recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

recenzija

20. 8. 2012  Sabaton - Carolus Rex  (Nuclear Blast, 2012)
Carolus Rex se mi zdi odličen poklon Švedski zgodovini in zato si zasluži veličastno produkcijo, kot je prisotna na albumu.

Ko so Sabaton najavili, da bodo svojo 7 ploščo posneli v švedščini, sem privzdignil obe obrvi. Švedščina? Zakaj? Pa saj ni tako zelo razširjen jezik, mogoče domnevajo, da vsi fani govorijo švedsko. Zlobni jeziki bi pripomnili, da ja, ker to itak poslušajo samo Švedi. No ne, smo imeli priliko videti na Metalcampu, da je njihovo občinstvo zelo mešano. Med njimi so tudi Italijani, ki so itak poznani po tem, da ne znajo nič drugega kot italijansko. Drugi del najave je povedal zakaj. Plošča je namreč konceptualna in govori o obdobju 30 letne vojne in vzponu Švedske med evropske velesile, dominacije na Baltiku in na koncu o razpadu imperija.

Seveda so Sabaton brihtni in se zavedajo, da še ABBA ne bi bila tako uspešna, če bi snemali samo v švedščini, zato so posneli tudi angleško verzijo plošče, verzijo ki jo bom tudi opisal, predvsem zaradi lažjega razumevanja.

V enajstih pesmih, se sprehodimo skozi približno sto let zgodovine. Za vsako pesmijo stoji zgodba, vse lepo v kronološkem zaporedju. Recimo The Lion from the North govori o Gustavu II. Adolfu, med protestanti znanem kot Levu s severa. Kot nekateri veste, drugi boste pa izvedeli, je bila 30 letna vojna v glavnem spopad med protestanti in katoličani. Gustav II. Adolf je vodil švedsko intervencijo in priskočil na pomoč Luteranom v Nemčiji. Gott Mit Uns, A Lifetime of War in 1 6 4 8 ostajajo pri enaki glavni temi, kaj točno, raje ne bom razlagal. Zgodovina pač ni moje močno področje, poleg tega pa bi lahko napisal cel roman. Zato pa veliko o tem ve Wikipedia, sem preveril! Izmed uvodnega četverca najbolj izstopa A Lifetime of War, ki je pač balada, ostali so res poskočni, izjemno melodični in na prvi posluh zelo preprosti. Kar je kul, ker gre plošča res hitro v uho, vendar se je tudi po nekaj poslušanjih ne boste naveličali.

Nadaljujem pa z drugim delom albuma, ki se ukvarja z obdobjem po 30 letni vojni in vzopnu druge družine na švedski prestol.  Družine iz katere sta prišla Karel XI. in Karel XII. Slednjemu je v bistvu posvečena večina drugega dela albuma. Njegovo kronanje pri rosnih petnajstih letih, želja po ohranitvi švedskega imperija, propad tega pri Poltavi in smrt. Spet ne bom razlagal ozadja,  tudi tukaj lahko pomaga Wikipedia. Drugi del se začne s The Carolean's Prayer in Carolus Rex, ki sta zvočno naslednika prejšnega dela. Masten zvok kitar, dodatno napolnjen še s kar malo osladnimi klaviaturami in veličastni refreni z veliko back vokali. Preseneča me, da zvok s CD-ja lahko prenesjo tudi na oder, toliko nekih okraskov, pa v živo vseeno ne pogrešaš ničesar. Preostanek plošče je nekoliko manj načičkan, kar me v bistvu malo moti. Killing ground in Poltava izpadeta kot demo posnetka v primerjavi z ostalimi.

Carolus Rex se mi zdi odličen poklon Švedski zgodovini in zato si zasluži veličastno produkcijo, kot je prisotna na albumu. Načičkanost gor ali dol, to paše zraven! Tako kot paše švedščina na ta album! Baje naj bi bile nekatere pesmi nerodno prevedene in s tem izgubijo nekaj pomena, ampak kaj hočemo. Meni je to še vedno super izdelek, ki me je najprej prepričal v živo, zdaj v sobi, ob spremljavi Wikipedie, pa je dobil še dodatno globino.

twitter facebook