recenzije

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

banner
banner

intervju

21. 10. 2012  Iz naftalina: Morgoth 
''Takrat se namreč nismo zavedali, da smo pionirji death metala iz območja centralne Evrope, niti pomislili nismo na to.'' (Sebastian Svart, Morgoth)

Nemški death metalci Morgoth (foto iz obdobja albuma Cursed) so svet zaznamovali predvsem s prvima dvema EP-ploščama The Eternal Fall ter Ressurection Absurd ter albumom Cursed. Ob progresivnih Pestilence ali pa brutalnih Asphyx, so Morgoth bili zelo cenjeni zaradi svojega surovega in resnično mračnega zvoka, ki je v vsej moči zažarel z albumom Cursed. Po tem pa Morgoth niso ostali počivati na lovorikah megauspešnega albuma, ampak so šli v korak s časom in izdali kvazi-industrialno obarvani Odium. Dejansko je nenavadna plošča prikazovala korak naprej v opusu tega nemškega kvinteta, po drugi strani pa je začela oddaljevati zvesto bazo oboževalcev. Album Feel Sorry For The Fanatic je bil njihov labodji spev, bend pa je poniknil v kleti zgodovine.

Leta 2004 je založba Century Media, pri kateri so Morgoth izdali praktično vse stvari, dala zeleno luč za Best Of, ki je izšel na dveh CD-jih, vseboval še spote in precej obsežen buklet, ki ga je besedilno opremil vocalist Marc Grewe.

Nekaj dni pred Božičem leta 2004 sem dobil priložnost po telefonu govoriti z basistom, Sebastianom Svartom. Ledeno mrzel torkov večer je ogrela prijetna debata o začetku in koncu Morgoth, o vsem, kar se je dogajalo vmes, pojavila so se tudi vprašanja o morebitnem reunionu. Le-tega je Svart takrat zanikal.

Kakšno leto nazaj pa so se vrnili na sceno v postavi Marc Grewe – vokal, Sebastian Svart – kitara, Harald Buse – kitara, Marc Reign – bobni in Thilo Mellies - bas, proslavili 20 let kultne plošče Cursed in celo posneli DVD/live CD Cursed To Live. Zdaj jih čaka še par nastopov, potem pa bodo bojda poniknili v temo. Do naslednjič ...

In zato je zdaj pravi čas, da Morgoth potegnemo iz naftalina.

PS: V originalu (in tudi v angleščini) je ta intervju moral iziti v fanzinu Picajzl leta 2007.

Ivan Cepanec: Sebastian, pozdravljen. Kako si?

Sebastian Svart: Super, pa ti?

IC: Takisto. Zelo zadovoljen, ker lahko govorim z Morgoth.

SS: Hvala. Tik pred Božičem, torej bo to Morgoth Christmas Special (smeh).

IC: Če kar direktno udarim, je izid te Best Of Morgoth zbirke znak, da se vračate nazaj na sceno?

SS: Zanimivo vprašanje, ki me ga vsi sprašujejo. Ampak ne, ne gre za reunion, tako da ga tudi ne morem naznaniti.

IC: Kje pa je vzniknila idejo o ''best ofu''?

SS: Ideja se je kuhala v naših glavah zadnja 3 leta. Žal pa se ni uresničila zaradi razlogov, ki jih ne bom navajal. Zdaj pa smo idejo predstavili založbi Century Media, ker se nam je zdelo, da je čas ustrezen, ker se je pojavilo toliko materiala in misli glede Morgoth. Razmišljali smo, da lahko naredimo best of, če že ne reuniona.

IC: Kdo pa je izbiral pesmi? Namreč, zdi se mi zelo dobra in pregledna retrospektiva.

SS: Vsi – skupina in založba. Najprej smo naredili obsežen seznam, nato pa izbrali stvari, ki so prišle na CD-ja.

IC: Ne morem se izogniti potovanju v preteklost. Vi ste dejansko eden prvih death metal bendov, ki sem jih slišal v življenju, tudi spot za pesem Sold Baptism (iz albuma Cursed – op. I. C.) je bil eden prvih death metal spotov, ki sem jih videl. Še zdaj mi je zakon, ta temačnost …

SS: Ne boš verjel, ampak prav danes bomo imeli vaje z novim bendom, v katerem nastopa tudi nekdanji Morgoth vokalist, Marc Grewe. In seveda bomo igrali tudi Morgoth material, danes pa je dan za omenjeni Sold Baptism!

