recenzije

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

banner
banner

intervju

29. 4. 2012  V objemu atmosfere 
''Progresivna atmosfera post HC-ja.'' (Andrea Violante, At the Soundawn)

Država, kjer se o nogometu govori na vsaki 2 minuti, o visoki modi vsako minuto in o ljudeh, ki so obsedeni s svojo ''lepoto'' na vsakih 30 sekund. Seveda je govora o državi, ki nam je ponudila pizzo, raznorazne testenine in pa nogometni klub AC Milan, Italija!!! (Ej, kaj pa Juve?!! - op. ur.) 

Že v preteklosti nam je Italija ponudila ogromno dobrih skupin različnih žanrov, ampak dejstvo pa je, da se v večini niste zavedali, da nam lahko ponudijo tudi tako imenovane post metal skupine, za katere so v večini odgovorni Neurosis, Isis, Cult of Luna, …

Skupina, ki sliši na ime At the Soundawn je v preteklih 5 letih izdala že 2 super albuma, ampak so za večino še vedno ostali nekakšna enigma. Zakaj točno se pri skupini in enigmi gre, nam je zaupal Andrea Violante.  

Matevž Weinberger Kovačič: Pozdravljen! Predstavi skupino na način, ki bi najbolje opisal vaše igranje in željo po tem.

Andrea Violante: Smo skupina 5 moških, ki ima željo po poslušanju težke atmosfere, zavite v temačne melodije ekstremne zvrsti. Naša starost se giblje okoli 30 let in živimo v Italiji, kjer ni ravno najboljše igrati težko in temačno glasbo, ampak se trudimo.

MWK: Če še malo nadaljujeva s klasičnimi vprašanji. Izvor imena At the Soundawn. Ima kakšno posebno razlago?

AV: Inspiracijo za ime smo dobili pri skupini Grails in njihovem albumu At the Soundless Dawn. Vendar, da ne bi prihajalo do pomote, ali pa nekakšne zmede med Grails in nami samimi, smo ime premešali. Natančnejši opis pomeni At the Dawn of Sound, kar bi nekako najbolj opisovalo moč in čustva glasbe, katera bi delil z množico.

MWK: Za seboj ste pustili 2 izdaji (Red Square: We Come in Waves iz leta 2006 ter Shifting iz 2010). Ali pri vaši skupini izdaja albuma poteka dlje časa kot pri modernih skupinah, ki v večini izdajo album vsako leto?

AV: Trenutno smo v stanju pisanja novega albuma in smo nekje na pol poti. Pri nas pisanje novega albuma traja kar precej dolgo, ker se vedno trudimo narediti več, kot smo do sedaj. Nismo ena tistih skupin, ki se skozi vse plošče ponavlja in dela po enakem receptu kot v preteklosti, ker smo mnenja, da je to dolgočasno. Bolj kot se siliš v neznano, bolj zanimivo postaja in bolj te vleče k ustvarjanju. Je kot reka, nikoli ne veš, kaj te čaka.

MWK: Čeprav zagovarjate neznano, je vaša glasba izredno podobna skupinam Isis, *shels, Neurosis, Cult of Luna, … in verjamem, da so to tudi vaši vzorniki, po katerih se zgledujete. Zakaj ravno ta žanr? Zakaj ne nekaj bolj modernega?

AV: Seveda so to skupine, po katerih se zgledujemo. Zakaj pa ta žanr? Zaradi tega, ker samo v omenjenem stilu igranja lahko skupina pusti nekakšno globino. Kar pa me je pritegnilo k temu stilu, je način pripovedovanja zgodb in doživetja skozi glasbo, kar je bilo pri nas že slišano pri Red Square in Shifting. Okvir je vedno enak, ampak slika je drugačna. V novodobnem metalu se osebno ne najdem in moje mnenje je, da je v večini narejen za lahkomiselne poslušalce.

MWK: Ocene vašega albuma iz leta 2010 so kar precej visoke in kritike so na vrhuncu. Glede na to, da si omenil, da delate vedno na tem, da naredite korak naprej in vedno iščete nekaj novega, bi lahko trdil, da boste z novim albumom presegli kritike albuma Shifting?

