recenzije

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

banner
banner

recenzija

29. 10. 2012  The Canyon Observer - Chapter II: These Binds Will Set You Free  (KAPA Records, 2012)
Chapter II: These Binds Will Set You Free je kot bi bral knjigo - po prvem uvodu zadeva v tebi vzbudi zanimanje, potem se zgodi nekakšen zaplet, ki te povleče v poglavje št. 2, seveda se pri tem poglavju vse še bolj poglobi in nato se prepustiš zapeljati od poglavja do poglavja, dokler ni konec. In če je za The Canyon Observer to poglavje št. 2, potem upam, da nas čaka roman v 50 poglavjih, ki se bodo stopnjevala iz super do nadnaravnega.

Če me ne bi Andraž (Kapa Records) dosti hitro kontaktiral, bi druga izdaja The Canyon Observer verjetno šla mimo mene, ker glede na to, da se bliža konec leta, se veliko skupin pripravlja na veseli december in nam prekomerno ponuja izdajo za izdajo - albumov je v zadnjem času na pretek, ampak sem, kakor sem rekel, k sreči bil prej opozorjen.

Torej, skupino poznate vsi, ne samo domače ljudstvo, ampak tudi tuje, ker so fantje/moški kaj hitro postali znani in večina od nas jih je vzljubila že v samem začetku (oz. pri prvi izdaji Chapter I: The Current of Her Ocean Brings Me To My Knees). Če se malo ustavimo še pri prej omenjeni prvi izdaji, torej Chapter I: The Current of Her Ocean Brings Me To My Knees, le-ta je bila dramatično epska in precej težka. Dobro, epska zaradi tega, ker minute delajo svoje, težka pa vemo zakaj, dramatična pa zaradi tega, ker te je vlekla v obup celotnega sveta in si bil pri prvem poslušanju v oceanu pogube. Priznati pa moram, da me je na trenutke, v bistvu pri prvem poslušanju, malce motil vokal, ampak nič ne de, ker je - v sklopu celotnega albuma - po prvi skladbi postal ravno pravšnji.

Po dobrem letu turnej in vsega živega nam skupina ponuja nadaljevanje prvenca in ta sliši na ime Chapter II: These Binds Will Set You Free. Kaj lahko od albuma posameznik pričakuje? Verjetno vas večina misli, da bo zadeva enaka, ampak to ne drži, saj je - vsaj iz mojega vidika - pri obeh izdajah opazna precejšna razlika. Npr. pri Chapter I je bilo slišati močan vpliv skupine Rosetta (bolj melodično, več post rock vmeskov), pri Chapter II pa je več poudarka na Isis, Cult of Luna in pa seveda vsemogočnih Neurosis.

Pri skladbi št. 1 (Part I: As We Surrender To Lust ) me je že uvod popeljal k Isis in albumu Panopticon, mogočno in težko, kar pa me je še najbolj prepričalo v smer Isis, je preigravanje pri min. 2:40 (tam nekje), kjer je mračna melodija s hladnimi vokali v ozadju. Da ne boste mislili, nepogrešljivo zastrašujoč vokal Matica Babiča se po tistem melanholičnem opevanju začne, in v tistem trenutku se vsak poznavalec zvrsti zave,da je je prva od 4 skladb na vrhuncu.

Po dobrih 7 minutah (in recimo 50 sekundah) tavanja v krogu in iskanju samega sebe, fantje nadaljujejo z najkrajšo skladbo na albumu (celih 5 minut, skoraj 6), imenovano Part II: And The Pleasure Of Pain. Je ponovno čista klasika, saj se najprej vrtijo v melanholičnem krogu instrumentale, nato pa udarec in kriki so ponovno tukaj. Vrhunec albuma pa mi The Canyon Observer ponudijo na tretjem mestu, in sicer pri skladbi Part III: We Can Descend Into The Unknown, kjer je vnešeno vse, od Rosette pa vse do Neurosis.

Je melodično, je težko, je celo psihadelično, predvsem pa je epsko (dolgo skoraj 10 minut). Neprecenljivo. Za konec, za sladico, dobim še Part IV: And Drift Away, kjer praktično začutiš, da se album končuje. Težko za opisati, ampak je nekako tegobno - kar veš, da boš umrl, pa to brezčutno sprejmeš, hkrati pa občutiš nekakšno jezo in bes. Zakaj?! Najbolje, da si epsko čudo zavrtite in vam bo kaj kmalu jasno.

Chapter II: These Binds Will Set You Free je, kot bi bral knjigo - po prvem uvodu zadeva v tebi vzbudi zanimanje, potem se zgodi nekakšen zaplet, ki te povleče v poglavje št. 2, seveda se pri tem poglavju vse še bolj poglobi in nato se prepustiš zapeljati od poglavja do poglavja, dokler ni konec. In če je za The Canyon Observer to poglavje št. 2, potem upam, da nas čaka roman v 50 poglavjih, ki se bodo stopnjevala iz super do nadnaravnega.

twitter facebook