recenzije

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

banner
banner

recenzija

26. 2. 2012  Everything Went Black - Cycles of Light  (Prosthetic Records, 2012)
Seveda ob vseh dobrih stvareh, je tukaj tudi ena negativna točka, ki pa je za mnoge lahko moteča, in to je nizka produkcija albuma.

Letošnje leto se je pričelo prekleto močno in upamo, da se bo tako tudi nadaljevalo. St. Louis nam je v letošnjem letu že ponudil agresijo skozi oči deljenega ploščka, skupin Skin Like Iron ter Nails, in sedaj nam ponuja tretji album fantov, ki pred sabo vidijo samo črno, Everything Went Black.

Cycles of Light je praktično eden tistih albumov, ki mu človek težko določi samo eno zvrst in reče to je HC ali pa, to je death metal, … gre za nekakšno mešanje več žanrov, kot so crossover a la D.R.I. iz konca 80-ih, HC punk na način Black Flag, crust po načelih From Ashes Rise, death metal priokus skupine Entombed ter moderen HC po receptu The Hope Conspiracy. Seveda pride do tega, da boste nekateri pomislili, da to ni res in da fantje preigravajo nekakšen ''rip-off'' Black Flag HC (glede na to, da so se poimenovali po njihovem albumu), ampak temu ni tako. Glede na to, da skupine po večini uporabljajo imena skupin, ki jih poslušajo, so se tako odločili tudi EWB.

In zakaj so krogi svetlobe nevarni za vsa bitja, nam v celoti povedo v devetih skladbah.

Kakor naslovnica, je tudi uvod v album izredno temačen in melanholičen. Uvodna skladba IX nas najprej popelje iz tistih temačnih kitarskih delov v agresijo HC ter ambienta in trenutkov (izpadov) black metala. Čeprav so takšni začetki postali nekakšna stalnica za novodobne skupine, gre v večini za temačno obarvane skupine, pri katerih pa nimamo nobenih pripomb. Takoj po uvodu pa vidimo, da se je IX splačal, saj takoj za njim pride Gods of Atlantis, ki pa za začetek bolj spominja na sludge ter doom metal skupine, ampak hkrati pridobiva na jezi in moči, ki se čez nekaj trenutkov vname v HC punk z modernimi HC vložki.

Seveda bi lahko pri vsaki skladbi komentiral zgradbo, kar bi bilo zanimivo, ker se vsaka skladba razlikuje. Če pogledamo med skladbami Halo of Vultures, kjer dobimo težko in 'groove obarvano ''težačino'', na drugi strani pa npr. skladbe Thorn Feeders ter Lifeless, ki pa so bolj osredotočene na hitrost. Ne smem pa pozabiti omeniti skladbe Parades, kjer pevec Brandon Hoffman naredi vokalni masaker, kjer na trenutke dobiš občutek, da poslušaš Entombed, in ne Everything Went Black. Seveda se pri Parades ne konča samo z norenjem celotne skupine, ampak s klimatskim zaključkom violin. Kot že omenjeno, bi  Cycles of Light, težko uvrstil v samo en žanr.

Ob vseh dobrih stvareh, je tukaj tudi ena negativna točka, ki pa je za mnoge lahko moteča,  in to je nizka produkcija. Ja točno tista, kjer te nizko hreščanje spremlja skozi  celoten album in ker dvomim, da na Prosthetic Records ne bi poskrbeli za svoje varovance, mislim, da je bil njihov  namen narediti album, malo bolj temačen ter crust obarvan.

Everything Went Black, so nam v njihovi kratki karieri (če se ne motim, so nastali leta 2008), ponudili že kar nekaj solidnih skladb, ampak do sedaj nobena ne seže do kolen niti eni od skladb na albumu Cycles of Light.

twitter facebook