recenzije

Bad Religion

Age Of Unreason

Vltimas

Something Wicked Marches In

Behemoth

I Loved You At Your Darkest

Več izvajalcev

Menhir

Benighted

Dogs Always Bite Harder Than Their Master

Cryptopsy

The Book Of Suffering - Tome II

Aborted

Terrorvision

Embassy 516

Correlation

Kevlar Bikini

Rants, Riffage, and Rousing Rhythms

Zlobnik

Zlobnik

Nightbearer

Stories From Beyond (EP)

Carnation

Chapel Of Abhorrence

Grob

Metanoia

Immortal

Northern Chaos Gods

Dalstroy

Bite the Spirit

The Canyon Observer

NØLL

Within Destruction

D E A T H W I S H

AmenRa

VI

banner
banner

recenzija

11. 12. 2015  Entwine - Chaotic Nation  (Spinefarm Records, 2015)
Ville Valo in HIM so za Entwine težak metal in mojstri tekstopisja in skladanja glasbe.

Gothic metal, je zelo širok, no, bodimo natančnejši, zelo raztegljiv pojem. Moja prva asociacija na to zvrst metala sta Paradise Lost in Moonspell. Nedvomno ga sebi lastne načine ga igrajo tudi Rotting Christ; svoj čas so ga igrali tudi Tiamat in Sundown ter Evereve. Baje so ga igrali tudi The Gathering, Theater of Tragedy ter Nightwish - podobne skupine in igrali naj bi ga tudi … Entwine.

Entwine so Finci, to dejstvo pa naj bi po nekem metalskem stereotipu o Finski ter Fincih bilo že zagotovilo za kvalitetno temačno, mračno in samomorilsko glasbo. No, v primeru Entwine temu ni tako, saj sem ob poslušanju njihovega letos izdanega sedmega albuma, Chaotic Nation, dobil občutek (na srečo le za toliko časa, kolikor mi ga je dobesedno ukradla ta plošča), da Rasmus igrajo surovo in udarno glasbo.

Album je zloženka preveč melodičnih pesmi, katere sestavljajo prazno zveneče kitare, brezizrazno bobnanje spoliran hripav ter čist vokal in pa seveda, klaviature, ki zvenijo kot (in po mojem mišljenju predstavljajo) mašilo za pomanjkanje ideje in sporočila. Ker pač tako mora biti, se bom opredelil do nekaterih pesmi z albuma, čeravno menim, da je album popoln polom, čas, ki se mu ga nameni pa popolna stran vržen. Pa začnimo pri Homeri … oziroma s Saint of Sorrow; zdi se mi, da je skupina nameravala iz te pesmi, ki vsebuje ritem, ki gre hitro v ušesa, kombinacijo čistih in spremljevalnih vokalov ter malenkost močnejšim growlom narediti hit oz. zaščitni znak albuma – neuspešno. Scream (joj, kako izviren naslov) je melodičen MTV-jevski modernorokerski dolgčas, katerega je mogoče brez posebnih težav poriniti med sleherni dve komercialni brezvezni R'n'B ali rapperski pesmo, tako oz. zato, da se malo 'popestri' program in 'razbije' monotonija. The Evil Lives in the Shadows vsebuje nek čuden rokenrol ritem in malenkost spominja na kako anemično akustično strašljivo pesem Alica Coopra. Dobro, v pesem so sicer vtaknili tudi nekaj električne kitare a to pesmi prav nič ne izboljša.

Končne ugotovitve so sledeče: Ville Valo in HIM so za Entwine težak metal in mojstri tekstopisja in skladanja glasbe. Chaotic Nation ni metalska glasbena stvaritev, kaj šele gothic metal ali dober album. Gre za emo glasbo, ki se na vse kriplje trudi pokazati (dokazati), da je metalska in to je tudi vse! Zalo slabo… 

twitter facebook