recenzije

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

banner
banner

recenzija

17. 12. 2013  Čao Portorož - Čao Portorož  (KAPA Records, 2013)
Vse, kar ustvari Čao Portorož, je Čao Portorož. Logično? Seveda!

Slovenija je v večini primerov precej zaprta država, kjer se dogaja bore malo – iz stališča malih mest oz. vasi, kjer nekateri še vedno živijo 20 let nazaj in praktično ne odobrijo prav nobene novosti. Mogoče se tu pa tam na kakšni vasi najde posebnež ali majhna skupina posebnežev, ki se od standardne lokalne ''skupnosti'' oddaljuje in po maši v nedeljo ne preživi večino časa v lokalni beznici, ki sprejema le redne stranke, temveč se tak ''nekdo'' zanima za povsem druge stvari.

Ampak, kljub zaprtim vasem in naseljem pa nam v Sloveniji (kot se to večinoma dogaja v vsaki državi) največ umetnosti in umetnikov prinaša prestolnica Ljubljana. O kateri pa vseeno ne bi ravno izgubljal veliko besed, ker jo poznamo vsi, jo živimo, dihamo, …. Skratka, večina od nas največ časa preživi ravno v Ljubljani. Namen omenjanja Ljubljane ter umetnosti pa tokrat združuje skupina Čao Portorož.

Zakaj umetnost in zakaj Ljubljana?

Ljubljana enostavno zaradi tega, ker skupina prihaja iz naše prestolnice (Čao Portorož iz Ljubljane – precej humorno). Umetnost pa zaradi tega, ker jih zavezuje nekakšna samosvoja umetniška oz. artistična žilica.

Čao Portorož so dobre 2 leti nazaj izdali istoimenski album Čao Portorož, pri katerem smo se dodobra lahko nadihali več žanrov, kot so garažni rock, indie, alternative, punk rock, sludge, … Skratka, ogromno glasbe za malo denarja. Dve leti po izdaji oz. trenutno pa smo priča novem albumu imenovanem … no, Čao Portorož.

Ja prav ste prebrali. Ljubljanska zasedba je svoj drugi album poimenovala enako kot prvega.

Gre za enak album?

Ne!

Gre za povsem nov album in nove skladbe, kar pomeni, da gre za noviteto po načelu Čao Portorož.

Za začetek prejmemo skladbo Evroazija, kjer nam ljubljanski Portorožani postrežejo z mešanico garažnega rocka, ki skozi čas pridobi še dodatke hard rocka. Instrumentalno gre za rock skladbo, ampak jo v bolj ''umetniške'' vode vrže vokal oz. mešani vokali, katere pa po resnici povedano ne morem niti opisati. So dobri, ampak skačejo iz ene strani v drugo in jih je malce težko razčleniti.

Druga po vrsti nosi ime Ljubavna. Če je bila prva skladba dobra, jo druga povsem zasenči, ker prejmemo več čustev in strasti. Je indie in je tudi post HC. Melodične pasaže skozi celotno skladbo me malo spominjajo na XAXAXA, a hkrati tudi na druge skupine iz bivše Juge. Je novodobna nostalgija, ki se meša med starimi ter novimi dobrotami (pa še besedila so v srbohrvaškem jeziku).

Nekakšno nadaljevanje skladbe Ljubavna pa je skladba št. 3, imenovana Ću. Da ne bo pomote – beri nekakšno, ne dobesedno. Instrumentalno se povsem razlikuje, ampak je vključen nekakšen ex-Yu pridih, ki naredi povezavo med skladbami.

Med najboljšimi skladbami pa definitivno spada Ma. Je dobro mešanje med noise rockom, indie rockom, post punkom ter preostalimi dobrotami. Kot nekakšna eksperimentalna ekstaza, ki je ni bilo za pričakovati in te zadane kot strela z jasnega.

Istoimenski album št. 2 je za oceno super in si ga lahko razlagate takole: vse, kar ustvari Čao Portorož, je Čao Portorož. Logično? Seveda!

twitter facebook