recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

recenzija

27. 6. 2014  Benighted - Carnivore Sublime  (Season Of Mist, 2014)
Benighted preizprašujejo ustroj naše resničnosti in problematizirajo položaj človeka v svetu brezupa, kjer oblast deluje na naša telesa od znotraj kot nekakšna živa nočna mora.

“Nous marcherons dans les copieux charniers

Qui subsisteront apres notre révolte 

Acheminés par ce désir abject 

Le réalité ne sera jamais assez pour moi” 

Benighted je še eden v vrsti kvalitetnih brutalnih grind/death metal hibridov, ki v podobni maniri kot Aborted, Cattle Decapitation ali Cephalic Carnage združuje grindcore groove in vratolomni death metal v eno najbolj nasilnih oblik glasbe, kar jih lahko slišimo danes. Kot njihovi glasbeni sotrpini iz plošče v ploščo razvijajo svojo divjo in okrutno zvočno doktrino ter postajajo vedno hitrejši in neizprosnejši, a za razliko od številnih drugih zasedb gojijo bolj osebno in poglobljeno liriko in hkrati ostajajo subverzivni.

Čeprav na svoji novi plošči, že sedmi po vrsti, pravijo “in brutality we trust”, se hitro izkaže, da skupine ne zanima več telo, podvrženo grozljivim fantazijam o raztelešenju, ampak precej bolj prikrita oblika nasilja, s katerim se soočamo kot posamezniki, ujeti v primež oblastnih mehanizmov in dominantnih diskurzov. Benighted preizprašujejo ustroj naše resničnosti in problematizirajo položaj človeka v svetu brezupa, kjer oblast deluje na naša telesa od znotraj kot nekakšna živa nočna mora. Hkrati pa v naših telesih prepoznavajo tudi še neizživeti potencial za upor proti avtoritetam, ki nas zasužnjujejo. In ta potencial se seveda skriva v zaupanja vredni brutalnosti.

Svoj svetovni nazor skupina zvočno artikulira s produkcijsko spoliranim death metalom, polnim blast beatov, dinamičnih kitarskih kompozicij in raznovrstnega kruljenja. Vokalistu Julienu Truchanu se kot gosta pridružita zloglasni Niklas Kvarforth, frontman švedskih ljudomrznežev Shining ter pevec švicarskih brutalnežev Carnal Decay Michael Kern. Plošča je soliden žanrski izdelek, vseeno pa se zdi, da tak pristop ne dopušča veliko izraznega manevrskega prostora.

twitter facebook