recenzije

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

banner
banner

intervju

29. 5. 2013  Intervju: Pekel s tamburico 
''Underground scena je – kar se potovanj in promocije tiče – zelo enostavna: če je bend dober, potem te kličejo. Če ni, te še vedno kličejo, ampak bolj zaradi tega, ker hočejo piti s teboj in to je to.'' (Luka Kovač, True)

True niso toliko tr00, kot recimo Immortal ali pa Manowar, ampak so vseeno eden bolj zanimivih bendov iz sosednje Hrvaške. Definitivno eden bolj zanimivih bendov, ki že dobrih 10 let (leto gor al' dol) piči ne samo po Balkanu, ampak tudi drugod po Evropi, igrali pa so tudi v Mehiki. Svet so navdušili že z zgodnjimi demo posnetki, takoj je seveda izstopala tamburica, a z leti se je izkazalo, da bend ni močan in zanimiv samo zaradi tega inštrumenta.

True so kolektiv temačne atmosfere, mastnih in morbidnih riffov, grmečih bobnov, zloveščega basa in dvojnega vokalnega napada. Že od prvega albuma Serum pa do kmalu izdanega, tretjega albuma Symptoms, True sledijo svoji poti. In iskrenost tega benda se pozna na vsakem koraku – vedno DIY, vedno underground, aktivni na sceni, igrajo v kleteh ali dvoranah, njihovi koncerti pa so peklensko zakon!

V kar se boste lahko prepričali 15. 6. 2013, ko se bodo ustavili v Gromki na Metelkovi, kjer bodo igrali skupaj z Warcollapse, Đornatto in ostalimi.

O bendu, ekonomiji, špricerjih in novi plati sem se pogovarjal z bobnarjem Luko Kovačem.

Ivan Cepanec: Pozdravljen, gospodič Kovač. Kako si? S čim se pravkar ukvarjaš?

Luka Kovač: Alo Lipi!!! Pozdrav slovenskim metalcem in njihovim bogovom. No, končno se vsaj nekdo spomni vprašati, kako sem in kako živim, haha. Zadnje dneve sem čisto zmešan, prezaposlen, največ časa porabim na neumnosti. Pravkar sem spil kofe in nesem 70 kg težkega psa s prvega nadstropja, da gre lulat in kakat, hehe. Namreč, nekaj dni nazaj je padel s terase, ki se nahaja na prvem nadstropju, zlomil nogo. Torej, zajeban začetek dneva.

IC: Nekaj se naokrog govori, da vam kmalu izide že tretji album? Kdaj se končali s promocijskim ciklom za album Still Life in kdaj ste začeli z delom na tretjem albumu?

LK: No, vesel sem, da se govori in upam, da se bo v dostojnem času še bolj gobcalo! Torej, tudi ta projekt smo končno pripeljali do konca. Snemali smo dobro leto in pol. Bilo je veliko nategovanja, krvavenja, sto verzij vsega in končno – 14. 6. Izide novi album, ki ga seveda toplo priporočam. Kar se tiče cikla za album Still Life, moram priznati, da smo zelo zadovoljni – veliko smo potovali, igrali, ljudje so album popolnoma sprejeli, zdaj pa je čas, da se premaknemo naprej.

IC: Kolikor vem, ste albuma Serum in Still Life posneli v domačem studiu, novi album pa je posnet pri gospodu Filipu Sertiću (Dislike), v njegovem Studiu Depth. Kako je prišlo do tega sodelovanja? Kdo je plačal prvi špricer? Kako je potekalo snemanje? Ste zadovoljni?

LK: Mislim, da vsi pravi underground extreme bandovi in ljudje, ki se nasploh ukvarjajo z zvokom, vedo, da Filip Sertić in njegova tovarna zvoka ponujata tisti old school, oslabel, a vseeno kvaliteten zvok. Dodal bi tudi, da sem mnenja, da Filip v vsakem slučaju bolje pozna to obrt kot mi sami, čeprav je snemanje bilo eno veliko samoborsko-požeško sodelovanje (True so iz Samobora, Filip iz Požege – op. I. C.). ''Di ćeš bolje kume!!!'' Ne smeš pa mu dati špricerja, ker od posnetka potem ne bo nič. Konec koncev, bivanje v studiu Depth je bilo razsvetljensko za nas in zadovoljujoče za vse.

IC: Kako se sploh imenuje nova plata? Kdo jo je poimenoval?

LK: Novi album se skriva pod imenom Symptoms. Ime – kot vsako drugo – izbira naš osmi član kolektiva, Nikola Kovač ''Buraz''. Torej, on je zadnji in eden pomembnejših členov, ki strne vse v eno celoto, hkrati pa skrbi za ves artwork zasedbe True.

IC: Imaš sestro? Je fraj? Neki mi se ženi, če me štekaš.

LK: Imam in je fraj, lahko celo neki uštimam, edino, kar me zanima, je, kaj bo rekla tvoja metalka? Imam občutek, da se obeta nek „genital cutting“, hehe ...

IC: V tekstih ste True vedno imeli širok nabor tem. O čemu govorijo teksti na novem albumu? Kdo jih piše? Počne to v gozdu ali v gostilni? Jih piše trezen?

LK: Tekstovi so, kot zmeraj, brutalni. Gre za zbrana dela, ki govorijo o razpadu vsega, kar poznamo, o depri, temi, kurjih očesih, mutilacijah in ljubezni. Tekste piše tisti član, ki v danem trenutku najbolj trpi, jemlje pa jih pri Lordu Byronu in Rainerju Mariji Rilkeju.

