recenzije

Slipknot

We Are Not Your Kind

Dekadent

The Nemean Ordeal

Bad Religion

Age Of Unreason

Vltimas

Something Wicked Marches In

Behemoth

I Loved You At Your Darkest

Več izvajalcev

Menhir

Benighted

Dogs Always Bite Harder Than Their Master

Cryptopsy

The Book Of Suffering - Tome II

Aborted

Terrorvision

Embassy 516

Correlation

Kevlar Bikini

Rants, Riffage, and Rousing Rhythms

Zlobnik

Zlobnik

Nightbearer

Stories From Beyond (EP)

Carnation

Chapel Of Abhorrence

Grob

Metanoia

Immortal

Northern Chaos Gods

Dalstroy

Bite the Spirit

The Canyon Observer

NØLL

banner
banner

recenzija

27. 6. 2014  Benighted - Carnivore Sublime  (Season Of Mist, 2014)
Benighted preizprašujejo ustroj naše resničnosti in problematizirajo položaj človeka v svetu brezupa, kjer oblast deluje na naša telesa od znotraj kot nekakšna živa nočna mora.

“Nous marcherons dans les copieux charniers

Qui subsisteront apres notre révolte 

Acheminés par ce désir abject 

Le réalité ne sera jamais assez pour moi” 

Benighted je še eden v vrsti kvalitetnih brutalnih grind/death metal hibridov, ki v podobni maniri kot Aborted, Cattle Decapitation ali Cephalic Carnage združuje grindcore groove in vratolomni death metal v eno najbolj nasilnih oblik glasbe, kar jih lahko slišimo danes. Kot njihovi glasbeni sotrpini iz plošče v ploščo razvijajo svojo divjo in okrutno zvočno doktrino ter postajajo vedno hitrejši in neizprosnejši, a za razliko od številnih drugih zasedb gojijo bolj osebno in poglobljeno liriko in hkrati ostajajo subverzivni.

Čeprav na svoji novi plošči, že sedmi po vrsti, pravijo “in brutality we trust”, se hitro izkaže, da skupine ne zanima več telo, podvrženo grozljivim fantazijam o raztelešenju, ampak precej bolj prikrita oblika nasilja, s katerim se soočamo kot posamezniki, ujeti v primež oblastnih mehanizmov in dominantnih diskurzov. Benighted preizprašujejo ustroj naše resničnosti in problematizirajo položaj človeka v svetu brezupa, kjer oblast deluje na naša telesa od znotraj kot nekakšna živa nočna mora. Hkrati pa v naših telesih prepoznavajo tudi še neizživeti potencial za upor proti avtoritetam, ki nas zasužnjujejo. In ta potencial se seveda skriva v zaupanja vredni brutalnosti.

Svoj svetovni nazor skupina zvočno artikulira s produkcijsko spoliranim death metalom, polnim blast beatov, dinamičnih kitarskih kompozicij in raznovrstnega kruljenja. Vokalistu Julienu Truchanu se kot gosta pridružita zloglasni Niklas Kvarforth, frontman švedskih ljudomrznežev Shining ter pevec švicarskih brutalnežev Carnal Decay Michael Kern. Plošča je soliden žanrski izdelek, vseeno pa se zdi, da tak pristop ne dopušča veliko izraznega manevrskega prostora.

twitter facebook