recenzije

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

banner
banner

recenzija

2. 6. 2017  Lintver - Distorted Perception  (samozaložba, 2016)
Deluje tako kompleksno kot enostavno, mastno in preračunano

Lintver so pred časom izdali drugo ploščo, Distorted Perception, ki je sedaj na tapeti za recenziranje. Goriški thrasherji so med zadnjimi zastavonošami dotične zvrsti v Sloveniji, zato se je vsekakor splačalo pogledati, v kakšne vode so se spustili z drugim albumom in kako se primerja s prvencem Snakebite.

Takoj je moč opaziti, da so pesmi bolj razgibane kot na prvencu. Tempi se spreminjajo, crossoverjevski šus pa sem zaznal samo na skladbi Dark Skies (po katerem sledi direkten poklon švicarskim Coroner). Več je kalkuliranega nabiranja napetosti v slogu Slayer. Skupina na večih mestih dokaže, da so več kot sposobni poprijeti bika za roge in z odličnim igranjem ohraniti tehnični standard takšne glasbe, vokalno pa zopet ne gre mimo vzporednice s Coroner. To je vsekakor pohvala, ker ta kanček vokalne ostrine Lintver loči od sodobnih skupin, ki se v duhu pizza thrasha v glavnem poslužujejo dolgočasnega laježa.

Komadi so narejeni za v živo, saj imajo veliko skupinskih vokalov, Venom Resistant pa npr. vsebuje ravno tisti tip riffa, ki med tehničnim preigravanjem ustvari oddih z žaganjem po eni struni, preden spet ekpslodira – to gotovo zažge v živo, saj deluje tako kompleksno kot enostavno, mastno in preračunano. Celotno sredino albuma bi v bistvu lahko opisal s tema dvema pridevnikoma, kar je bistvo takšne glasbe.

Produkcijsko je Distorted Perception blizu prvencu. Vsako glasbilo je moč slišati precej jasno, mi pa barva zvoka ni najbolj povšeči. Bobni zvenijo plastično, a obenem pridušeno, zvok kitar pa je škatlast (sploh solo kitara zveni nekako švoh, kar je glede na dobro igranje škoda). Daleč od tega, da se ne bi slišalo, kaj skupina igra, a vseeno menim, da bi lahko bolj izpiljena produkcija Lintver in njihove plošče potisnila iz kategorije „zelo dobro“ na tisto stopničko thrasha, ki poslušalca enostavno vrže na rit.

Lintver igrajo več kot dovolj dobro, da bi to lahko dosegli, DNK thrasha pa je že tako neizbrisno vtisnjen v njihovo glasbo – to glasbo in njeno dinamiko enostavno razumejo. Za konec naj še dodam, da je nedvomno osvežujoče slišati skupino, ki se posveča zvrsti glasbe, katero očitno dolga leta spremlja, posluša in obožuje ter to počne na resen, osredotočen način in ne obrne vsega na znucano šalo.

twitter facebook