AV: Moram priznati, da so kritike za album Shifting kar precej visoko pozitivne in ne morem reči, ali bomo te kritike lahko presegli v očeh glasbenih poznavalcev. Kot sem omenjal že prej, gre tukaj za okvir novega albuma - nam je pomembno, da naredimo drugačen izdelek od predhodnega, kar pomeni,da bomo osebno najbolj zadovoljni s tem, ko bomo album izdali in bo drugačen od predhodnega.

MWK: Glede na to, da preigravate post metal/post rock/post HC/ … in si že prej omenjal, da omenjena zvrst ni ravno za publiko Italije. Slišal sem za nekaj skupin, kot so Ufomammut, Lento, Taras Bul'ba. Ali se tukaj seznam konča ali je tukaj še kakšna skupina, za katero bi morali vedeti?

AV: V bistvu jih je v Italiji kar nekaj. Nujno si moraš zavrteti Three Steps To the Ocean, Valerian Swing, Last Minute To Jaffna, Murder Therapy, A Cold Dead Body, Dead Elephant, Amia Venera Landscape, … to jih je samo nekaj, nekaj pa sem jih tudi pozabil.

MWK:  Si jih že kar precej naštel. Kaj pa skupine ostalih žanrov? Med mojimi favoriti spadajo Raw Power, To Kill, Raein, Strength Approach, … a si rad zavrtiš skupine, ki izvirajo iz Italije čeprav preigravajo drugo zvrst?

AV:  Obožujem Italijanske skupine! Ampak ne zaradi tega, ker prihajajo iz Italije, ampak zaradi tega, ker mi dajejo občutek, da se nekaj le dogaja v naši državi. Čeprav se v Italiji dogajajo enake stvari, kot povsod drugje po svetu, ko se klubi in koncertni prostori zapirajo in tudi skupine sčasoma postanejo naveličane vsega tega ter posledično nehajo s preigravanjem. Vse, kar nosi etiketo DIY v Italiji, težko preživi.

MWK: Kako se potem spopadate s tem? Ali poveste to tudi skozi besedila?

AV:  Za besedila si vzamemo čas in se med seboj tudi pogovorimo o njih. Glede na situacijo - v Italiji o tem niti ne govorimo skozi glasbo, ker se takšnih situacij ne da poboljšati in ne nameravamo postati politično usmerjena skupina zaradi tega. Bolj ali manj se osredotočamo na osamelost in odgovornost, ki jo prinaša omenjeni žanr. Recimo, pred izdajo Shifting smo veliko prebirali o zahodnjaški in vzhodnjaški kulturi, kar nam je dalo inspiracijo.

MWK: Besedo žanr sva kar večkrat omenila in glede na to, da se je v besedi post metal težko definirati, kako bi ti opisal zvrst, ki jo igrate?

AV: Progresivna atmosfera post HC-ja.

MWK:  Ko sva ravno pri zvrsteh, me zanima, kako ste prišli do založbe Lifeforce Records? Ker če pogledava skupine v preteklosti in trenutne skupine, so vsi bolj ali manj usmerjeni v modern/melodic death/technical death/metalcore, … Glede na to, da ostale skupine na založbi delajo na hitrosti, vi pa na umirjenosti in atmosferi, kako je prišlo do tega, da ste pristali na Lifeforce?

AV: Na Lifeforce smo prišli preko založbe American Division, katero je vodil Drew Juergens (tudi od Translation Loss Records - op. M. W. K.). Poslali smo mu demo posnetek albuma Red Square in se je v trenutku zaljubil v njega.  Takoj nas je predlagal Stefanu na Lifeforce, kateremu se je demo zdel zanimiv in poslušljiv, ostalo pa je praktično že jasno.

MWK: Kako pa gledaš na slovenske skupine? Ali si seznanjen z njimi? Npr. Elodea, The Canyon Observer, ….

AV: Če sem iskren, nisem še slišal za njih, ti pa obljubim, da se jih bom spravil poslušati.

MWK: In sva pri koncu! Zadnje besede in misli …

AV: Hvala tebi in bralcem. Obiščite našo stran www.atthesoundawn.com, kjer boste našli raznorazne misli z naše strani. Je iskreno in globoko, … vredno ogleda. Pa tudi ne pozabite postati naši prijatelji na facebook strani www.facebook.com/atthesoundawn. ROCK ON!!! 

twitter facebook