IC: Ne moreš verjeti … Zakon!

SS: Ja, pravkar smo začeli vaditi stari Morgoth material.

IC: Če se ne motim, gre za bend Action Jackson?

SS: Tako je. To je bend, v katerem poleg mene igrajo še Marc, bobnar Harry Ernst in nekdanji Morgoth basist, Thilo Mellies. Štiri leta nazaj smo se odločili, da spet začnemo ustvarjati glasbo, zato sva se z Marcom preselila v Berlin. Iskala sva ljudi, našla ustrezno ekipe in začeli pisati pesmi. Sprva je bilo le za zabavo, a je sčasoma postalo profesionalno. Nekaj časa nazaj smo izdali demo, zdaj pišemo pesmi in iščemo založbo. Igrali bomo tudi kak Morgoth material, ampak ne razumi me narobe – ta bend ni v niti enem slučaju reinkarnacija Morgoth.

IC: Kakšno glasbo pa igrate?

SS: Hm … težko ga je opisati. Je nekaj med post-hardcore punkom, starim death metalom, Killing Joke, Prong, veliko je melodičnih delov ..

IC: Če se vrnemo k Morgoth. Bili ste eden prvih bendov, ki je podpisal z založbo Century Media. Kako pa je bilo biti eden izmed pionirjev centralno evropske death metal scene?

SS: Danes na to gledam iz drugačne perpektive. In občutek je dober. Takrat se namreč nismo zavedali, da smo pionirji death metala iz območja centralne Evrope, niti pomislili nismo na to. Naše mnenje je bilo, da smo pripadali prvemu valu death metala v Evropi skupaj s Paradise Lost, Unleashed in podobnimi. In zelo sem ponosen na to.

IC: Kako to, da ste izbrali death metal? Vsaj Nemčija je takrat bila bolj nagnjena k thrashu in power metalu …

SS: Na začetku smo igrali nekaj bolj podobnega thrash metalu. Poslušaj naš prvi demo (Pits Of Utumno iz leta 1988 – op. I. C.), ki je res bolj ''thrashy''. Poslušali smo Possessed, resnično mračne stvari. Potem so prišli Death. Pomislili smo ''To je to!'' – za nas so Death bili naslednja generacija brutalnosti. In kot vsak drugi bend v tistem času smo tudi mi hoteli biti najbolj agresivni, najbolj brutalni bend naokoli (smeh). Torej, je death metal bil logična izbira.

IC: Kako pa je bilo, ko so vas ljudje prvič videli igrati v živo? Namreč, tudi vaš prvi demo je izredno brutalen, spominjal na Death ali Obituary …

SS: Ko smo prvič nastopili v živo, smo že bili v naši death metal fazi. Tako, da ljudje nikoli niso videli Morgoth v thrash izvedbi.

IC: Ti drugače nisi originalni član Morgoth? Pred tabo je pel in bas igral Marc, če se ne motim?

SS: Tako je. Marc je opravljal vlogo basista/vokalista do leta 1990, potem pa sem jaz prišel v bend. Namreč, vsi mi prihajamo iz podeželja. Takrat sem igral v nekem bendu in to v istem kraju kot Morgoth. Nekega dne sem srečal Harryja in ga vprašal, če mogoče ve, da kak bend išče kitarista. Pritrdil je, a dodal, da ne kitarista, temveč basista. In nato dodal, da je ta bend Morgoth. Ker sem znal igrati tudi bas, sem privolil. Marc je potem prevzel zgolj vokale, jaz pa z igranjem basa tudi nisem imel niti ene težave.

IC: Zanimivo. Če pogledamo vaše albume, se mi zdi vaš premik iz thrasha v death in nato v neke vrste industrial metal zelo zanimiv. Kako pa ti gledaš na to evolucijo?

SS: Danes nisem več toliko v death metalu, mi pa smo začeli kot death metal in končali kot nekaj popolnoma drugačnega.

IC: Je šlo za naraven razvoj ali pa so bili odgovorni kakšni drugi zunanji vplivi?

SS: Ne, bilo je čisto naravno. Če bi na nas imeli vpliv bodisi scena bodisi takratna glasbena industrija, bi še danes ustvarjali death metal. Vedno smo počeli, kar smo hoteli. Cursed je bil naš zadnji death metal album. Odium se je nagibal k industrialu. Saj veš, sempli ipd. Tudi riffi so bili bolj thrashy, drugačni in to je bilo tisto, kar smo takrat hoteli. Potem smo posneli Feel Sorry …, ki pa je popolnoma izven death metal sfere. Ampak bil je odraz tistega, kar je bilo v naših srcih. Seveda bi, če bi ustvarili Cursed Part 2, bili bolj uspešni, več bi prodali, saj je Cursed bil naš najbolj prodajani album.

