recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

recenzija

3. 2. 2013  California X - California X  (Don Giovanni Records, 2013)
Album je v celoti precej sončen in bi mogoče večji efekt dobil v poletnih mesecih, kar pa ne pomeni, da ga ne bo dobil tudi v mrzlem februarju.

Verjetno vam pod tem imenom ne bo prav nič jasno in to povsem razumem, kajti meni osebno je še vedno tuje ne glede na to, da album poslušam že dober teden.

Prav tako pa tudi verjamem, da vam dela preglavice ime skupine, in seveda vprašanje, kdo sploh so California X in kaj lahko pričakujemo od njih?

Če si zadevo pogledamo pobližje.

Po prvem poslušanju se nisem osebno ozirala na to, kdo ali kaj je omenjena skupina, ker je bil album poslušljiv in nisem niti najmanj pričakovala, da si ga bom zavrtela ponovno.

Po drugem me je počasi začelo zanimati, kdo skupina sploh je in iz kje prihajajo.

Po tretjem pa je seveda bilo treba zadevo preveriti podrobneje, predvsem pa pridobiti informacijo, ali imajo na razpolago še kakšen album enake kakovosti.

Pod izredno smešnim imenom California X se skriva trio iz Massachussettsa, kateri je nastal dobro leto nazaj. Kot se za vsako skupino spodobi, je tudi omenjena skupina nastala iz prej razpadlih skupin, kot so Shoppers (indie usmerjen punk), …. Od razpadlih skupin pa je še vedno ostala strast igranja zvrsti, ki trio veseli, se pravi - všeč jim je garažni punk, grunge, rock ter nekaj starejših noise skupin.

Odločitev, katero izmed teh zvrsti preigravati je vedno težka in ameriški trio se je odločil vse skupaj zmešati in preigravati nekakšen garažno obarvani grunge z dodatkom punka in malenkost noisa.

Čeprav so na sceni šele dobro leto so za seboj pustili en EP izdelek, imenovan Sucker/Mummy (preko založbe Sound of Sweet Nothing Records), ki pa je pridobil, kar precej privržencev omenjenih zvrsti.  

Istoimenski album California X je poln energije in spevnih melodij. Npr. pri skladbi Spider X, dobimo močan pridih igranja instrumentov skupin Fugazi ter Sonic Youth.

Vidno je, da med vajami preigravajo ogromno Fugazi skladb, ker se vse skupaj precej nagiba k albumu Steady Diet of Nothing, po drugi strani pa je zadeva precej podobna albumu Enigma od Sonic Youth.

Kar se skupaj dobro popestri, so malo težji kitarski prijemi, ki smo jih bili vajeni pri Alice In Chains.

Instrumentalno zveni super, vokalno pa se vse skupaj meša med prej omenjenima skupinama ter kančkom Iana Curtisa in melanholičnimi Joy Division. Po drugi strani pa se na albumu najdejo skladbe, kot so Pond Rot, ki pa se bolj nagibajo k skupinam kot so Dinosaur Jr. in s tem se čuti tudi pridih 90-ih.

Bolj ko se poglobimo v izdajo, več primerjav najdemo na njej. Recimo največ vplivov najdemo pri prej omenjenih skupinah, ampak  tudi novodobnim pridihom skupin, kot so Murder City Devils.

Album je v celoti precej sončen in bi mogoče večji efekt dobil v poletnih mesecih, kar pa ne pomeni, da ga ne bo dobil tudi v mrzlem februarju. Je priporočljiv vsem, ki se bolj nagibajo k alternativnim žanrom in skupinam, ki so največjo slavo pobirale v 90-ih.

Avtor:
twitter facebook