recenzije

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

banner
banner

recenzija

10. 3. 2013  Call Of the Void - Dragged Down A Dead End Path  (Relapse Records, 2013)
Dragged Down A Dead End Path je kot nekakšna vožnja z vlakom smrti, veš kaj pričakuješ, ampak se na nekakšen način vožnje še vedno bojiš, in tako je recimo tudi pri Call Of the Void, veš kaj po opisu lahko pričakuješ in bi album lahko preskočil, ampak si ga vseeno zavrtiš in ob tem uživaš. Definitivno prepričljiv za tiste, ki vam je v preteklem letu bil Massgrav album več kot le dober.

Če se skupina v opisu predstavi kot mešanica med Napalm Death, Mastodon ter Pig Destroyer, potem so moja pričakovanja več kot velika, ker vse tri skupine so nekako vodilne v svojih žanrih (da ne bo pomote -  Napalm Death in Pig Destroyer sta spadata v različne žanre).

Torej pričakovanja velika, skupina pa povsem neznana.

Pa najprej povemo malo o skupini.

Seveda je nova in praktično povsem nepoznana, ampak naj vas dejstvo,da Relapse ne izda slabe izdaje pomiri, vprašanje je le ali bo dobra, super ali zakon.

Mladiči svojo agresijo sproščajo v Coloradu, kjer se natančneje ne dogaja kaj preveč veliko in je vse mrtvo… seveda to ni res, kajti v letu 2013 se praktično vse odvija v Coloradu.

Če ste zbegani, vam povsem verjamem, ampak naj vam zadevo malce omilim, v Coloradu prebiva kar lepo število dobrih skupin in ena izmed njih je tudi Primitive Man, katera vam je bila že predstavljena v preteklem mesecu.

Nazaj na Call Of the Void….

Četverec za seboj ni pustil prav nič, tako da se pri prvencu spuščate v neznana področja (razen opisa seveda).

Sedaj pa na glasbo…

Kot prvo bom opozoril, da kar so kot skupina oz. kot založba primerjali (se pravi Napalm Death, Mastodon, Pig Destroyer, ne drži. Ker od omenjenih skupin, je najbližje albumu Dragged Down a Dead End Path samo Pig Destroyer, ostalo pa bolj ne. Dobro, seveda se sliši kakšen pobran riff od Mastodon, samo ne pa sedaj toliko, da bi lahko rekel, da je zadeva lična Call Of the Void.

Okvirno je album mešan med recimo grindcorom po načelu Pig Destroyer (kar sem tudi omenil), sludge metalom (ne ravno Mastodon, ampak recimo najbližje Kylesa),novodobnim crustom (recimo Unkind), mathcore (mogoče sem samo jaz, ampak v albumu definitivno slišim malenkost Coalesce – res malenkost), ''zmetaliziranem'' HCjem (asociacija na Acme) ter težko definiranim ''odfukom'' (najbolj podobno Full of Hell).

Spremembe na albumu med skladbami so očitne. Recimo uvodna skladba Failure je povsem po načelu Pig Destroyer – je hitra, težka in pa definitivno spominja na zadnjo izdajo Pig Destroyer Book Burner.

Obrat po načelih mathcore, zmešan z novodobnim (čistim) crustom pa prejmemo že pri drugi skladbi Theory of Mind. Že v samem začetku dobimo mastne kitarske pridihe in srednje hiter bobnarski tempo, ki ga spremlja besen vokal po načelu Unkind (mogoče malce bolj zloben).

Ponoven preobrat pa je prisoten pri skladbi Bottom Feeder, kjer v prvi polovici ponovno dobimo grindcore, po drugi pa nekakšno mešanje med sludgeom ter crustom, ampak na izredno počasen način – skorajda doom tempo.

Seveda se vse nadaljuje v podobni luči iz ene skrajnosti v drugo – kar pomeni samo dobro.

Dragged Down A Dead End Path je kot nekakšna vožnja z vlakom smrti, veš kaj pričakuješ, ampak se na nekakšen način vožnje še vedno bojiš, in tako je recimo tudi pri Call Of the Void, veš kaj po opisu lahko pričakuješ in bi album lahko preskočil, ampak si ga vseeno zavrtiš in ob tem uživaš.

Definitivno prepričljiv za tiste, ki vam je v preteklem letu bil Massgrav album več kot le dober.

twitter facebook