IC: Zdi se mi, da je vsak album odseval čas, v katerem je nastal. Moram priznati, da me resnično zanima, kaj je vplivalo na nastanek albuma Feel Sorry … Zdel se mi je naravnost šokanten.

SS: Hm, mogoče smo omenjeni album izdali prezgodaj. Če bi ga izdali danes, bi gotovo imeli večjo publiko, ki bi ga bolj primerno sprejela. Med Odium in Feel Sorry … so minila 3 leta in v tem času smo se glasbeno precej razvili. Čuti pa se tudi to, da sva s Harryjem precej poslušala Davida Bowieja in Talking Heads. Pop glasbo, pač. Naš bobnar pa je poslušal celo techno glasbo.

IC: Marcovi vokali so neverjetni na tem albumu.

SS: Marc je šel na učne ure petja, to se mu je precej obrestovalo. Nanj je vplival tudi stranski projekt Power Of Expression. Ne vem pa, kaj je vplivalo na Marca v času nastanka Feel Sorry … albuma. Na začetku naše kariere so Marca primerjali s Chuckom Schuldinerjem, na koncu pa z Jazom Colemanom iz Killing Joke. Kar je za nas bil velik kompliment, saj smo veliki feni obeh.

IC: Kaj pa počnejo Morgoth člani danes?

SS: Nekdanji bobnar, Rüdigger Hennecke dela v TV-podjetju, Carsten Otterbach, nekdanji kitarist dela v mendžmentu, sodeluje s Samael in Dimmu Borgir, Harry je mizar, ima tudi svoje podjetje.

IC: Če se še malce vrnemo k albumu Feel Sorry ... Rekel si, da se ti zdi, da je album izšel prezgodaj, ampak to se rad dogaja dobrim, brezčasnim albumom. Poglej recimo Spheres od Pestilence.

SS: Novinarji pravijo, da je Feel Sorry … dober album, a da ne bi smel imeti imena Morgoth. Po njihovem to več ni Morgoth. V bistvu mi veliko ljudi pravi podobno. Zdaj mi je seveda jasno, zakaj tisti najbolj zagriženi death metal feni ne marajo omenjenega albuma, prej pa mi ni bilo. Pomisli, kaj bi se zgodilo, če bi tak album izdali Slayer.

IC: Saj ti ni menda žal, da ste ga posneli?

SS: Ne ne, seveda ne. No, mogoče iz aspekta kariere/denarja, a kar se tiče aspekta glasbenega razvoja in iskrenosti, je Feel Sorry naš najbolj iskren album in sem nanj najbolj ponosen.

IC: Zakaj pa ste Morgoth prenehali igrati?

SS: Leta 1997 smo prenehali igrati, in sicer za tem, ko smo končali našo zadnjo evropsko turnejo. Dejansko je ves tisti čar turnejskega udejstvovanja, ki smo ga čutili na začetku kariere, izpuhtel. Začeli so se prepiri, vse je bilo stresno, počutili smo se, kot da bi bili v službi. Sčasoma smo vsak šli svojo pot, nikoli pa to ni bila neka striktna in trenutna odločitev.

IC: Ti je žal, da se je to zgodilo?

SS: Niti ne, ker sem s tem dobil čas, da počnem druge stvari. Če sklenem, se mi zdi, da v času Feel Sorry … albuma nismo bili več tako veliki ali pomembni kot pred tem. Zdi se mi, da bi morali prenehati pred izidom tega albuma, tako bi prenehali na vrhuncu.

IC: Če pomisliš, da bi hipotetično Morgoth danes prišli nazaj, kaj bi lahko ponudili ljudem?

SS: Vse, kar bi lahko ponudili, je naš stari material. Zdi se mi, da nikoli več ne bi moglo biti novega Morgoth materiala.

IC: Kaj pa kakšen posthumni live izdelek?

SS: Imamo nekaj neizdanega materiala, čeprav malo. V preteklosti nismo pomislili na snemanje live albuma ali pa live videa, zato nismo nikoli imeli kamere s seboj. Ampak so imeli drugi in zdaj zbiramo ta material – mogoče ga bomo nekega dne izdali v obliki DVD-ja, kdo ve …

twitter facebook