IC: Če se malce ozreš na glasbeni razvoj zasedbe True – v kateri smeri se giblje novi album? Je to zdaj že tisti tapravi, hipsterski black metal?

LK: Napredek se čuti, to je gotovo, še posebej, odkar smo v našo Treš Ril Undergaund Ekipicu sprejeli Ivandića (kralja vseh megametal riffov (nekoč kitarist zasedbe Retalliation, velik oboževalec švedske Gehenne in ameriških Angelcorpse – op. I. C.)), zvok in aranžma sta še bolj metalska, ti in ostali pa oceni, če je to hipstersko ali gre enostavno za zlo, ki se je prikazalo in želi uničiti vse živo in neživo na Zemlji.

IC: Tamburica je še zmeraj prisotna? Kar pomeni, da Niksa ne računa na revival Zlatnih Dukatov (kultni kaskadski folk black metal iz Hrvaške, popularen še preden so Wolves In The Throne Room posadili svoj prvi krompir – op. I. C.)?

LK: Brez tambure ampeg (Kovačev poskus slovenščine – misli ''ampak'' – op. I. C.) ne gremo, Niksa je vsekakor naš pussy magnet. Alooo!!! Nimajo Zlatni Dukati toliko denarja, haha!

IC: 14. 6. igrate v Zagrebu z E. N. D. ter Dislike, dan pozneje pa v Ljubljani z Warcollapse in drugimi. Kaj nas čaka?

LK: Yes, 14. 6. igramo v Močvari in istega dne bo na voljo album Symptoms, ki si ga boste lahko – tudi isti dan – downloadali. Torej, od tega špila pričakujemo, da bomo izpraznili šank, vsaj eno dobro ''šoro'', akapela verzije mnogih ex-YU hitov, torej eno ''u izi'' potovanje skozi čas v 90-ta, nato pa v zgodnje 21. stoletje, če samo pogledamo ekipo, ki bo prišla. Naslednji dan Gromka! Torej, napad na vse stimulanse, nezmožnost stati na nogah od zgodnjih večernih ur naprej ter seveda zaključek eventa s primernim komadom, ki ga bom v duetu odpel z vzhajajočo zvezdo, ki se imenuje Dan, ta komad pa je “Neću kući, neću ni na pos'o“.

IC: Kako pa se kaže ekonomska kriza v vašem vsakdanu? Je špricer kaj dražji?

LK: Moram priznati, da ni lahko, ampak se znajdemo na različne načine, npr.: Večernji izhod, vzamem samo rizle in filtre. Pogovarjam se le z osebami, ki so napol pijane in imajo poln kozarec na šanku. Vedno si sposodim male zneske denarja, recimo 3–4 €, kar oseba, ki mi jih je posodila, že naslednji dan pozabi itn.

IC: Kaj se pa dogaja z vašim drugim bendom, J. W. Pozoj?

LK: Pozoj igra dalje, seveda v placu za vaje. Imeli smo namreč nekaj težav, ko nas je zapustil vokalist, tako da se trenutno ubadamo s tem. Pripravljamo pa novi single itd.

IC: Poberi 500 KN in pojdi na Start. Potem meči še enkrat!

LK: A ni v resničnem življenju nekako takole? ''Plačaj 500 KN ali pa ostani v zaporu in pojdi na začetek brez ponovnega metanja'', hahah.

IC: Greš na Slayer v Zagreb? Ali pa Maidne?

LK: Moram priznati, da mi je že počasi dosti slayerizacije – mislim, da bi mi to bila že peta po vrsta, obstaja pa še veliko bendov, za katere šparam denarčke. Isto velja za Maidne, hahaha.

IC: Je kotlovina na samoborskem sejmu še zmeraj ''do jaja''?

LK: Vse več je masti, manj je mesa, cena se je dvignila.

IC: Naj Ivandić zaupa najboljši recept za ''pečenjaro''!

LK: Naš ''guitar hero'' pravi: Novoodprta pečenjara Rotten To The Core!

IC: Ali si si kdajkoli predstavljal, da bo bend iz mesteca Samobor izdal tri studijska albuma in prišel celo v Mehiko? Kaj lahko pričakujemo v bodoče?

LK: Hehe … v bistvu sem si predstavljal, da bom slej ko prej imel nek kompletiran set bobnov in to pravzaprav še upam. Ostalo je vse prišlo sproti. Če povzamem – gre za eno zakon izkušnjo, vsekakor to priporočam vsakemu bend. Underground scena je – kar se potovanj in promocije tiče – zelo enostavna: če je bend dober, potem te kličejo. Če ni, te še vedno kličejo, ampak bolj zaradi tega, ker hočejo piti s teboj in to je to. Od nas lahko pričakujete nov album in zelo veliko live nastopov.

IC: In še zadnja poved za True fene, bralce intervjuja, HDZ-jevce?

LK: Izjavljam, da so nazaj regrutirali Štiklo (prvi vokalist zasedbe, ki zdaj nudi vokalno podporo dolgoletnemu nasledniku, Darku – op. I. C.) in le-ta je pripravljen na nove zmage! Klubi, pazite na svoje šanke in nabavite si videonadzor!

IC: Za konec – Novi Fosili s Sanjo Doležal ali s prvo pevko?

LK: Mislim, da bo vseeno zmagala Sanja, saj so prav z njo posneli ultra mega hiper hite!

twitter facebook