recenzije

Slipknot

We Are Not Your Kind

Dekadent

The Nemean Ordeal

Bad Religion

Age Of Unreason

Vltimas

Something Wicked Marches In

Behemoth

I Loved You At Your Darkest

Več izvajalcev

Menhir

Benighted

Dogs Always Bite Harder Than Their Master

Cryptopsy

The Book Of Suffering - Tome II

Aborted

Terrorvision

Embassy 516

Correlation

Kevlar Bikini

Rants, Riffage, and Rousing Rhythms

Zlobnik

Zlobnik

Nightbearer

Stories From Beyond (EP)

Carnation

Chapel Of Abhorrence

Grob

Metanoia

Immortal

Northern Chaos Gods

Dalstroy

Bite the Spirit

The Canyon Observer

NØLL

banner
banner

recenzija

28. 4. 2016  Ereb Altor - Blot-Ilt-Taut  (Cyclone Empire, 2016)
Veš svoj dolg, poet? Širit' besedo Bathory hodi v beli svet!

Še pod vtisom njihovega nedavnega nastopa v Orto baru, sem se odločil recenzirati njihovo letos izdano 6. ploščo z naslovom Blot-Ilt-Taut. Potrudil sem se pridobiti nekaj več informacij o skupini in, kdo bi si mislili, izvedel, da gre za skupino, ki jo sestavljajo člani meni zelo ljube pagan metal skupine – Forlorn. Tako so se ne zgolj zaradi njihovega odličnega nastopa v Ortu, ampak tudi zaradi tega ugotovljenega dejstva moja pričakovanja še okrepila.  

Vključil sem mp3-predvajalnik in glej ga zlomka, že prva pesem je bila priredba od Bathory. »Hm, dobro,« sem si mislil, »poglejmo kaj sledi…«. Hej, spet priredba od Bathory! Potem sem se le odločil pregledati naslove pesmi in ugotovil, da je nova plošča Švedov dejansko plošča priredb od Bathory! Fantje so očitno zelo pogumni in samozavestni, da si upajo objaviti kaj takega. Album sestavljajo: po dve pesmi s plošč Blood Fire, Death in Hammerheat ter po ena z Under the Sign of Black Mark, The Return…(of Darkess and Evil) in Twilight of the Gods. Ni kaj, zanimiv izbor, ki sicer ni čisto po mojem okusu (če ne drugega, bi dodal zraven še vsaj eno pesem s plošče Blood on Ice), ampak vseeno, vse pesmi so odigrane presenetljivo dobro. Home of Once Brave zveni na nekaterih mestih nemoteče power metalsko; pri tej pesmi sem, potem, ko sem prebral, da skupino sestavljajo nekateri bivši člani Forlorn, dejansko zaznal njihov tip igranja. Pohvalno je tudi, da je skupina pri pesmi The Return of Darkness and Evil pokazala, da znajo njeni člani tako odlično odigrati prvinski black n' roll, kot tudi super peti z blackmetalskim vokalom. Če že moram izbrati najljubšo pesem, bom izbral kar dve, in sicer A Fine Day to Die in Twilight of the Gods.

Nova plošča Ereb Altor mi daje občutek, da si je skupina zadala za nalogo prevzeti vlogo ohranjevalcev fragmenta najpomembnejših elementov metalske kulturne zapuščine in na modernejši in razvajenim ušesom mlajših generacij prijaznejši način predstaviti čarobnost Vikingom posvečenih glasbenih stvaritev Bathory. Če uporabim prispodobo s Pravne fakultete oz. s predmeta Rimsko pravo, Ereb Altor s ploščo Blot-Ilt-Taut nastopajo kot t. i. glosatorji, ki so k obstoječim tekstom rimskega prava dodajali svoje komentarje. Tako Ereb Altor nedvoumno izkazujejo odlično poznavanje glasbenega opusa Bathory, ki mu zraven dodajajo svoje pripombe v obliki čistejšega zvoka, daljše solaže in/ali večglasnega petja tu in tam.  

Torej, ploščo priporočam vsem mladim ljubiteljem viking/pagan metala kot osnovno čtivo za spoznavanje krasote in čustvene nabitosti, ki jo sproža ta metalski podžanr. Priporočam jo tudi vsem starejšim poznavalcem in ljubiteljem Bathory kot odličen osvežilni sirup, ki s svojo blagodejno inovativnostjo poživi tudi že rahlo utrujeno vikinško dušo in kri.  

twitter facebook