recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

recenzija

10. 3. 2013  Left For Dead - Devoid Of Everything  (A389 Recordings, 2013)
Hitro, jezno in pa daleč od nežnosti.

Zakaj lahko obožujemo založbo A389? Ne samo, da poskrbijo za novosti, kot so npr. Homewrecker, Like Rats, Seven Sisters of Sleep, Ilsa, …. ,ampak poskrbijo tudi za ponovne izdaje albumov in skladb, ki so praktično že pozabljeni.

In med temi pozabljenimi smo bili priča ponovni obuditvi recimo izdaj mogočnih Integrity, pri izdaji Kingdom of Heaven: The Araca Sessions, potem smo si prav tako lahko ponovno zavrteli Gravehill in izdajo Practitioners Of Fell Sorcery in pa seveda tudi grozo, imenovano Lands of Sodom večno dobrih Gehenna.

In med vsemi ponovnimi izdajami spada tudi trenutna izdaja legendarne HC zasedbe Left For Dead (da ne bo pomote, še enkrat HC in ne death metal skupina iz Nemčije).

Okvirno sedaj veste o čem je govora, tako da bomo uvod nekako poimenovali zunanja zgradba albuma, ampak kar vse od vas najbolj zanima je notranja zgradba oz. sam začetek skupine in albuma.

Principio Finis oz. začetek konca.

Tistim, ki ste dobrih deset let nazaj poslušali skupine,  kot so Disembodied, Morning Again, Unbroken, Undertow,…. vam Left For Dead ni potrebno predstavljati, kajti med malim morjem omenjenih skupin ste definitivno v svoji kolekciji imeli tudi kanadsko zasedbo Left  For Dead.

Za tiste novejše oboževalce pa bi skupino najbolje predstavil kot predhodnika kultnih Cursed, Burning Love, Haymaker, Pick Your Side,The Swarm,… kajti vsi člani skupine so se po razpadu Left For Dead dobesedno razpršili v ostale skupine (med katerimi mi še vedno najbolj dišijo Cursed in Burning Love).

Ignotum Secreta oz. nepoznane skrivnosti albuma

Pred predstavitvijo albuma pa je tukaj obvezna zanimivost skupine. Ker Left For Dead spadajo med tiste skupine, ki so odprla vrata mnogim ostalim, je tukaj obvezno dejstvo, da so Pulling Teeth uporabili ime ravno od Left For Dead  in skladbe Pulling Teeth (da slučajno ne bo kdo pomislil, da gre za Metallica tribute band – za ostale detajle obvezno preberi intervju na Profanity.si Dom Romeo A389/Pulling Teeth).

Oblitus Musica oz. pozabljena glasba.

Devoid Of Everything je skupek skladb, katere so nastale v med letom 1996 in 1997 oz. vse, kar so kot skupina ustvarili v dobrem letu, in tako na albumu najdete skupek 17 skladb, katere so vse prej kot nežne.

Ker celotno diskografijo osebno poznam, bom album opisal kot laik, v bistvu kot poslušalec, ki zadevo prvič posluša (skorajda nemogoče, ampak bom poskušal biti povsem presenečen nad vsemi skladbami).

Album odpre skladba, Six O'Clock (V1) in že pri prvem tonu se zavedamo, da bo zadeva vse prej kot prijetna za nežne duše. Hitri bobni, prekleto ''nadrkan'' vokal in pa kitare, ki ti stresejo kosti pod kožo.

Brez kakršnekoli pavze recimo prejmemo dobro minuto pravega HCja – jeznega, hitrega in pa prekleto agresivnega.

In ker verjamem, da bi mnogi od vas samo obstali in ''čukasto'' gledali, ker ste vajeni HC skupin, kot so The Ghost Inside (daleč od pravega HCja), vas doleti Pliant.

Pliant pred dobesednim uničenjem bobničev vsebuje intro (v najmanj polovici skladb boste našli intro iz več različnih filmov), kjer se niti ne zavedate, kaj vas pričakuje in po intru se hitrost samo še stopnjuje in agresija narašča.

Za vrhunec se skorajda ne moreš odločiti, ampak če bi se že moral, bi definitivno med vrhunce dal Nothing There ter Kept In Line, kjer je vokal iz mojega vidika precej bolj oseben, ampak recimo bolj kričeč, mogoče bolj čustven oz. bolj doživet.

Instrumentalno pa seveda po enakem receptu – hitro, jezno in pa daleč od nežnosti.

In po končanem laičnem poslušanju pa kaj kmalu dobimo razsvetljenje in možgani kaj kmalu dojamejo od kje izvira jezen stil igranja Hcja, kot npr. pri Pulling Teeth.

Numquam Obliviscar Musica oz. glasba, katere ne smete pozabiti.

Devoid Of Everything je definitivno nostalgičen album in če zadevo še niste poslušali, potem vam je album toplo priporočljiv, kajti po slišanem se bo vaše mnenje o HCju čisto spremenilo.

twitter facebook