kot je Endorama. Pika.

Bend je imel svoje vzpone in padce, komot pa lahko trdimo, da so po izidu albuma Phantom Antichrist Kreator močnejši kot kadarkoli. Niso več najmlajši, pa še vedno zmeljejo konkurenco, v kar smo se nazadnje prepričali na lastne oči novembra lani. Spomnimo se koncerta v Ljubljani 21. 11. lani (reportaža – klik!), katerega sem v reportaži opisal takole:

''In dobili smo še – dozo Kreator in njihovega novega Fantomskega antikrista.

Album je dober, bend je utečen in energičen, oder so imeli fantastično urejen. Mille Petrozza je še vedno eden najbolj divjih frontmanov v thrashu, ki je povrh vsega daleč od kakšnega ameriškega patriot douchebaga ali pa faliranega razrednega klovna. A govore ima iste že od leta 2002. Pa tudi setlista z izjemo novih komadov ni kaj drugačna. A vseeno so Kreator naredili tak kaos, da sem mislil, da bo Cvetličarno razneslo. Moshpit se ni ustavljal, valovi folka so se razprostirali od ene strani dvorane do druge. Folku se je trgalo. To je bilo nekaj za videti. Pa naj je bil komad Civilization Collapse ali pa Endless Pain, ni bilo pomembno – folk je končno prišel na svoje, vrgel stran vse verige, ki ga utesnjujejo na dnevni bazi in pokazal, da je živ. Kreator so dosegli svoje.''

Hočeš nočeš, mogoče Kreator res več nimajo najbolj izvirne setliste (čeprav so za DVD vključili tudi veliko število novih komadov, kar je pri mnogih drugih bendih vse prej izjema kot pravilo), a kot smo se lahko prepričali že kar nekajkrat, so Kreator neustavljiva mašina, ki v live situacijah deluje brezkompromisno odlično. To je ujel DVD Live Kreation ali pa iz VHS na DVD preseljen posnetek At The Pulse Of Kapitulation.

In to neverjetno odlično ujame tudi pričujoči, ''iz pečice frišni'' DVD Dying Alive.

Le-tega so posneli v Oberhausnu, domačem kraju Kreatorjev (vsaj dveh od štirih). 24 kamer. Povsod, celo v moshpitu. Ki si kadre podajajo učinkoviteje kot Nemci na svetovnem prvenstvu leta 1990 v Italiji. In na srečo tudi zvok ni nič slabši, saj ga je miksal Jens Bogren, ki je tudi že na plošči poskrbel za odlični zvočni izraz. Medtem ko je marsikateri Nuclear Blastov (bonus) DVD omejen na zvočno kvaliteto maminega kasetnika, slikovno pa očetovega mobitela, je Dying Alive eden tistih kvalitetnih, zaradi katerih je človek kljub vsem YouTubeom itd. še vedno pripravljen odšteti kakšnih 20 €, da si ga kupi (v DVD ali Blu Ray verziji).

Že sama zunanja grafika je prejebena – Kreator v podobi krvožejnih zombijev (vem, da so v osnovi zombiji mesojeda bitja, Kreator pa bojda celo vegetarjanci, če ne celo vegani, ampak vseeno!) spominjajo na kultno naslovnico live albuma Live Undead od Slayer. Prav lep poklon preteklosti. In tudi prvič, če se ne motim, je na naslovnici Kreator DVD-ja bend in ne njihova maskota (njegova glava ali celotna pojava). Celotna grafična podoba je prejebena.

DVD ali Blu Ray tako kot vedno vsebuje še ''making of'', dva spota (za Phantom Antichrist in Civilization Collapse) ter seveda live CD. In še več.

Ampak v prvi vrsti boste live DVD vedno nabavili zaradi koncerta. Pričujoči koncert v Oberhausnu ponuja podobno setlisto kot v Ljubljani, mogoče je celo kak komad več. Ampak kljub temu, da ste mogoče videli Kreatorje v Ljubljani na tej isti turneji, je občutek, ko gledaš DVD neverjeten in zdi se ti, kot bi jih gledal prvič. Zvok je nor, še posebej pridete na račun tisti, ki ste dali kaj več cvenka za domači kino sistem. Slika je tudi prejebena, s tem da se 24 kamer med sabo res lepo usklajuje (za razliko od Maiden DVD-ja En Vivo!, kjer človek dobi epileptični napad ob laganici tipa Wasting Love). Postavljene so na pravem mestu, kar je tudi plod dolgoletnih izkušenj režiserja Matthiasa Kolleka, ki je strogo zastavljeno vizijo večnega perfekcionista Milleta Petrozze, ki je akreditiran tudi kot producent DVD-ja, ujel do potankosti. In na srečo se kamere ves čas premikajo od ljudi k bendu in pri tem vedno zasujejo tudi okolico kot noro kuliso.

Nasploh je super gledati Kreator DVD, posnet na enem mestu.

Setlista ponuja kar lepo število komadov, tako da vam bo sam koncert vzel dobrih 90 minut. Komadi so odigrani natančno, skorajda kirurško izrazito, a še vedno veste, da gledate live dogodek, kjer je bolj kot studijsko natančna nadrkancija prioriteta to, da se ljudem vrne, kar so plačali s težko prisluženim denarjem. Milletovi nagovori so v nemščini, kar da še toliko bolj avtentičen tevtonski thrash feeling, folku se trga, bendu še bolj. Kulisa odra je – kot ste videli tudi v Ljubljani – neverjetna, ampak ob dih jemajočim kipom apokaliptičnih konjev in demonov vseeno bolj do izraza prihaja masa thrasherjev, ki so prišli na ta razprodani koncert, da bi Kreatorjem pomagali posneti DVD, kot se šika.

Seveda nas bo nekatere večne nergače vedno motilo, da ne igrajo tistih kultnih hitov, kot so jih na At The Pulse Of Kapitulation DVD-ju. Nekatere bo tudi živciralo to, da so že vse skrivnosti zgodovine razkrivali na Live Kreation DVD-ju. Nekaterim bo sploh šlo na živce, da v teh časih zastonjskih koncertov na YouTubu sploh še kdo dela DVD in nas bo vedno pekla vest, ko se bomo spomnili, kako smo uživali v kolikor toliko dostojnem rippu.

Nič od tega pa ne bo omajalo dejstva, da so Kreator ponovno naredili ultimativni avdio-vizualni izdelek, katerega enostavno morate imeti, če sebe s ponosom imenujete thrash metal fan, metal fan nasploh, kaj šele bojevnik Kreatorjeve legije Kreatorjevih.

Kreator has returned indeed!

Trailer za DVD – trailer 1 (klik), trailer 2 (klik), trailer 3 (klik)

Live posnetek komada Death To The World – klik!

twitter facebook